Finalul acestei saptamani se anunta a fi decisiv pentru cele doua echipe feminine de handbal, Tomis Constanta si Rulmentul Brasov. Ajunse in careul de asi al unei prestigioase competitii continentale - Challenge Cup - cele doua formatii de top ale handbalului nostru isi joaca ultima sansa spre a face si ultimul pas, accesul in finala. Cum si-au dorit inca din startul in competitie, ele si-ar dori sa se intalneasca nu numai in campionat ci si in finala acestei importante competitii din calendarul international. Asadar, intr-o finala romaneasca. Ceea ce ar insemna inca un pas inainte in relansarea handbalului nostru feminin, dupa prezenta nationalei in finala Campionatului Mondial, la editia precedenta.

Avantaj din start - Tomisul

Mai aproape sau mai exact foarte aproape de accesul in finala Challenge Cup se situeaza handbalistele de la Tomis Constanta. Antrenorul lor, Dumitru Musi, isi facuse false griji inaintea meciului din tur de la Constanta, considerand ca o adversara din tarile nordice va reprezenta din nou un obstacol greu de depasit. Profesorul Musi se gandea desigur la ceea ce se intamplase cu 13 ani in urma, cand handbalistele litoralului, insa intr-o echipa cu o alta titulatura, Hidrotehnica, intrasera la... apa, cedand, tot in semifinale, in confruntarea cu norvegiencele de la Beekkelagets din Oslo.

In plus nu aflase prea multe amanunte despre adversara de acum, Valur Reykjavik. Intuia inca ca islandezele trebuie sa fie cel putin la fel de ambitioase precum norvegiencele si mai ales sa-si valorifice o constitutie si o pregatire fizica cu totul speciala; de altfel atuul tuturor sportivilor nordici. La ora meciului cu Valur, calculele antrenorului Musi si mai ales temerile lui s-au risipit precum un joc de carti. Fiindca s-a vazut inca de la primul schimb de mingi ca Valur nu poate fi o adversara de netrecut. Chiar si fara sportul tribunelor - din pacate Sala Sporturilor din Constanta a avut mult prea mult spatii goale - handbalistele de la Tomis au zburdat, pur si simplu, pe teren.

De fapt, meciul se incheiase inca din prima repriza, la finala careia Mihaela Paraianu si colegele ei au condus lejer cu 21-8. Dar - obicei mai vechi in sportul romanesc, in general - la reluare, jucatoarele Tomisului si-au ingaduit un respiro prelungit, de unde avea sa rezulte o oarecare crestere a... tupeului islandezelor. Sigur, antrenorul Musi a tras semnalul de alarma, aducandu-si sportivele la realitate, conectandu-le la un meci cu o miza atat de importanta, astfel ca dupa ultimul fluier al al arbitrelor, Tomis s-a putut bucura pentru un succes la o diferenta de 12 goluri (37-25). Dupa opinia tuturor specialistilor, handbalistele de la Tomis pot astepta cu seninatate returul. Fiindca orice ar face jucatoarele de la Valur - prinzand chiar o zi nefasta - ele nu pot recupera un asemenea handicap. Dupa maniera in care au jucat la Constanta, ele nu pot spera nici macar intr-o victorie.

Cu alte cuvinte, jucatoarele de la Tomis s-au deplasat la Reykjavik spre a indeplini mai mult o simpla formalitate. Calificarea lor in finala Challenge Cup a fost obtinuta inca de la Constanta. Poate ca altfel ar fi stat lucrurile, daca conducatorii Tomisiului ar fi acceptat oferta celor de la Valur, ca ambele meciuri sa se dispute in Islanda. Oferta respinsa insa in pofida unor conditii maeriale extrem de tentante. Totusi, daca antrenorul Musi ar fi stiut exact care este valoarea reala a celor de la Valur, poate ca o asemenea oferta ar fi meritat atentia. In situatia in care Tomisul - precum mai toate echipele din tara noastra - nu prea stau pe roze, financiarmente.

