Federatia Romana de Fotbal a extins investigatiile asupra transferurilor pe care le-a facut Ioan Becali. In vizor sint cele care i-au avut protagonisti pe Rat, Marica, Cernat si pe jucatorii vinduti in spatiul spaniol

Ioan Becali are motive serioase sa tremure cind aude sirena politiei sau vede in fata casei vreo masina a Garzii Financiare. Ancheta privitoare la transferurile fotbalistilor romani in strainatate s-a extins, iar daca matrapazlicuri asemanatoare celor din cazul "Bratu" vor fi dovedite si in alte tranzactii, fostul impresar va avea de raspuns la multe intrebari in fata judecatorilor.

Controlul filierelor spaniola si ucraineana

Florin Prunea a confirmat ieri ca au inceput investigatiile asupra mai multor transferuri, refuzind sa nominalizeze insa vreunul atit timp cit nu vor fi depistate eventualele ilegalitati. Se pare ca este vorba, printre altele, de transferul lui Marius Niculae la Sporting, din 2001, pentru care Dinamo a primit, oficial, trei milioane de dolari. In plus, directorului executiv al lui Dinamo, Cristi Borcea, nu i s-a intimplat nimic, desi a recunoscut ca a falsificat contractul fotbalistului prin care acesta isi prelungea intelegerea cu "alb-rosiii", astfel incit sa nu plece gratis in Portugalia.

De asemenea, pe linga transferul lui Mutu la Inter Milano, sint cercetate plecarile in strainatate ale lui Razvan Rat, Ciprian Marica si Florin Cernat, toti acesti fotbalisti, ca si Niculae, avindu-l ca impresar, la vremea respectiva, pe Becali. Cea mai infloritoare perioada a acestuia a fost insa cea dinainte de anul 2000, cind a dus cohorte de fotbalisti in Spania, de depistarea buzunarelor in care s-au oprit banii pe rutele Valencia - Bucuresti sau Alaves - Bucuresti ocupindu-se si Interpolul.

Evaziunea e pretextul

In aceste cazuri s-au mai implicat Inspectoratul General al Politiei, Interpolul si Oficiul de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Dedesubturile afacerii sint insa mult mai adinci, Gigi Becali, patronul Stelei, var cu Giovanni, declarind intr-o emisiune TV: "N-ar fi nici o problema daca Giovanni ar avea de platit bani, la fel ca Gica Popescu, dar vad ca sint lucruri mult mai periculoase". Ioan Becali si Gica Popescu au fost amendati de FRF cu cite 40.000 de dolari, iar primului i-a fost retrasa licenta de impresar.

Sactiunile vor fi analizate si de Comitetul Executiv al FRF, iar unul dintre membri, Dumitru Dragomir, s-a antepronuntat zilele trecute, afirmind ca lui Becali trebuie sa-i fie respectat dreptul la munca. Chiar daca vor exista concluzii diferite ale Comitetului Executiv, Florin Prunea, presedintele comisiei FRF care a analizat initial cazul, nu isi va prezenta demisia.

Milionari din America

Directorul de marketing al FRF este, pentru urmatorii doi ani, Cristi Iancu, persoana care a indeplinit functii similare la Rapid si Dinamo. Tot o strategie financiara sta si la baza turneului pe care nationala de fotbal a Romaniei il intreprinde in SUA, in perioada 21-29 mai. "Tricolorii" vor juca o partida la Los Angeles, impotriva Uruguayului, si doua la Chicago, impotriva Columbiei si Irlandei de Nord, iar FRF nu va scoate din buzunar decit pentru transport. "Reteta" pentru aceste trei intilniri poate ajunge, conform lui Ionut Lupescu, pina la 500.000 de dolari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.