Ole Einar Björndalen - biathlon

A fost, fara indoiala, starul Olimpiadei de la Salt Lake City. A dominat autoritar intrecerile de biatlon si a cistigat patru medalii de aur, fapt nemaiintilnit in istoria JO de iarna. Daca adaugam victoria din proba de 10 km sprint de la Nagano, palmaresul norvegianului ne apare impresionant inainte de Torino 2006: cvintuplu campion olimpic, vicecampion olimpic, dublu campion mondial, cvintuplu vicecampion mondial, de opt ori medaliat cu bronz la Campionatul Mondial si cistigator a 57 de etape de Cupa Mondiala.

Tinta lui la aceasta Olimpiada este de a mai cistiga patru medalii de aur, iar la retragerea din activitatea sportiva se va gindi abia dupa Olimpiada din 2010, de la Vancouver. In cale pare sa-i stea doar francezul Raphaël Poirée, insa acesta a ajuns lider al Cupei Mondiale pe fondul unei gripe care l-a indepartat pe Björndalen patru saptamini din competitii.

Janica Kostelic - schi alpin

Schioarea din Zagreb este singura femeie din istoria Jocurilor Olimpice de iarna care a obtinut trei medalii de aur la aceeasi editie. Era la Salt Lake City 2002, avea 20 de ani si devenea campioana la slalom, slalom urias si combinata alpina, iar la Super-G obtinea argintul. La 15 ianuarie 2006 a devenit a treia femeie din istoria Cupei Mondiale (dupa Pernilla Wiberg si Petra Kronberger) care a cistigat intr-un sezon etape in toate cele cinci discipline.

De altfel, ea a anuntat ca va lua startul la Torino in toate probele schiului alpin, vizind Marele Slem la aceasta a XX-a editie a Olimpiadei Albe. Principala adversara ii va fi suedeza Anja Paerson, care in ciuda celor trei titluri din Cupa Mondiala (slalom - 2002, slalom urias - 2003, Super-G - 2005) nu a obtinut vreun titlu olimpic. Alta schioare de urmarit este austriaca Michaela Dorfmeister.

Fritz Strobl - schi alpin

Austriacul este un specialist al probelor de viteza, el fiind si detinatorul titlului olimpic in proba de coborire. Are noua victorii de etapa in Cupa Mondiala (sapte la coborire si doua la Super-G), iar la 34 de ani se afla, cu siguranta, la ultima Olimpiada. Principalii adversari ai lui Strobl se gasesc chiar in rindul propriei echipe, federatia austriaca mai retinindu-i pentru proba de coborire pe Michael Walchhofer, campionul mondial al disciplinei, si pe Hermann Maier, campion olimpic la Nagano (1998), la slalom urias si Super-G.

Mai retine atentia si Bode Miller, primul american care a cucerit Globul de Cristal, dupa 22 de ani, insa el are un sezon modest, presarat cu scandaluri. In acelasi timp, Benjamin Raich, liderul clasamentului general al Cupei Mondiale, vizeaza victorii la slalom, slalom urias si combinata alpina.

Irina Slutskaya - patinaj artistic

Rusoaica a rescris istoria patinajului artistic, reusind o performanta unica, atunci cind a cistigat pentru a saptea oara titlul de campioana continentala la editia din acest an a Europenelor. La zece ani de la cistigarea primului titlu european, Slutskaya, prima patinatoare din lume care a realizat intr-un concurs combinatia triplu Lutz cu tripla intoarcere, este marea favorita la cistigarea titlului olimpic.

Adevarata legenda a patinajului mondial, cistigatoarea a 40 de medalii de aur, 21 de argint si 17 de bronz, revenirea tinerei care a implinit ieri 27 de ani in patinajul de performata este remarcabila. Detinatoare a argintului olimpic, Slutskaya a stat departe de gheata aproape doi ani, pentru a fi alaturi de mama ei, grav bolnava, dupa care a urmat o accidentare suferita la un antrenament. Adversarele care ar putea sa-i fure titlul olimpic se afla peste Ocean.

Evgheni Plusenko - patinaj artistic

"Tarul" ghetii, Evgheni Plusenko, este reprezentantul Rusiei, tara care este fabrica de medalii din patinajul artistic mondial. El va incerca sa cucereasca laurii supremi dupa ce la ultima editie a Olimpiadei de iarna, de la Salt Lake City in 2002, a fost invins de compatriotul sau Alexei Yagudin. Triplul campion mondial, care cu o luna in urma s-a incoronat pentru a cincea oara campion european, este considerat unul dintre cei mai complecsi sportivi din istoria patinajului, la 16 ani devenind cel mai tinar patinator care a primit nota maxima.

Principal favorit la cistigarea aurului olimpic, anuntind o schimbare radicala a programului prezentat la Europene, Evgheni Plusenko ii va infrunta pe campionul mondial en titre, elvetianul Stephane Lambiel, si pe fostul campion continental, Brian Joubert. Ar mai putea aparea surprize din America.