Octavian Belu si Mariana Bitang au confirmat oficial despartirea de echipa feminina de gimnastica a Romaniei. Lumea sportului a ramas consternata dupa decizia celor doi antrenori.

Octavian Belu si Mariana Bitang: "Nu vrem sa ni se strige demisia"

Cei doi antrenori au sustinut ieri o conferinta de presa, in cadrul careia au tinut sa lamureasca situatia lor si motivele pentru care au demisionat de la carma lotului national de gimnastica.

ATACURI.

"S-a umplut paharul si nu mai rezistam. Aceste atacuri din ultima vreme nu sunt la adresa noastra, ci la adresa sportului romanesc", a spus Belu, care considera ca toate acuzatiile care li s-au adus fac parte dintr-o campanie regizata, dirijata si pregatita cu mari cheltuieli. "Nimic nu este intamplator in ceea ce se intampla. Aceste eforturi menite pentru a ne distruge noua imaginea puteau fi utilizate pentru ceva bun", a adaugat celebrul antrenor, care considera ca povestea lor nu a fost atat de mediatizata nici dupa incheierea Jocurilor Olimpice de la Atena.

DERANJATI.

De partea cealalta, Mariana Bitang a precizat ca, impreuna cu Belu, a renuntat la functia ocupata pentru a afla cine a incercat sa-i discrediteze. "Ne deranjeaza faptul ca unii ne caracterizeaza fara sa vorbeasca niciodata cu noi. De foarte multe ori am fost supusi unor atacuri virulente si nu am fost intrebati daca ceea ce se spunea despre noi este adevarat. Mai sunt patru luni pana la Europene, iar noi stam mai mult la tribunal decat in sala de antrenament", a precizat aceasta, adaugand ca nici ea, nici colegul ei nu doreau sa se ajunga sa li ceara demisia.

Referitor la metodele dure de antrenament folosite de cei doi antrenori, Octavian Belu a precizat ca si in Statele Unite ale Americii se procedeaza la fel, insa asta nu-i impiedica pe parinti sa isi trimita copiii la gimnastica. "Ne temem ca nici un antrenor nu va mai avea curaj sa faca aceasta meserie", a mai spus Octavian Belu.

BANI.

In ceea ce priveste procentele incasate din castigurile sportivelor, cei doi au precizat ca acest procedeu este unul normal, care nu trebuia stipulat printr-un contract si se practica si in cadrul altor domenii ale sportului. Cei doi antrenori au amintit ca daca si-ar fi dorit sa paraseasca postul pe care l-au ocupat, faceau acest gest inca dupa terminarea Jocurilor Olimpice de anul trecut. Ei s-au aratat dezamagiti de faptul ca au trecut aproape sase luni de cand le-a expirat intelegerea cu FRG si nu au vazut, de atunci, nici macar un model de contract. "I-am inteles o luna, doua, trei, dar deja a trecut prea mult", a incheiat Octavian Belu, care ar fi tentat ca in viitorul apropiat sa lucreze chiar si in presa.

PETROVSCHI: "II RECUNOSC MERITELE LUI BELU"

Fosta gimnasta Oana Petrovschi (foto), aflata in proces cu Belu si cu Bitang, a declarat ca regreta decizia antrenorului de a demisiona. "Nu voiam sa se ajunga aici, dar este decizia dansilor. Imi pare rau, nu am nimic personal cu antrenorul Belu, caruia i-am recunoscut totdeauna meritele. Eu n-am dorit altceva decat sa spun adevarul si sa se faca dreptate", a spus fosta sportiva, care crede ca echipa Romaniei va merge inainte si fara Octavian Belu. "Chiar daca e posibil sa nu mai fie aceleasi rezultate cu care ne-am obisnuit, mi-as dori ca echipa nationala sa fie condusa de antrenori carora sa le pese cu adevarat de sportive. Prefer sa nu dau nume de antrenori care ar putea ajunge la Deva, dar, deocamdata, eu zic ca decizia antrenorului Belu nu e definitiva. Nici nu ma incanta, nici nu sunt trista. Doar ca nu ma simt vinovata. Nu voi mai fi niciodata cum am fost, dar macar a iesit adevarul la iveala si simt ca nu am facut totul degeaba", a adaugat Petrovschi, care va renunta la procesul intentat celor doi antrenori. "Nu voi mai continua la Parchet sau in alte instante", a incheiat fosta gimnasta.

