Cei sapte actionari nu vor putea lua vreo decizie fara acceptul lui George Copos

Dupaun an si jumatate de la initierea procesului si dupa sase luni de cind si-a dat acordul premierul George Copos, Rapid a devenit de ieri societate pe actiuni. Astfel, epoca romantica a clubului ceferist a trecut, gruparea giulesteana fiind reprezentata de varii domenii. De la industria ali-mentara la IT si de la telecomunicatii la papetarie. Cu influenta diminuata pe hirtie, George Copos isi pastreaza insa dominatia in cadrul conducerii, dar cu cheltuieli minime.

Asociatia nonprofit Fotbal Club Rapid, detinuta de vicepremier, va avea 70% din actiuni, iar celorlalti sapte actionari - Florin Talpes, presedintele Softwin, Dan Ostahie, presedintele Altex, Dan Fati, presedintele Dacris, Dinu Gheorghe, Jean Valvis, presedintele LaDorna, ISAF SA si Ana Holding - le vor reveni 30 de procente. Ca o noutate in fotbalul romanesc, noua societate propune guvernanta corporatista. "Deciziile vor fi luate prin intrunirea unui cvorum de 85%. Bugetul va fi de aproximativ sase milioane de euro, garantat pentru urmatorii doi ani.

Lucescu, actionar

Rapid SA isi va intra total in atributii la finalul campionatului, cind cei sapte actionari vor varsa in total aproximativ 5,6 milioane de euro, iar Copos va "cotiza" in natura, cu patrimoniul societatii nonprofit. Dupa care AFC Rapid se va dizolva, urmind ca toti cei 21 de membri sa primeasca actiuni, inclusiv Mircea Lucescu. In urma acestui proces, George Copos urmeaza sa detina, cumulat cu cele ale Ana Holding, aproximativ 40 de procente. Tot prin Ana Holding, vicepremierul ramine cu Asociatia ProRapid, aflata in proces cu statul pentru o datorie de aproximativ 2,2 milioane de euro. Astfel, pentru a se antrena pe baza ProRapid, clubul va trebui sa-i plateasca o chirie modica.

Model Manchester

Prin noua organizare, inspirata dupa modelul marilor cluburi europene, Rapid mizeaza pe transparenta, pe rentabilizare, in speranta ca in doi-trei ani clubul sa fie listat la bursa. "Speram ca Rapid sa devina Manchester-ul din Balcani. Toti jucatorii care vor veni vor apartine exclusiv societatii pe actiuni, fara a mai fi detinuti in coproprietate.

Pentru prima data in Romania, drepturile federative ale jucatorilor sint inregistrate ca active necorporale imobilizate, ceea ce inseamna ca valoarea lor va fi estimata strict si inclusa in contabilitatea societatii, astfel ca se vor putea efectua calcule privind amortizarea in timp si poate fi vindut la adevarata sa valoare", considera actionarul Jean Valvis. In privinta organigramei, care va suferi modificari, se stie ca noul actionar Dinu Gheorghe isi va pastra si functia de presedinte executiv. Cit despre presedintia consiliului de administratie, o decizie se va lua abia in luna iunie.

Audit la AFC

Noua societate pe actiuni va comanda un audit pentru AFC Rapid, iar dupa ce se vor depista datoriile, estimate la 1,8 milioane de euro, vor fi platite de noii actionari. In afara acestora, Copos ramine cu o datorie de 2,2 milioane euro la ProRapid. Concomitent, se va efectua un studiu de marketing, pentru a afla perceptia populatiei asupra Rapidului.

Actionarii Rapidului

* 70%: AFC Rapid

* 6%: Ana Holding, detinuta de George Copos, avind o cifra de afaceri de 130 de milioane de euro.

* 6%: ISAF, reprezentata de Doru Seceleanu, activeaza in telecomunicatii si are o cifra de afaceri de 10 milioane de euro.

* 6%: Jean Valvis, presedinte al firmei LaDorna, care activeaza in industria alimentara si IT, are o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro

* 3%: Florin Talpes, presedinte al firmei de IT Softwin, cu o cifra de afaceri de 35 de milioane de euro.

* 3%: Dan Ostahie, presedinte al firmei de retail Altex, cu o cifra de afaceri de 275 de milioane de euro.

* 3%: Dan Fati, presedinte Dacris, din domeniul tipografiei, papetariei, a carei cifra de afaceri este de 10 milioane de euro

* 3%: Dinu Gheorghe, actualul presedinte executiv din Giulesti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.