Retur cu emotii pentru Rulmentul

Cealalta aspiranta la un loc in finala, Rulmentul Brasov, are o misiune mult mai aspra. Sportivele pregatite de Mariana Tarca si-au disputat prima mansa a semifinalei cu frantuzoaicele de la Merignac, tot pe teren propriu. De unde urma sa rezulte un avantaj substantial, linistitor pentru retur. S-a mizat in mod exagerat pe o anumita scadere de forma a jucatoarelor de sub comanda lui Thierry Vincent. E drept, ele sosisera la Brasov dupa un esec in campionatul Frantei (24-28 in fata unei adversare modeste, precum cea din Mios...). A contat prea putin faptul ca, totusi, un meci intr-o competitie internationala prezinta o cu totul alta semnificatie, alta fiind motivatia.

S-a trecut cu vederea de asemenea un alt detaliu: in "7"-le de la Merignac aveau sa evolueze trei dintre titularele nationalei Frantei, Stella Joseph Mathieu, Sabrina Legeuty si Aliassa Gomis, dar si una din jucatoare care a fost revelatia campionatului din Hexagon, Noumia Zitiou. Si care asigurase printr-o eficacitate iesita din comun - pozitia a treia in competitia autohtona. Pe un asemenea fond de optimism, de subestimare a adversarelor lor, handbalistele Rulmentului s-au trezit dominate si implicit conduse cu regularitate. Abia au reusit jucatoarele Marianei Tarca sa incheie prima repriza in avantaj.

Dar un avantaj extrem de fragil (13-12). Pentru ca la reluare, chiar si fara pivotul Paula Gondo, apoi si fara centrul Zitiou, handbalistele de la Merignac sa se dovedeasca mult mai lucide. Speculand permanent toate erorile echipei gazda, ratarile in serie, organizandu-si riguros jocul pe ambele faze - atac si aparare, formatia franceza a plecat de la Brasov cu o nesperata victorie: 25-23. Un rezultat care ar putea conta in retur. Sigur, in conditiile in care jucatoarele Rulmentului vor repeta si in Franta evolutia stearsa de acasa. Mariana Tarca ramane, totusi, optimista, considerand ca acest esec neasteptat reprezinta oi adevarata provocare pentru "elevele" ei, care tocmai la Merignac isi vor etala valoarea.

"Semifinala inca se joaca!" a declarat antrenoarea Rulmentului la plecarea in Franta. Ea conteaza pe calitatile si ambitia unor handbaliste cu o recunoscuta experienta, cum sunt Barcan, Zavragiu, Avadanei, Tivadar, Dronic, Radu si Cristina Nicolae. Chiar daca Merignac porneste cu prima sansa, o surpriza nu este exclusa. O victorie la trei puncte diferenta a Rulmentului. Dupa cum se poate asigura accederea in finala si cu o victorie la aceeasi diferenta ca la Brasov. Numai ca atunci - obligatoriu - jucatoarele din Brasov vor trebui sa marcheze de cel putin 24 de ori, situatie in care ar avea castig de cauza datorita numarului mai mare de reusite in deplasare.

Poate ca, totusi, nu se va ajunge intr-o asemenea situatie-limita si Rulmentul - montata si de succesul in campionat, unde este ca si campioana nationala inainte cu trei etape de final, va reusi, ceea ce asteapta si iubitorii sportului din Romania, sa isi dispute ultimul act al Challenge Cup in compania altei formatii din tara noastra.Incalificabil gestul antrenorului Gheorghe Tadici, care si-a manifestat public satisfactia pentru esecul Rulmentului Brasov in prima mansa a Challenge Cup, considerand ca aceasta ar fi valoarea reala a jucatoarelor si a antrenoarei Mariana Tarca. Nemultumit de sanctiunea primita din partea Comisiei de Disciplina a federatiei, Tadici cauta sa mentina in priza conflictul cu colega sa.

Mai mult, lasa sa se inteleaga ca Mariana Tarca ar cauta sa-i submineze pozitia la lot si in final sa-i ia locul. El "vede" formarea unui adevarat complot impotriva sa, tocmai acum, cand s-ar impune sa aiba linistea necesara spre a pregati dubla cu Serbia+Muntenegru pentru accesul in turneul final al Campionatului European. Merge mult prea departe antrenorului Silcotubului, de vreme ce nici un antrenor n-a avea cutezanta de a prelua nationala intr-un moment atat de dificil.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.