Incidentele de pe stadionul Farul din Constanta nu fac decat sa confirme un lucru asupra caruia sociologii au incercat sa traga un semnal de alarma. Ce ii nemultumeste pe suporterii care fac parte din nucleul dur al galeriilor, pe spectatorii fideli de la peluza? Ce ii determina sa recurga la gesturi violente? Concluziile sunt multiple: sociologii spun ca fanii imping uneori mult prea departe iubirea pentru echipa lor favorita, iar psihologii cred ca fanii dinamovisti si stelisti sunt pur si simplu mai prost-crescuti decat restul galeriilor din tara.

25 martie 2006. Farul Constanta vs Dinamo Bucuresti. Iritati de refuzul jandarmilor de a le permite sa afiseze cateva bannere pe gardul peluzei, fanii gcainilorh alb-rosii incep sa-si dea in petic. Cineva smulge un scaun si-l arunca inspre fortele de ordine, iar in secunda imediat urmatoare spiritul de turma se face simtit. Cozile de la steaguri sunt rupte, se smulg bucati din treptele de beton, in timp ce un ofiter incearca sa calmeze spiritele cu ajutorul unei portavoce. Inutil. Infierbantati de alcoolul consumat inainte de meci prin barurile Constantei, dinamovistii se reped cu furie spre grupul format din fortele de ordine; se lasa cu imbranceli, cu pumni, picioare, ploua cu scaune, fumigene, petarde.

Cateva grenade lacrimogene bubuie in mijlocul suporterilor si, ca impinsi de niste resorturi invizibile, scutierii formeaza o linie imaginara de-a lungul tribunei. Suporterii sunt impinsi cu forta afara de pe stadion, multi dintre ei simtind pe pielea lor ce inseamna un baston de cauciuc, incepe sa curga sange, se sparg arcade si clavicule, vuietul Salvarii se face auzit.

Conform datelor colectate, analizate si date publicitatii de catre Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), atitudinea fanilor celor mai titrate echipe de fotbal din Romania - Steaua, Dinamo si Rapid - urmeaza o crestere continua pe scara violentei.

Suporterii dinamovisti sunt renumiti pentru violenta. Mai mult de jumatate dintre cei intervievati (51,25%) au recunoscut ca macar o data au fost implicati in scandaluri cu suporterii altor echipe. gInteresant e faptul ca pentru suporterii dinamovisti, in afara de echipele rivale, Steaua si Rapid, al treilea mare dusman, pe o lista imaginara, este Politia, observatie oarecum inedita, cu atat mai mult cu cat Dinamo a fost recunoscuta mult timp ca fiind echipa Ministerului de Interneh, explica conferentiar doctor Marius Pieleanu , coordonatorul studiului.

Galeria rapidista pare cea mai gpasnicah, in raport cu rivalele de la Steaua sau Dinamo, doar 40% dintre suporterii intervievati spunand ca au fost implicati in scandaluri. Studiul releva un alt fapt interesant, si anume ca dupa cea a echipei Dinamo, galeria Stelei este cea mai agresiva si mai acida din tara, doi din trei sustinatori ai formatiei din bulevardul Ghencea recunoscand faptul ca cel putin o data s-au luat la bataie.