Secretarul general al FRF spune ca imediat dupa Revolutie avea de gand sa cumpere complexul Pacea de la Snagov, afacere care i-ar fi rotunjit considerabil conturile

De cincisprezece ani e omul numarul doi in federatie, unii spunand despre el ca stie toate dedesubturile fotbalului romanesc. Pe Kassai l-am convins greu sa vorbeasca despre el.

PRO: Cariera de fotbalist v-a fost legata de Sportul?
Kassai: Da, acolo am avut cele mai bune momente. A fost o echipa frumoasa atunci, la sfarsitul anilor 70, inceputul anilor 80. Din pacate n-am reusit sa castigam nici un titlu, dar am terminat o data pe locul doi.

PRO: Cum ati ajuns in Regie?
Kassai: Intrand la facultate. Eu eram la Progresul, venisem de la Oradea, iar dupa ce am intrat la IEFS, am fost transferat la Sportul. Era si o preocupare a parintilor mei, sa am o facultate, asa ca toate s-au nimerit.

PRO: Cu banii cum stateati?
Kassai: Noi aveam o situatie speciala. Pe langa salariu primeam si niste indemnizatii de efort, prime de joc si mai plecam si in turnee in strainatate. Asa ca puteam scoate lejer 6.000 - 7.000 de lei pe luna, bani seriosi daca ne gandim ca eram niste pusti.

PRO: Cum v-ati imprietenit cu Mircea Sandu?
Kassai: Am jucat prima oara impreuna la Progresul, iar apoi ne-am reintalnit la Sportul. Mircea Sandu era un lider inca de pe atunci, strangea echipa in jurul lui, era o personalitate puternica. Am ramas in relatii bune, chiar daca eu am plecat apoi la Hunedoara, unde am lucrat cu Mircea Lucescu, iar el a ramas la Sportul.

PRO: Cum va explicati ca o echipa mica, precum Sportul, a dat atatea nume importante de conducatori in fotbalul nostru?
Kassai: Cred ca a contribuit mult si presedintele nostru de atunci, Mac Popescu, care a avut grija ca pe langa fotbal sa mai avem grija si de scoala sau cultura. in fiecare deplasare ne ducea pe la muzee sau expozitii. Asta ne-a ajutat pe unii dintre noi, Mircea Sandu, eu, Gino Iorgulescu sau Paul Cazan, sa ajungem in functii de conducere.

PRO: Ce ati facut dupa retragerea din fotbal?
Kassai: Am lucrat zece ani in turism, unde ma ocupam exclusiv de organizare. Aveam peste 40 de subalterni si 40 de masini in grija la Complexul Pacea de la Snagov. Era o munca enorma. Ma ocupam de aprovizionarea intregului complex, care includea si hotel, si restaurant. Aveam o singura zi libera pe an, de 1 ianuarie. in rest munceam nonstop.

PRO: Dar castigati bine...
Kassai: Asta asa e. Dar nu puteam sa avansez, sa obtin o functie de conducere, pentru ca nu aveam carnet de partid. Fratele meu fugise din tara in 1977, eram si divortat, asa ca aveam toate culoarele blocate. De altfel, cand am mai candidat la un post in FRF prin ‘84-’85, mi-au dat dosarul inapoi cand au vazut ca scria "divortat". Abia dupa 1989 am devenit seful Complexului Pacea. Aveam atunci o situatie financiara foarte buna, ma gandeam sa-l privatizez, aveam multe planuri...

PRO: De ce ati ales sa reveniti in fotbal?
Kassai: in toamna lui 1990 am candidat la functia de vicepresedinte. Pe urma, Mircea Sandu si Cornel Dinu, care era secretar de stat, mi-au propus sa ii ajut mai mult. A contat faptul ca lucrasem mult in administratie si am devenit secretar general.

PRO: N-ati regretat ca ati renuntat la turism?
Kassai: (rade) Mai ales in ultima vreme. Daca as fi ramas la "Pacea", as fi avut cu siguranta o situatie materiala incomparabil mai buna. Dar, la inceput, la FRF, a fost o perioada plina de realizari. Calificari pe linie, rezultate extraordinare. sirul s-a rupt insa dupa meciurile cu Slovenia. O calificare la Mondialul din 2002 le-ar fi asigurat jucatorilor reprezentativi de astazi, care atunci erau foarte tineri, o experienta importanta.


Despre autor:

ProSport

Sursa: ProSport


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.