Ne-am facut iluzii - cei mai multi dintre cei care speram intr-o victorie comoda, la Bucuresti, in confruntarea cu nationala Norvegiei, in primul meci din mansa barajului de calificare pentru mondialele de anul viitor din Germania. Am visat cu ochii deschisi la un succes, dar absolut nemotivat, pentru ca sportivii scandinavi au avut mereu un ascendent moral asupra jucatorilor nostri. Romania si Norvegia s-au mai confruntat de patru ori, in ultimii patru ani, in competitii oficiale, preliminarii sau meciuri de baraj pentru calificarea, fie la europene, fie la mondiale. Si de fiecare data "vikingii" au fost aceia care au avut acces mai departe. Si aceasta vizavi de o echipa, precum cea a Romaniei, care n-a mai trait bucuria de a fi prins un turneu final din 1995.

Nationala tarii noastre a invins ultima data in Norvegia in 2004, intr-o grupa de calificare la mondialele din 2005, cu 21-19. In deplasare, insa, handbalistii nordici si-au adjudecat victoria cu 28-35 si ai nostri aveau sa fie spectatori la marea competitie de acum un an... Un scenariu asemanator se petrecuse si in preliminariile europenelor din Slovenia - 2003, cand Norvegia castigase acasa cu 35-28, in timp ce Romania reusise in retur o victorie, doar 31-27. Ce se putea spera acum, in barajul pentru mondialele de anul viitor, in conditiile in care antrenorul norvegian Gunar Pettersen conteaza pe un lot de sportivi nu numai cu o recunoscuta valoare internationala ci si cu o bogata experienta competitionala: nu mai putin de 7 dintre ei evoluand la echipe de club din Danemarca, Germania, Spania si Ungaria, in frunte cu starul nationalei, Kristian Kjelling, titular la Ciudad de Real, lider in Champions League, totodata cel mai bine remunerat jucator, anual cu 200.000 de euro in formatia spaniola. Asta in timp ce Eremia Paraianu, liderul lotului nostru, nu primeste de la Creteil decat 60.000. Paraianu nefiind singur la formatia din Hexagon, ci impreuna cu Adrian Petrea.

Tot peste hotare mai joaca Ionut Georgescu, in Spania, la Bidasoa Irun si Marian Cozma in Ungaria, la MKB Veszprem, iar in perspectiva de a deveni stranieri se mai afla Rudi Stanescu, Rares Jurca si Valentin Ghionea. Una peste alta, insa, plusul de experienta competitionala este de partea handbalistilor norvegieni

Chiar si asa, n-am pornit dinainte invinsi!

Pe teren, in Polivalenta bucuresteana, ceva mai slab populata in comparatie cu ceea ce a fost la meciul feminin dintre Romania si Serbia, nationala tarii noastre a avut meritul de a fi debutat cu mult aplomb. E drept scorul l-au deschis norvegienii, prin Jansen, dar Jurca, intr-o forma realmente senzationala, a adus egalarea si apoi a asigurat si conducerea echipei Romaniei. Desi s-a ajuns la egalitate (2-2), totusi handbalistii nostri au manifestat multa pofta de joc, raspunzand bine in aparare - o defensiva agresiva, cum se si impunea vizavi de adversari recunoscuti ca practicand un joc barbatesc la limita regulamentului.

Nici noi nu stam rau la acest capitol. Dovada: eliminarea pe 2 minute a lui Rica Paraianu in chiar primele minute ale meciului... Ai nostri, s-au vazut totusi, mai mult. Au condus cu 7-5, 9-7 si 10-8. S-a ajuns chiar la 11-8. Am fost insa egalati la 11. Am revenit la carma jocului, ajungand iarasi in avantaj (13-11), dar n-am reusit sa pastram initiativa, incheind repriza cu un rezultat nefiresc, 15-14 pentru adversarii nostri. Multe ratari, ezitari in aparare, cu un marcaj nu totdeauna inspirat si un singur jucator cu o evolutie fara greseala: Rares Jurca. Totusi, nu trebuia sa fie un motiv de disperare. Mai era de jucat o repriza. Dovedisem ca suntem in stare sa ne impunem jocul, sa gasim brese in dispozitivul defensiv al norvegienilor. Se impunea doar un plus de luciditate, o mai buna coordonare a actiunilor ofensive. Fara artificii de prisos - nu era un meci demonstrativ, de popularizare a handbalului! - in fond insasi lectia adversarilor nostri, care au cautat invariabil drumul cel mai scurt, cel mai direct catre poarta.

