Dupa plecarea lui Giovanni Becali de la Dinamo, varianta cooptarii lui Ion Tiriac este din ce in ce mai plauzibila. Esteban si-a luat „adios“ de la fotbalisti, iar trei dintre fostii actionari au negociat modul in care isi vor primi banii inapoi

Dupa schimbarile din weekendul trecut, la Dinamo lucrurile incep sa se aseze: Cornel Dinu a supervizat timp de 10 minute ieri dupa-amiaza primul antrenament din cel de-al saselea mandat al sau la club, condus din iarba de secundul Marco Onetto, iar oamenii cu bani de la club au discutat modul in care fostii actionari sa isi primeasca inapoi sumele investite.

Seria evenimentelor a fost deschisa de o sedinta la sediul clubului, la care au participat Nicolae Badea, Gigi Netoiu, Vasile Turcu, Giovanni Becali si cei doi spanioli, Esteban Vigo si Urbano Ortega. Fostii antrenori au iesit primii de la discutii, eliberati din functiile pe care nu le-au detinut nici macar trei luni. Cu toate drepturile banesti achitate, ei vor parasi astazi Romania.

"Nu regret ca am venit la Dinamo, dar nu se mai pune problema sa mai revin aici!", a declarat Vigo, precizind ca a luat decizia pentru ca il respecta pe Becali. Au iesit apoi "perechile" Badea - Turcu si Netoiu - Becali, care s-au retras la negocieri. Tema principala a discutiilor a fost restituirea banilor investiti de Turcu si de Giovanni, care nu mai vor sa fie actionari la Dinamo. "Exista bani pentru a-i plati partea lui Ioan Becali", a declarat Gigi Netoiu, favorit pentru ocuparea postului de presedinte executiv.

In legatura cu plecarea lui Becali, Nicolae Badea a precizat ca i-a inminat acestuia conventia de incetare a raporturilor de munca: "De asemenea, Ioan Becali a primit toate documentele privind restituirea contributiei financiare a dinsului la Dinamo. Urmeaza sa le studieze si sper ca, in cursul zilei de luni, actele sa fie semnate".

Actiuni tip "Cacealma"

In mod normal, lucrurile ar fi trebuit sa se rezolve simplu, prin incetarea platilor de catre cei care nu mai doresc sa sustina clubul. Numai ca, din iulie 2005 pina acum, finantatorii au dat bani si au primit vorbe goale in locul actiunilor promise. In consecinta, probabil ca Netoiu va rezolva cu Becali problema celor 700.000 de euro pe care Giovanni i-a adus la club.

Detinator important de lichiditati, Netoiu a imprumutat clubul cu sume imense. El este cel care, in 1999, a platit transferul lui Mutu de la Pitesti la Dinamo si probabil ca tot el va achita si suma pe care Giovanni o solicita pentru a pleca de la club, urmind sa o recupereze din vinzari ulterioare de jucatori.

Surprize, surprize

In locul lui Becali, Dinamo va aduce nume grele. Este aproape sigura cooptarea lui Ion Tiriac printre actionari, dupa cum si revenirea discreta a lui Mircea Lucescu printre sustinatorii clubului este de actualitate. Il Luce a mai imprumutat clubul, in 1994, cu aproape 300.000 de dolari, dar i-a fost returnata doar jumatate din suma. Dovada ca actualul antrenor al lui Sahtior se intereseaza de Dinamo este si acordul dat in cazul "Barcauan", atunci cind jucatorul de la Donetk a solicitat intoarcerea in "Stefan cel Mare", insa implicarea sa oficiala nu este posibila datorita functiei sale la Sahtior, care ar putea crea anumite incompatibilitati in cazul confruntarilor europene. In ceea ce-l priveste pe Tiriac, acesta a pus gratis charterul la dispozitia dinamovistilor pentru deplasarile externe, contribuind financiar si la o grupa de copii.

Intrebat despre aceasta eventualitate, Nicolae Badea ne-a declarat: "Tiriac este un dinamovist adevarat. Oricine doreste sa vina la noi neconditionat este bine venit". Presedintele CA al clubului Dinamo a lasat sa se inteleaga si ca Dragos Savulescu va ramine printre actionari. "Dinsul este acum plecat din tara, dar am avut o discutie simbata in care mi-a lasat impresia ca doreste sa continue colaborarea. Cu Florin Busca am avut o convorbire telefonica joi, iar cu domnul Turcu ma intilnesc in aceasta seara (n.r. - ieri). Eu imi doresc sa ramina toti la Dinamo", a mai spus Badea.

Ion Marin antrenor

Pentru ca Dinu a refuzat postul de antrenor, preferind sa fie director tehnic, actionarii s-au intilnit intr-o noua sedinta aseara pentru a gasi o solutie, cele mai mari sanse de a fi adjunctul Procurorului avindu-le Ion Marin "Sapaliga". In ceea ce-l priveste pe Ioan Andone, acesta asteapta vara. Deocamdata, fostul technician al "ciinilor" a stat la o bere cu suporterii dinamovisti, carora le-a explicat ca nu poate rupe in acest moment contractul cu Omonia: "Vreau sa cistig campionatul, sint iubit si respectat si in Cipru. Si acolo este presiune, dar poate mai mica. La Dinamo doream prea multe si am facut unele greseli".

Desi a refuzat sa-i predea carnetul cu insemnari, Andone a declarat ca Vigo trebuia sa ramina: "Daca oamenii din conducere nu au vrut sa renunte la el, trebuia sa ramina. Probabil se simtea amenintat, exista presiune si nu rezista. Din pacate, a facut si perioada de prega tire cu echipa. Este un punct slab pentru el ca antrenor".

Turcu, legat cu contracte de MAI

Principalul aliat al lui Ioan Becali ar putea reveni la decizia de retragere de la Dinamo datorita relatiilor strinse cu MAI. Fost sponsor principal la echipa de handbal a MAI, Vasile Turcu (foto) a obtinut, licitind prin firma sa de constructii, contracte in valoare de 750.000 de dolari cu ministerul condus de Vasile Blaga. Omul de afaceri declarase ca se simte tradat de unii dintre parteneri si a subliniat ca intentioneaza sa ceara audienta la ministrul Administratiei si Internelor, pentru a-i prezenta problemele de la club.

"Oficial nu ma voi retrage pina nu primesc pina la ultimul leu din ceea ce am investit. Am avut incredere in oameni si m-au tradat. Nu numai pe mine", a declarat Turcu. El a precizat ca a existat un plan prin care s-a urmarit indepartarea unor actionari si ca vrea sa stie ce se intimpla cu datoriile istorice pe care ei le-au achitat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.