O sportiva din Japonia a cistigat in premiera titlul olimpic in concursul individual de patinaj artistic. Shizuka Arakawa le-a intrecut pe Sasha Cohen si Irina Slutkaia, care nu si-au tinut echilibrul pe gheata.

Cum i-a fost agatata de git medalia de aur, Shizuka Arakawa a apucat-o strins si nu i-a dat drumul decit tirziu, cind probabil s-a convins ca in ceremonia de decernare a premiilor la patinaj artistic nu s-a produs vreo greseala. Titlul olimpic i-a revenit pe drept ei, o invingatoare surpriza dintr-o tara surpriza. "Inca nu pot sa cred asta", a spus Arakawa, care a adus Japoniei prima medalie la aceasta Olimpiada de iarna.

Stele cazatoare

Favoritele Sasha Cohen si Irina Slutkaia au scapat aurul atunci cind au simtit gheata pe piele, cazaturile lor fiind de argint si bronz. Americanca si-a asumat prea multe riscuri pe compozitia "Romeo si Julieta" a lui Nino Rota si a picat de doua ori, iar rusoaica, pe flamenco, s-a facut una cu gheata la aterizarea dupa o superba pirueta. Arakawa a ales muzica din "Turandot" a lui Puccini si nu a gresit.

A devenit nu numai o eroina in Japonia, ci si prima patinatoare care a cistigat aurul olimpic pentru aceasta tara. In 1992, la Albertville, Midori Ito cerea scuze ca si-a dezamagit compatriotii, dupa ce a terminat a doua, in urma lui Kristi Yamaguchi. De atunci, nici o japoneza nu a mai fost atit de aproape de titlu, nici macar Arakawa, care dupa titlul mondial obtinut in 2004 a terminat abia pe locul 9 la CM de anul trecut. Mai mult, inaintea JO 2006, sperantele se indreptau spre campioana mondiala de juniori Miki Ando, prima patinatoare din istorie care a executat un cvadruplu Salchow, pe care l-a ratat insa la Torino si a incheiat abia a 16-a.

Schimbare totala

Incercind sa dea peste cap calculele hirtiei, Arakawa l-a luat ca antrenor pe Nikolai Morozov, care i-a schimbat totul: programul, stilul si costumele. Rezultatele s-au vazut joi seara, dupa numai trei luni, insa chiar belarusul a recunoscut: "Am crezut ca poate sa ia o medalie, dar nu m-am gindit la aur". Japonia a urcat astfel pe locul 17 in clasamentul pe medalii, pe care il conduce Germania (9 aur-10 argint-5 bronz), urmata de SUA (8-8-5), Austria (8-6-5), Rusia (8-3-8) si de Canada (5-8-6). Dupa ce ieri Julia Mancuso le-a intrecut pe Anja Paerson si Tanja Poutiainen la slalomul feminin, astazi sint programate cele doua manse de slalom masculin (orele 16.00 si 19.30, in direct la Eurosport si TVR 2), iar miine, de la ora 15.05, se va disputa finala turneului de hochei.

Start cu soneria mobilului

Suedeza Sara Fischer, inscrisa in concursul de snowboard, a fost descalificata dupa un start fals provocat de soneria unui telefon mobil, in cea de-a doua mansa a calificarilor din proba de slalom urias paralel. "Cind au inceput bipurile de start a sunat telefonul unui oficial, iar eu m-am lansat, crezind ca era ultimul bip, insa poarta a ramas inchisa si am cazut. M-am ridicat rapid si am continuat cursa. Nu ar fi trebuit sa o fac. Ar fi trebuit sa ramin in start si sa cer un nou 'run>>, asa cum cere regulamentul", a spus Fischer, cu ochii in lacrimi, ea adaugind: "Este greu sa reactionezi corect la ceva care nu ti s-a mai intimplat niciodata. Sint foarte trista, pentru ca astept cursa asta de patru ani. Insa ca studenta la medicina vad oameni care se afla in situatii mult mai tragice decit a mea si atunci nu ma mai pling". In prima mansa a calificarilor, suedeza in virsta de 25 de ani realizase al 14-lea timp din 30 de concurente. Intrecerea a fost cistigata de elvetianca Daniela Meuli.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.