Am avut meciul la discretie

Pauza a fost un sfetnic bun. Atat Lucian Rasnita cat si colegul sau, Nicolae Munteanu, au recomandat jucatorilor sa simplifice cat mai mult parcursul catre buturile aparate de Ege, apoi de rezerva acestuia, Erevik. Recomandare initial respectata. Dovada: in mai putin de doua minute scorul a ajuns de la 14-15 la 18-15 pentru Romania! Delir in Polivalenta, manie necontrolata din partea antrenorului Pettersen, care a inceput sa se agite, in stilul lui Gheorghe Tadici. S-a ajuns chiar si la 19-15, la o actiune a lui Rica Paraianu, care facuse... varza intreaga aparare norvegiana. 19-15? Cand am mai consemnat un asemenea rezultat? Nu mai departe decat la meciul Romania-Serbia, tot la Bucuresti, si tot la Polivalenta. Si atunci ca si acum s-a crezut ca disputa este ca si incheiata in favoarea noastra, in jocul handbalistilor nostri intervenind o anumita relaxare. Cu doua exceptii: Jurca, la al saptelea gol (la scorul de 20-17) si Toma, care a urcat la 21-17 avantajul echipei Romaniei. Dupa care n-am mai inteles aproape nimic. Eliminarea lui Paraianu (pentru a doua oara!) apoi a lui Buricea a schimbat radical raportul de forte din teren. Un prilej binevenit pentru norvegieni - in superioritate numerica - de a forta nu numai reducerea handicapului ci si preluarea conducerii.

Au si facut-o dupa 22 egal, reusind sa ajunga la 25-23 cu 12 minute inainte de final. Ai nostri au mai avut nu mai putin de patru zvacniri, reusind ca egaleze la 25, 26, 27 si 28 si chiar sa preia conducerea, dupa un 7 metri impecabil transformat de Ionut Gerogescu! Dar, cu doua minute inainte de incheierea meciului s-a petrecut un fapt care a discreditat in mare parte prestatia arabitrilor portughezi, Antonio Goulau si Jose Macau: o minge iesita clar din teren a fost recuperata de norvegieni. Proteste generale, dar fara efect. Jocul a continuat, norvegienii reusind sa egaleze.

Apoi, pentru ca deceptia sa fie deplina, in ultimele 50 de secunde Ionut Georgescu a ratat un 7 m. Astfel ca pe atacul adversarilor nostri acestia au reusit golul victoriei. Am aflat ca cele doua ambulante aflate de servici la Polivalenta au avut de lucru, dupa meci! Asa s-a scris istoria unui meci in care victoria ne-a scapat printre degete. Fiindca n-am fost inferiori norvegienilor. Dimpotriva. Ne-a lipsit insa luciditatea pe tot parcursul intrecerii. Intr-un meci, mai ales cu o asemenea miza si totodata cu un adversar care se stia ca trebuie "tratat" cu maxima prudenta nu faci abuz de... petarde de artificii, chiar daca acestea aduc aplauze. Astfel, cand se trage linie esti pus in situatia de a te recunoaste invins si paraseste terenul cu un gust amar.

O analiza la rece a meciului din prima mansa a calificarii n-ar trebui sa situieze echipa Romaniei ca o victorie sigura in retur, sambata, la Stavanger. E foarte adevarat la Bucuresti marile vedete ale nationalei Norvegiei, Kjelling, Jensen, Loke, Lauritzen, Vindalen, Strand si Lund au aratat ca sunt veritabili artisti in manuirea mingei. Au avut insa si "caderi" spectaculoase. Altfel nu s-ar fi ajuns ca echipa lor sa fie condusa si chiar minute bune. Jurca, Toma, Paraianu, Tevea, Bibirig, poate mai putin Stavrositu (care a amintit rareori de titularul de la HCM Constanta), Ionut Georgescu, tarziu introdus si el in echipa, la fel ca si Cozma si Maziliu, de altfel ca si Sabia, reprezinta si ei handbalisti cu o buna stiinta a jocului.

Le trebuie un spirit de echipa si mai bine conturat, indiferent din ce cluburi provin, totodata o motivatie peste cea a adversarilor de sambata 17 iunie. Nu le va fi usor. Dar cu o prestatie cum au avut in proportie de 75% in meciul de la Bucuresti, ei pot recupera nu numai handicapul de un gol, dar isi pot apropia si victoria. Chiar daca pe baza calculului hartiei, a antecedentelor, sansele apartin norvegienilor, la Stavanger inca se va juca. Si nu oricum ci cu calificarea asigurata. Este si cea ce crede nu numai Cristian Gatu presedintele federatiei, precum si majoritatea antrenorilor nostri. Nici chiar Gunnar Pettesen - dupa ce a vazut cat de greu i-a fost lui si echipei sale la Bucuresti, nu e convins ca la Stavanger victoria si calificarea ii sunt asigurate. La plecare din Polivalenta a declarat scurt: "Dificil va fi si sambata viitoare..."! In fond de la Bucuresti Norvegia a plecat cu un succes deloc concludent.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.