In urma anchetei in „cazul Bratu”, FRF i-a retras de½nitiv licenta de impresar lui Ioan Becali. In plus, acesta a fost amendat cu 40.000 USD, ca si Gica Popescu. Rapidul va cotiza doar cu 20.000 USD, dar ancheta este continuata de Garda Financiara.

Ioan Becali s-a straduit din rasputeri sa il rastoarne pe Mircea Sandu de la sefia FRF, iar Gica Popescu a facut presing pentru a ocupa primul fotoliu de la Casa Fotbalului.

La trei luni de la infringere, tocmai acestia sint protagonistii primului caz important de frauda judecat de noua echipa de functionari a Nasului. Transferul lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray, suspectat de evaziune fiscala de seful ANAF, Sebastian Bodu, a facut trei victime si in acceptiunea comisiei de ancheta prezidate de Florin Prunea la FRF.

Becali a plecat de la Dinamo

Astfel, Ioan Becali si Gica Popescu au primit amenzi de cite 40.000 de dolari, clubul Rapid fiind sanctionat cu jumatate din aceasta suma. In plus, pe linga ca "l-au facut la portofel", lui Ioan Becali i-a fost retrasa pentru totdeauna licenta de impresar. Ieri-seara, fostul impresar a anuntat ca pleaca de la Dinamo. "Gata, plec de la Dinamo!", a declarat aseara Ioan Becali pentru Antena 1. El a mai spus ca asteapta ca in termen de 7 zile sa i se restituie cei 700.000 de dolari investiti pina acum in "groapa". Declaratia survine unei intilniri cu Nicolae Badea, presedintele C.A. al F.C. Dinamo. In scandalul impresarilor, singurul care a scapat fara penalizari este Victor Becali, a carui semnatura nu a aparut pe nici un document.

In schimb, fratelui sau i se reproseaza ca a incasat un comision de 120.000 de dolari de la Galatasaray, desi avea contract de reprezentare cu jucatorii transferati, regulamentul interzicind dubla impunere. Gica Popescu a fost sanctionat deoarece si-a insusit diverse sume de bani, desi nu a prezentat nici un document din care sa reiasa colaborarea cu clubul Rapid. Gruparea patronata de George Copos a primit amenda pentru ca a fost reprezentata de Gica Popescu inainte ca acesta sa detina licenta de impresar.

Inculpatii asteapta motivarea

In afara sanctiunilor pe linie sportiva, Garda Financiara deruleaza o ancheta paralela, comisarii fiscali solicitind pe linga toate documentele legate de transferul lui Bratu si contractul prin care Adrian Mutu a fost transferat de la Dinamo la Inter Milano, pe drum ratacindu-se patru milioane de dolari.

Presedintele ANAF, Sebastian Bodu, a declarat ca exista suspiciuni de evaziune fiscala si, spre deosebire de executarile silite de la cluburi, in acest caz prejudiciul va fi recuperat mai usor. O parte dintre cei sanctionati au anuntat ca vor face recurs. Dupa ce a refuzat in trei rinduri sa se prezinte la audieri, Gica Popescu a declarat ca asteapta motivarea sentintei, fiind curios cum s-a ajuns la acest cuantum: "De ce nu 39.000 sau 41.000 de euro?".

Cum s-au impartit banii in "cazul Bratu"

Federatia Romana de Fotbal s-a autosesizat in acest caz abia dupa ce scandalul a ajuns pe masa FIFA si a tinut prima pagina a ziarelor. Transferul lui Bratu de la Rapid la Galatasaray a fost cotat, la vremea respectiva, la 1.750.000 de dolari. Potrivit documentelor prezentate de clubul din Istanbul la forul international, suma reala a tranzactiei a fost de 2.750.000 de dolari. Un milion a ajuns in contul lui Gica Popescu, care nu detinea nici macar licenta de impresar la acea data. 500.000 de dolari au fost transferati la Ioan Becali, acesta declarind la audieri ca a incasat suma in calitate de presedinte al giulestenilor, desi aceasta functie a detinut-o la trei ani de la efectuarea transferului.

De asemenea, Gica Popescu a mai primit, in numele clubului Rapid, 600.000 de dolari. Direct in contul Rapidului au fost virati doar 630.000 de dolari, iar gruparea Tractorul Brasov, unde a fost format Bratu, a incasat aproape 20.000 de dolari, reprezentind indemnizatia de solidaritate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.