Piata jocurilor de noroc se afla intr-o expansiune masiva, avind doar in Europa o cifra de afaceri anuala de peste 100 de miliarde de euro. In ciuda acestei apetent e financiare, un flagel tot mai dificil de tinut sub control tinde sa puna in pericol insa si desfa surarea unei competitii sportive sau, cel putin, transmiterea ei pe canalele de televiziune. Pariurile sportive ilegale, caci despre acest lucru este vorba, domina intr-un clasament neoficial al ocupatiilor asiaticilor cu virste cuprinse intre 16 si 48 de ani.

Dincolo de sumele incredibile ce se vehiculeaza, pariurile ilegale nu se mentin la stadiul de sistem alternativ de pariuri, ci merg si mai departe, patrund in interiorul competitiei si o deturneaza de la spiritul ei de corectitudine. Sint cunoscute numeroase cazuri de coruptie in care jucatori sau chiar formatii sportive nu si-au aparat corect sansele din dorinta de a obtine beneficii considerabile de la agentiile de pariuri. Si nu este vorba despre fotbali sti sau echipe din divizii inferioare din campionate nesemnificative, ci chiar de echipe de prima mina din campionatele puternice ale Europei.

Alaturi de influentarea tendentioasa a arbitrilor sau a contracandidatelor in propriul avantaj, trucarea unui meci pentru a obtine ci stiguri financiare de pe urma pariurilor reprezinta unul din cele mai mari pericole ce au amenintat dintotdeauna sportul. Si atunci iese la iveala o intrebare pe care si-au pus-o comentatorii sportivi din toata lumea: in aceste conditii, mai este legitima o competitie precum Campionatul Mondial? Mai putem avea incredere in rezultatelor meciurilor in acest context? Mai ales in situat ia in care presiunile vin chiar din interior si nu de la orice nivel. Insa si unii reprezentanti ai Federatiilor Internationale de Fotbal recunosc uneori ca necesitat ile financiare imping forurile sportive pentru a "interveni" in anumite meciuri. Deunazi, la Campionatul Mondial, un antrenor se plingea ca o finala Argentina - Brazilia este mult mai agreata decit una Brazilia - Mexic. Dar sa raminem doar la zona pariurilor.

ANGAJAMENT PUBLIC IMPOTRIVA PARIURILOR

Scandalul pariurilor s-a intins pina la ultimul personaj implicat in disputarea Campionatului Mondial de Fotbal. O serie de controverse privind pariurile au determinat Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) sa ia ma- suri speciale pentru a asigura legitimitatea Campionatului Mondial de Fotbal din Germania. Pentru prima data in istorie, jucatorii, arbitrii si antrenorii au fost pusi sa semneze un angajament prin care nici ei, nici familiile lor sa nu parieze la acest campionat. FIFA a creat o companie denumita Sistem de Prevenire Rapida (Early Warning System), care va lucra impreuna cu firme din industria pariurilor pentru a elimina manipularea rezultatelor in meciurile din aceasta competit ie. Cu aceasta ocazie, FIFA a precizat ca este ingrijorata de proliferarea pariurilor ilegale si de influent a sindicatelor de pariuri din Asia, dar si de recentele scandaluri din Brazilia, Italia si Germania. Una din masurile pe care le-ar putea lua FIFA, in cazul suspiciunilor legate de un meci, ar fi schimbarea arbitrului, chiar si cu citeva minute inainte de inceperea partidei.

ASIATICII FAC JOCURILE PE PIATA PARIURILOR ILEGALE

Potrivit analistilor din domeniul, centrul mondial al pariurilor ilegale este Hong Kong-ul. Asia, in general, este un teren foarte fertil pentru piata neagra a pariurilor. Japonia, China, Vietnam, Malayezia, Thailanda si Singapore se confrunta cu astfel de probleme. Pentru prima oara in istorie, China, Malayezia, Singapore si Macao vor lansa impreuna o operatiune vasta impotriva pariurilor ilegale, pe parcursul Campionatului Mondial din Germania. Pedeapsa maxima pentru cei care pariaza ilegal este de circa 4.000 de dolari amenda si noua luni de inchisoare.

