UEFA cere stadioane moderne, insa investitiile in infrastructura sint aproape imposibile in Romania din cauza situatiei neclare a dreptului de proprietate.

Cosmin Olaroiu a declarat inaintea dublei cu Rapid din sferturile de finala ale Cupei UEFA ca echipa sa va juca un meci in deplasare si altul pe teren neutru, dat fiind ca arena din Ghencea a intrat in reparatii capitale. Situatia nu este singulara, aproape intreaga infrastructura a stadioanelor din Romania fiind depasita din toate punctele de vedere. Cauzele tin de lipsa fondurilor, dar si de o oarecare nebuloasa in ceea ce priveste proprietatea, cu exceptia Gloriei Bistrita nici un club din Divizia A neavind stadion propriu.

Azi in Timisoara

Miercuri seara, consilierii judeteni au aprobat inceperea negocierilor pentru inchirierea stadionului "Dan Paltinisanu", folosit gratuit pina acum de Politehnica Timisoara, suma estimata fiind de 100.000 de euro pe an. Decizia administratorilor bazei sportive a venit dupa ce clubul manageriat de Marian Iancu a decis sa se transforme in societate pe actiuni. Citiva consilieri au cerut precizari suplimentare, astfel incit stadionul sa fie inchiriat la Poli si nu sa ajunga la alta echipa. "Trebuie sa avem in vedere faptul ca la procedurile de inchiriere s-ar putea prezenta altii, Gigi Becali de exemplu", a spus consilierul PD Ionel Tutac.

Sponsorizari de la buget

Paradoxal, desi detine arena in proprietate, iar o parte din tribuna se afla sub sechestru ANAF pentru recuperarea unor datorii istorice, Gloria Bistrita se intretine cu bani de la buget. Astfel, Consiliul Judetean a aprobat o "sponsorizare" de o suta de miliarde de lei vechi pentru mai multe proiecte puse pe masa de Jean Padureanu. Acestea se refera la modernizarea vestiarelor, a instalatiei termice si de canalizare, a spatiilor sanitare pentru spectatori, bani pentru achizitionarea de aparate de pregatire fizica si pentru realizarea instalatiei de monitorizare video a stadionului. Cele mai costisitoare cheltuieli vor fi pentru nocturna si refacerea gazonului.

Conflicte interne la Dinamo

Dinamo foloseste arena din Stefan cel Mare si baza de la Saftica pe baza unui contract cu CS Dinamo, structura subordonata Ministerului Administratiei si Internelor. Deoarece au existat intirzieri la plati, ajungindu-se la o datorie de peste 20 de miliarde de lei vechi, Vasile Blaga a amenintat cu evacuarea. In fata unui ultimatum, partile au ajuns la un armistitiu, insemnind o esalonare a datoriilor, dar conflictul poate reizbucni oricind. Mult mai pragmatic, George Copos foloseste gratuit stadionul din Giulesti, pe baza unui protocol cu omologii de la celelalte sporturi, care l-au primit cadou de la Ministerul Transporturilor, pe vremea lui Miron Mitrea.

Gigi a cerut ajutor de la Cotroceni

Arena din Ghencea se afla in proprietatea Ministerului Apararii Nationale, care are un contract de inchiriere cu FC Steaua. In prezent, stadionul a intrat intr-un proces de modernizare, care presupune schimbarea gazonului, a instalatiilor de drenaj si largirea tribunelor. Lucrarile sint executate de firma lui Adrian Oprisan, fratele baronului de Vrancea. Pentru ca investitiile ar putea depasi 500.000 de euro, iar contractul cu MApN este doar pe un an, Gigi Becali a conditionat cuantumul sumelor dedicate acestei operatiuni de concesionarea arenei pe o perioada de 49 de ani, trimitind si un memoriu la Presedintie in acest sens.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.