Ideea unui reportaj despre Ghita Muresan a plecat de la un banal telefon dat in America. Doua ore de zbor pana la München si alte opt ore si jumatate pana in capitala americana au facut ca ideea sa devina realitate. in fata hotelului Holiday Inn, amplasat exact in buricul Washington-ului, "Big" Ghita si-a parcat Mercedesul de culoare neagra cu doar cateva minute intarziere fata de ora stabilita. "Man (n.r. - omule), scuze pentru intarziere, dar e un trafic infernal aici", a spus transant Ghita, in timp ce intorcea cheia in contact, pentru a-si sprijini apoi genunchii de volanul care in mainile lui parea unul de jucarie.

Vorbeste molcom, ardeleneste, parand ca-si ingrijeste cu multa atentie fiecare fraza rostita. Pe strazile largi, spatioase, asemenea unor autostrazi cu mai multe benzi, furnicarul de masini se misca totusi destul de lejer. E ora pranzului unei zile superbe de primavara. Cel supranumit "Guliver" sau "Uriasul din Carpati" se bucura din plin de aceasta vreme frumoasa. Este neasteptat de comunicativ, natural, spontan, dar in egala masura relaxat.

Asculta in casti muzica clasica. "Aici in stanga este cea mai mare catedrala din Washington. Acum ne indreptam spre George Town. O sa ajungem in curand si la Casa Alba", ne explica el traseul, transformandu-se pentru cateva minute intr-un bun ghid al orasului. "Cand am venit prima data in America eram foarte timid. Societatea americana m-a ajutat sa fiu altfel", precizeaza Ghita, dupa ce-l saluta zambind pe soferul unui Cadillac, care l-a recunoscut stand la stop.

In clipa in care coboara din masina intra in functiune acel mecanism al reactiei oamenilor de pe strada. Se opresc instantaneu. Raman blocati la vederea inaltimii lui Ghita. Scot telefoanele mobile cu camere foto pentru a-i face poze. Un pusti, aflat de mana cu tatal sau nu se abtine si exclama cu putere: "What a tall man!" (n.r. - ce om inalt!). Muresan zambeste intelegator.

Cei doi copii ai lui practica si soccer-ul

Starul roman e casatorit cu Liliana (foto) si au impreuna doi copii. George are 7 ani, iar Victor, 5 ani. "si ei fac sport. Soccer, baschet si atletism. Am vazut ca de cand practica aceste discipline sunt mult mai responsabili fata de ei insisi. Acum ca sunt mai mari ma pot juca impreuna cu ei. Cu George joc baschet, in aceeasi echipa, dar mai mult pentru fani. Nu-mi place insa sa-l antrenez eu. As fi subiectiv. ii arat insa in sala multe lucruri", explica tatal, Gheorghe Muresan.

S-a retras dupa o operatie la coloana ce a durat noua ore!

Ghita Muresan a renuntat la cariera de jucator de performanta dupa ce a suferit o interventie chirurgicala la coloana, in anul 2001. "A fost un moment extrem de greu pentru noi. Operatia a durat aproape noua ore si a fost facuta de cei mai mari specialisti din SUA. Atunci am avut cele mai mari emotii din viata mea’’, ne-a declarat Liliana, sotia fostului international. Muresan a evoluat in NBA doar la doua echipe, Washington Wizards si New Jersey Nets.