Directorul departamentului de licentiere din cadrul FRF, Viorel Duru, a participat, saptamana trecuta, la Geneva, la o instruire tinuta de UEFA pe tema criteriului financiar necesar acordarii "vizei" de functionare a cluburilor profesioniste in competitiile interne si internationale. "S-a facut o analiza globala a activitatii celor 52 de federatii afiliate la UEFA. Astfel, s-a constatat ca, dintr-un total de 644 de cluburi care au fost verificate in vederea acordarii licentei, 112 dintre ele nu au primit girul federatiilor. Este, sa recunoastem, un procent important, daca ne gandim ca, printre 'codase>>, au fost tari ca Olanda sau Lituania", ne-a precizat Viorel Duru, care a adaugat: "UEFA ne-a solicitat o exigenta mai mare in acordarea licentelor! Componenta financiara este cea mai importanta, pentru ca fara bani nu poti indeplini celelalte conditii obligatorii cerute de forul european".

"La aceasta ora, doar Steaua, CFR Cluj, Universitatea Craiova si FCM Bacau au bani pentru viza europeana impusa de UEFA."

Dificultati pentru Dinamo si Rapid !

Intr-o prima faza, echipa cea mai expusa din Divizia A la a nu mai primi licenta este Apullum Alba Iulia. Gruparea ardeleana a fost pe "craca" si in vara, doar verdictul Comisiei de apel salvand-o de la excluderea din prima liga. Cum Apullum are in continuare probleme financiare, este greu de crezut ca, la data de 31 martie, termenul-limita de depunere a dosarului in vederea acordarii licentei pentru sezonul viitor, va iesi din aceasta criza si va ajunge cu platile la zi. Astfel, clubul din Alba Iulia nu va mai avea scapare, el fiind condamnat sa retrogradeze, chiar si daca se va clasa, la finalul campionatului, deasupra liniei. De asemenea, nici nou-promovatele Poli Unirea Iasi sau Sportul Studentesc Bucuresti nu stau stralucit la capitolul financiar, ca si Gloria Bistrita, Poli AEK Timisoara sau FC Arges Pitesti. In ceea ce o priveste pe Farul, ea se afla, conform spuselor lui Duru, "pe linia de plutire". Interesant este faptul ca pana si "marile" bucurestene Dinamo si Rapid intampina dificultati, din cauza ca actuala forma de organizare a celor doua cluburi nu permite sa se injecteze capital la echipa. Alte trei formatii, FC Brasov, FC National si Otelul Galati, au facut pasi importanti, prin modificarea statutului juridic, dar nu se poate spune ca o duc stralucit cu banii, dimpotriva. La aceasta ora, doar Steaua, CFR Cluj, Universitatea Craiova si FCM Bacau sunt in regula cu banii, dar, dupa cum merg treburile, nu se stie daca ultimele doua echipe mai pot tine pasul cu fruntasele "pe ramura" si in sezonul viitor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.