Egiptul a devenit cea mai titrata nationala de pe continentul negru dupa ce a cucerit al cincilea trofeu al Cupei Africii din istorie. Victoria finala i-a facut pe Mido si pe antrenorul Chehata sa se impace.

Mii de oameni au sarbatorit in Cairo, ca si in intreg Egiptul, cea de-a cincea Cupa a Africii cistigata in istorie de "faraoni", dupa trofeele cucerite in 1957, 1959, 1986 si 1998, ei devenind astfel recordmeni la acest capitol. Egiptul a invins in finala pe Coasta de Fildes, ultimul act fiind si el decis la loteria loviturilor de departajare.

In fata a 80.000 de suporteri, tara-gazda a acuzat arbitrajul si ghinionul, dupa un gol anulat pe motiv de ofsaid si un penalty ratat de vedeta Ahmed Hassan, fiind in final nevoiti sa-i multumeasca vedetei din tabara "elefantilor", Didier Drogba, care a dat tonul la ratarile de la punctul cu var.

Un suporter a decedat

Inima unui suporter a cedat dupa executarea loviturilor de departajare, interventia medicilor fiind tardiva, dar decesul sau nu a putut stopa bucuria gazdelor. "Multumesc divinitatii ca am fost mai norocosi la penalty-uri", a declarat la final antrenorul Chehata, care a reusit astfel sa cistige trofeul atit din teren, cit si de pe banca, continuind: "Meciul a fost un adevarat maraton. Am cistigat si datorita presedintelui Moubarak, care ne-a sustinut din tribuna".

De altfel, demnitarul egiptean a eclipsat toate vedetele de pe gazon. Potrivit AFP, cotidianul de stat "Al Gomhurriya" l-a prezentat pe Hosni Mubarak in trei dintre cele patru fotografii publicate pe prima pagina, in timp ce El Hadary (foto), care a fost desemnat cel mai bun portar al turneului desfasurat in Egipt, a fost prezentat intr-un timbru. "S-a nascut un nou gigant african", El Hadary "a intrat in clubul marilor portari", au fost titlurile din alte publicatii.

Impacarea "magarilor"

Victoria i-a facut chiar si pe vedeta Mido si pe antrenorul Hassan Chehata sa se impace. Astfel, la doar citeva zile dupa ce se gratulau cu apelativul "magarule", cei doi au fost surprinsi de camerele de televiziune imbratisindu-se. Mai mult, la interventia unuia dintre fiii presedintelui Hosni Mubarak, cei doi s-au impacat inca inainte de ultimul act al competitiei, Mido fiind chiar trecut pe foaia de joc dupa ce a cerut scuze.

In alta ordine de idei, desi a fost suspectat de faptul ca va fi cel de-al 12-lea jucator al gazdelor, arbitrul Mourad Daami s-a achitat mai mult decit bine de sarcini. Aflat la a doua finala a Cupei Africii pe Natiuni din cariera, trecutul lui Daami este unul agitat, el fiind suspendat in 2001 pentru aproape un an dupa ce a incercat sa-l influenteze pe centralul ultimului act al Ligii Campionilor Africii din 2000.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.