Venerat ca un zeu de greci si ciprioti, Marcos Baghdatis a fost adus cu picioarele pe pamint de elvetianul Roger Federer, care a cistigat lejer finala Australian Open

Amelie Mauresmo este una dintre cele mai contestate cistigatoare ale unui turneu de Grand Slam, in ciuda faptului ca a depus eforturi sportive pentru obtinerea trofeului. Are 26 de ani, iar la Australian Open 2006 a avut o multime de sanse care au condus-o in postura de invingatoare finala. In semifinale, a avut norocul sa se retraga Kim Clijsters, iar in meciul pentru titlu s-a trezit cu cupa in brate din cauza abandonului lui Justine Henin-Hardenne.

Aceste oportunitati extrasportive nu au impiedicat-o sa exulte si sa declare, spre dezaprobarea publicului: "Conteaza prea putin cum am cistigat. Savurez din plin victoria". Henin a acuzat tot timpul meciului puternice dureri de stomac, pricinuite de ingurgitarea in exces a unor antiinflamatoare pentru a-i potoli durerile de umar, astfel ca la scorul 1-6, 0-2 a incetat sa mai joace.

Henin a reinnodat istoria neagra

Si totusi, nici belgianca nu a scapat de critici, ea fiind acuzata ca nu si-a respectat fanii, repros la care a replicat iritata: "Este vorba de sanatatea mea. Vreau sa vorbesc despre drepturile mele acum, pentru ca numai eu sint pe teren. Nu-mi pasa ce spune lumea". Insa, cu 24 de ore mai devreme declara: "Niciodata, in ultimii doi ani, nu m-am simtit mai bine ca acum".

Trebuie remarcat ca doar patru femei au parasit prematur finala in istoria de peste o suta de ani a turneului, desi multe au avut suferinte mai mari decit Henin si nici o sansa sa cistige, dar au ramas pe teren din respect pentru public. De altfel, 1965 este anul ultimului abandon consemnat in finala feminina a Australian Open. Henin ramine cu patru titluri de Grand Slam, in timp ce Amelie Mauresmo l-a cistigat pe primul, la sapte ani dupa ultima finala disputata la Australian Open.

Mult mai simple au fost lucrurile la baieti, unde Roger Federer a cistigat al saptelea titlu de Grand Slam din cariera si al treilea consecutiv, dupa Wimbledon si US Open 2005. Elvetianul a cistigat cu 5-7, 7-5, 6-0, 6-2 in fata revelatiei Marcos Baghdatis si s-a lasat condus de emotii pina la lacrimi cind a primit trofeul din miinile campionului australian Rod Laver.

Deloc suparat, invinsul sau s-a adresat publicului din Melbourne: "E un vis devenit realitate. Am jucat finala, am pierdut, dar este fabulos". De azi, el este al 26-lea jucator al lumii, urcind 28 de pozitii in clasamentul ATP in cele doua saptamini de Australian Open. In schimb, Federer si-a intarit puternic prima pozitie a acestei ierarhii si se pregateste sa celebreze pe 2 februarie doi ani de dominatie absoluta.

Hingis a cistigat un titlu

In concursul junioarelor, Raluca Olaru (fav. nr. 2) a fost eliminata in semifinale de catre rusoaica Anastasia Pavliucenkova (nr. 8), care ulterior avea sa si cistige intrecerea. Proba de dublu i-a revenit celui mai bun cuplu de pe planeta, Bob si Mike Bryan, fapt care intareste ideea ca echipa de Cupa Davis a Romaniei nu are nici o sansa la intilnirea de dublu cu SUA (11 februarie, San Diego). Concursul de dublu-mixt a readus-o sub lumina reflectoarelor pe Martina Hingis, care a cistigat al 15-lea titlu de Grand Slam din cariera, de data aceasta alaturi de indianul Mahesh Bhupathi. Doar cinci dintre aceste trofee sint insa obtinute la simplu, trei dintre ele la Australian Open.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.