Pedepsele prevazute in codul disciplinar al FIFA pot duce la sanctionarea drastica a cluburilor romanesti

Noile reglementari ale Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA) in privinta rasismului si discriminarii vor intra in vigoare la 1 iulie 2006, iar duritatea sanctiunilor prevazute va lovi greu fotbalul romanesc.

Aceste prevederi sunt incluse in articolul 55 al Codului Disciplinar al FIFA. Acesta se refera strict la actele de discriminare (in special cele in functie de rasa, religie, origine etnica sau culoare) si defaimare pe stadioane. Astfel, cel care se face vinovat de asa ceva trebuie suspendat pentru minimum cinci meciuri si amendat cu cel putin 20.000 franci elvetieni (30.000 franci elvetieni, daca este vorba despre un oficial).

Cu portile inchise

Sanctiunea cea mai dura pentru fotbalul romanesc este cea prevazuta la alineatul 2, in care se precizeaza ca, daca spectatorii afiseaza bannere sau inscriptii cu caracter discriminator sau au un comportament discriminator, atunci echipa ai carei suporteri sunt va trebui sa joace urmatorul meci cu portile inchise si va fi amendata cu minimum 30.000 de franci elvetieni.

Or, pe mai toate stadioanele romanesti a devenit o moda sa se scandeze "M..." sau diverse alte mascari. Si, cum este foarte greu ca suporterii sa fie educati, inseamna ca, dupa fiecare meci jucat cu spectatori, urmatorul se va disputa cu portile inchise. Plus ca gruparile divizionare A vor trebui sa puna deoparte vreun sfert de milion de euro, anual, pentru a plati amenzile. Asta in cazul in care nu vor decide, din proprie initiativa, sa joace fara public! In afara de aceste sanctiuni sportive, suporterii identificati ca autori ai unor astfel de scandari nu vor mai avea dreptul sa intre pe stadioane doi ani.

Depunctare si retrogradare

Pentru oficialii sau jucatorii care au comportamente discriminatorii, sanctiunile sunt mult mai dure. Astfel, in afara de amenzile care sunt la fel de mari, echipa din care fac parte va fi depunctata cu trei puncte, pentru prima abatere, sau cu sase puncte, la a doua abatere. Daca va mai exista si o a treia abatere, echipa respectiva trebuie sa fie, automat, retrogradata. Reglementarile FIFA sunt aplicabile in competitiile organizate sub egida acesteia. Dar, potrivit alineatului 5 al aceluiasi articol 55, toate federatiile nationale afiliate (inclusiv, deci, Federatia Romana de Fotbal) sunt obligate sa includa in statutele si regulamentele proprii aceste prevederi. In cazul in care nu vor face acest lucru, ele vor fi automat suspendate si excluse din toate competitiile internationale.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.