NU SI-AU RIDICAT PREMIILE

COSR si ANS au organizat aseara, la Opera Nationala din Bucuresti, "Gala Sportului Romanesc", festivitate in cadrul careia au fost premiati cei mai reprezentativi sportivi romani ai anului 2004. Marele trofeu, "Premiul National pentru Sport", a fost adjudecat de Catalina Ponor, tripla campioana olimpica la gimnastica. Alaturi de aceasta au fost onorate si colegele ei de echipa, Monica Rosu, Dana Sofronie si Alexandra Eremia, desemnate "Laureate ale sportului romanesc in probele olimpice". De asemenea, intreaga echipa feminina de gimnastica, triumfatoare la Jocurile Olimpice de la Atena, a obtinut premiul "Laureatilor sportului romanesc pe echipe", la fel ca si antrenorii Mariana Bitang si Octavian Belu, considerati de cele doua foruri drept "Cei mai buni specialisti". Cu toate acestea, tehnicienii nu au participat la gala de aseara, fetele onorand insa invitatia COSR.

Catalina Ponor: "E o mare mizerie"

Catalina Ponor, tripla campioana olimpica de la Atena, a reiterat ideea retragerii din activitatea sportiva si considera ca singurul motiv de a se razgandi este revenirea antrenorilor.

Jurnalul National: Catalina, te-ai mai gandit in privinta retragerii?

Catalina Ponor: Numai la asta imi sta mintea. Am fost extrem de surprinsa in momentul in care domnul Belu a anuntat ca demisioneaza din postul de antrenor coordonator, dar il inteleg perfect. In ceea ce ma priveste, in momentul acesta sunt destul de hotarata sa abandonez activitatea de performanta, desi nu pot spune ca am luat o decizie definitiva.

"Nu m-a cautat nimeni din federatie"

Ai fost contactata de oficialii FRG?
Nu. De doua zile, de cand am anuntat ca vreau sa renunt, nu m-a cautat absolut nimeni de la federatie. Oricum, chiar daca as fi vorbit cu cineva de acolo, n-as fi stiut ce sa-i spun in acest moment.

Ce parere ai de faptul ca si Monica Rosu s-ar putea retrage?

Acum aud pentru prima oara lucrul acesta. Sincer, nu-mi vine sa cred. Personal, am avut cu ea o discutie in urma cu cateva zile, in care i-am spus ca intentionez sa ma retrag daca domnul Belu isi va mentine hotararea privind demisia. Legat de Monica, pe ea am simtit-o decisa sa mearga mai departe, de aceea ma mira teribil aceasta veste. Mai mult ca sigur, este un gest normal, de solidaritate fata de antrenori.

Cum comentezi procesul intentat de Oana Petrovschi celor doi tehnicieni?

Mi se pare ca este ceva fara nici un sens. Sunt foarte multe neadevaruri si exagerari in ceea ce s-a afirmat pana acum la tribunal. Eu am fost colega cu Oana, am lucrat impreuna zi de zi in sala de antrenament, asa ca stiu perfect despre ce este vorba. Nu stiu exact ce anume urmareste ea, dar tot ceea ce se intampla este o mare mizerie.

"90% nu ma simt in stare sa reiau activitatea"

Ce anume te-ar putea determina sa continui?
Mi-e greu sa-mi dau inca seama. Cu siguranta insa ca prima conditie ca eu sa simt din nou dorinta de a face gimnastica si de a intra in sala de antrenament de la Deva este ca antrenorii Belu si Bitang sa revina asupra deciziei. In caz contrar, in proportie de 90 la suta, nu m-as mai simti in stare sa reiau activitatea. Gimnastica a fost aproape totul pentru mine vreme de multi ani, dar poate ca a venit timpul sa ma mai gandesc si la alte lucruri. Din punct de vedere fizic, ma simt in stare sa continuu ca sportiv, insa, din punct de vedere psihic, sunt afectata de atmosfera tensionata din ultima perioada.

Ce zic celelalte fete din lot?

Si ele sunt foarte dezorientate din cauza situatiei create. In clipa de fata n-au deloc dispozitia necesara pregatirii, iar peste mai putin de patru luni vor fi campionatele europene. Viata trebuie sa mearga inainte, iar scoala romaneasca de gimnastica nu se poate face de rusine la o competitie de asemenea anvergura.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.