Patronul Rapidului a vandut canepa in copilarie, a fost antrenor de handbal, suplinitor si profesor de sport, ajungand acum vicepremier in Guvernul Romaniei. Locuitorii din orasul sau natal cred ca implicarea in politica este cea mai mare greseala facuta.

Nascut dintr-o familie de tarani din Ghilesti, localitate langa o colonie infiintata de comunisti intre cele doua razboaie mondiale, Copos a fost mereu un om cu arici la buzunar.

Ca sa mergi in miezul iernii la Tasnad, orasul in care a copilarit unul dintre cei mai puternici oameni ai Romaniei de azi, iti trebuie o doza de nebunie. Drumul dintre Zalau si Satu Mare nu e tocmai o autostrada, iar zapada iti ingreuneaza mult obiectivul. Localitatea de 10.000 de locuitori, situata la 50 de kilometri de Satu Mare, aminteste mai degraba de Romania lui Ceausescu decat de cea a lui Basescu.

Casele sunt vechi, ponosite, apasate de trecerea vremii, iar blocurile cenusii. Pe strazi e liniste ca la tara si nu se vede tipenie de om. Doar in departare se aude latratul nervos al unui caine, suparat pe vreun trecator care a indraznit sa se lupte cu gerul de afara. Drumul de la intrarea in oras pana in centru, la primarie, se face in cinci minute. Primarul Vasile Mitrasca e primul om pe care il intrebam de Copos.

"Ghita, cum il stiu oamenii din oras, e cu vreo doi ani mai mare ca mine si avea gasca lui cu care umbla la chefuri. Era un tip spiritual, care pretuia banul si stia sa se descurce. Cred ca a mostenit talentul in afaceri de la tatal sau, care era gestionar la cooperativa. Noi, tasnadenii, suntem mandri ca orasul nostru a dat un astfel de om, dar eu cred ca a gresit ca s-a bagat in politica. Daca nu intra in Guvern, nu avea probleme", este de parere edilul Tasnadului.

Primarul are si ce sa-i reproseze vicepremierului: "Noua din zece locuitori ai Tasnadului asteptau sa ajute mai mult orasul, mai ales de cand este si in Guvern". Jenat parca de criticile aduse lui Copos, primarul adauga repede ca patronul Rapidului a facut si lucruri bune pentru urbe. "A dat bani pentru renovarea bisericii, l-a adus pe patriarhul Teoctist la Tasnad, a donat cate 100 de milioane de lei vechi pentru scoala si pentru liceu, iar acum ne ajuta sa bagam gazul. E mult, e putin, doar Dumnezeu stie", a mai spus primarul oraselului lui George Copos.

Nu a intrat la facultate din prima incercare

George Copos nu a reusit sa promoveze din prima examenul de admitere la facultate, astfel ca dupa terminarea liceului s-a angajat profesor suplinitor la scoala Sacalaseni. Dupa armata, a intrat la FEFS Oradea, iar la absolvire a fost repartizat la scoala din satul Cehal. Datorita influentei capatate in facultate, cand a fost seful organizatiei UTC, Copos a reusit sa se transfere la liceul din Tasnad, unde a predat doi ani. "Era un dascal bun, iar elevii veneau cu placere la orele lui", a marturisit unul dintre prietenii vicepremierului.


Despre autor:

ProSport

Sursa: ProSport


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.