In schimb, persoanele care accepta pariuri vor primi o pedepsa si mai mare: amenda de aproximativ 600.000 de dolari si sapte ani de inchisoare. Totu si, autoritatile chineze au precizat ca pariurile ilegale sint in cre stere, in ciuda legalizarii acestora in august 2003. Se estimeaza ca, in 2004, piata pariurilor ilegale din China era de 1,2 miliarde de dolari, in 2005, era de peste 3 miliarde de dolari, iar pentru acest an a fost prognozata o cre stere de pina la 3,5 miliarde de dolari. Autorita- tile au adaugat ca cifrele reale ar putea fi cu mult mai mari in comparatie cu aceste estimari.

DE CE PARIURI ILEGALE?

Stim ca in majoritatea statelor unde aceste activitati sint in floare exista si agentii de pariuri legale. Intrebarea fireasca este urmatoarea: de ce pariorii nu vin in aceste locuri si prefera casele ilegale de pariuri? Avem mai multe raspunsuri. In primul rind, la agentiile normale exista ni ste impozite destul de consistente. Iar cu cit suma ci stigata este mai mare, cu atit este mai ridicat si impozitul. In al doilea rind, agentiile ilegale permit o gama mai larga de pariuri. Chiar daca britancii sint "parintii" pariurilor si au tot felul de variante de pariat, dintre cele mai ciudate, nu acela si lucru se intimpla si in celelalte state.

In plus, nu toti thailandezii au acces la Internet pentru a paria in orice moment ar dori, aceasta fiind o alta motivatie a indreptarii catre piata neagra a pariurilor. In afara acestor dezavantaje, oferta agen- tiilor de pariuri este destul de limitata fata de cerintele clientilor. In unele state nu poti paria decit anumite sporturi sau un numar limitat de divizii de fotbal. Si Romånia nu face exceptie de la aceasta regula.

LOTERII NATIONALE - AGENTII PRIVATE DE PARIURI

La rindul lor, agentiile private de pariuri au propriul lor "meci" cu autoritatile statale. In multe tari, agentiile private au impozite suplimentare fata de loteriile ce apartin statului respectiv. Casele de pariuri au denuntat in mod constant protectionismul de care se bucura agentiile de pariuri ce apartin statului, a sazisele loterii nationale. Agentiile private acuza loteriile nationale de concurenta "neloiala", din cauza protectiei de care se bucura aceste organisme din partea statului. Tarile europene impun taxe mari agentiilor private de pariuri, dar si alte piedici, din dorinta, afirma ele, de a impiedica dezvoltarea viciului jocurilor de noroc in rindul populat iei. Totu si, in acela si timp, statele protejeaza propriile agentii de pariuri - loteriile nationale. De si legislatia Uniunii Europene nu impune nici o restrictie companiilor private de jocuri de noroc, multe state europene impiedica competitia libera dintre firmele de stat si cele private, afirmind ca doresc sa protejeze publicul de o posibila dependen- ta de acest flagel.

Ladbrokes Casino a purtat mai multe lupte prin tribunalele unor state europene. Un exemplu este cel din Finlanda, unde Curtea Suprema a respins o decizie guvernamentala de blocare a accesului companiei pe teritoriul tarii. Compania britanica Stanleybet, prezenta si in tara noastra, a fost la rindul ei implicata in mai multe litigii, de notorietate fiind cazul Gambelli, unde a fost implicata loteria italiana CONI, care are profituri de 13 miliarde de euro pe an.

Campionatul Mondial atenteaza la productivitatea muncii

Meciurile de fotbal din timpul Campionatului Mondial au si repercursiuni negative asupra economiei mondiale, nu doar beneficii. Un meci intre Anglia si Argentina ar fi fatal productivitatii salariat ilor britanici, care si-ar abandona munca pentru a putea urmari partida. Mai ales ca respectivul meci ar fi intr-o faza superioara a Campionatului Mondial. Potrivit unui studiu al firmei de consultanta Grant Thornton, un astfel de joc ar aduce pierderi de 1,26 miliarde de lire sterline din cauza absenteismului si a dezinteresului fata de munca al salariatilor englezi. Cifre similare pot fi consemnate si in cazul altor partide importante, angajat ii din majoritatea tarilor participante ( si nu numai) fiind mai tentati sa urmareasca meciurile de fotbal decit sa- si indeplineasca activitatile cotidiene


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.