Cum se cheama orasul care gazduieste Olimpiada de iarna? Raspunsul la aceasta intrebare suscita numeroase discutii in Statele Unite, iar "Washington Post" i-a dedicat un editorial, ca parte a unei polemici cu NBC, televiziunea care transmite Jocurile pe teritoriul SUA. Norman Chad, autorul textului, il acuza pe conducatorul postului, Dick Ebersol, ca a acceptat prea usor rugamintea presedintelui Comitetului de Organizare, ca varianta de pronuntie in transmisiile de la JO sa fie Torino si nu Turin, cum este cunoscut orasul piemontez de catre englezi si americani.

"Acest cuvint, Torino, are o esenta romantica. Cred ca a-i spune la Jocuri pe numele sau adevarat este o idee minunata", si-a argumentat Ebersol optiunea, iar editorialistul a admis: "Torino e mai melodios decit Turin, asa cum numele Pavarotti suna mai bine decit cel al raperului american Diddy, pentru ca limba italiana este mai melodioasa decit engleza".

Citeva rinduri mai jos, orgoliul nationalist a iesit la suprafata, iar Norman Chad a intrebat sarcastic de ce NBC nu transmite intreaga Olimpiada in limba lui Dante. "Tu spui 'tomato>>, eu spun 'tometo>>, tu spui Turin, eu spun Torino", a raspuns Ebersol, aluzie la faptul ca exista diferente de pronuntie in cadrul aceleiasi limbi, chiar daca exemplul tomato/tometo reflecta deosebiri britanico-americane.

Dincolo de aceste dispute, esticii aduna medaliile de pe gheata. Din 1964, numai sovieticii sau rusii au cistigat titlurile olimpice in proba de perechi a concursului de patinaj artistic, iar la Torino 2006 nu a fost altfel.

Rusii si invazia chineza

Tatiana Totmianina si Maxim Marinin au perpetuat dominatia propriei lor natiuni si au cistigat fara probleme medalia de aur, cu un program liber, inspirat din Romeo si Julieta, care a amintit de marile cupluri ruse de altadata. Singura sansa la aur a fratilor Zhang Dan si Zhang Hao era realizarea unor elemente deosebite. Au riscat, iar fata, Zhang Dan, a incercat un cvadruplu salchow. Nefericita alegere, pentru ca a cazut rau, in spagat, apoi s-a lovit violent cu genunchii de gheata. Tinara femeie se simtea in mod evident foarte rau, cuplul s-a oprit din a mai patina, dar dupa citeva minute de discutii cu antrenorul lor au ales sa continue concursul. Cei doi au luat argintul, iar locurile trei si patru au fost ocupate de alte doua perechi chineze.

Brazilienii fac curatenie, CIO nu

In privinta dopajului, CIO continua sa nege evidentele, iar fondistul belarus Serghei Dolidovici a fost suspendat din nou pentru o perioada de cinci zile, din cauza nivelului crescut al hematocritelor, fara a fi insa declarat dopat. In schimb, brazilienii l-au trimis acasa pe unul dintre componentii echipajului de bob 4 persoane, Armando dos Santos, depistat pozitiv cu nandrolon dupa un control intern. El va fi inlocuit de Claudinei Quirino, vicecampion olimpic la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000), cu stafeta de 4x100 m. Dupa patru zile de concurs, in clasamentul pe medalii conduc SUA (4 aur - 2 argint - 0 bronz), urmate de Rusia (3-3-2), Germania (2-0-1), Suedia (2-0-0) si Norvegia (1-4-4).

Romanii se grabesc incet

Biatlonistul Marian Blaj a luat startul intr-un al doilea concurs la Torino 2006 si dupa locul 66 obtinut la 20 km, ieri s-a clasat pe locul 78, din 90 de participanti, in proba de sprint 10 km. Norvegianul Ole Einar Björndalen a ratat si de aceasta data medalia de aur, care a fost cucerita de germanul Sven Fischer. Concursul masculin de combinata alpina a inceput cu proba de coborire. Americanul Bode Miller a fost primul, iar romanul Daniel Florentin Nicolae al 51-lea din cei 57 de schiori care au trecut linia de sosire. Aseara au avut loc cele doua manse de slalom.