Tricolorii se reintalnesc cu nationala "portocalei", cosmarul preliminariilor. In lupta pentru calificare va mai intra si Bulgaria

Nesansa pentru Romania, care in lupta pentru Euro 2008 se va confrunta iar cu Olanda, echipa ce ne-a infrant de doua ori fara drept de apel in preliminariile mondialului ce va avea loc anul acesta in Germania. In aceeasi grupa G, din care vor merge la europenele din 2008 din Elvetia si Austria doua echipe, mai fac parte Bulgaria, Slovenia, Albania, Belarus si Luxemburg.

Practic, daca nu intervine vreo mare surpriza, echipa noastra se va lupta pentru al doilea loc cu Bulgaria, o echipa usor mai slaba decat a noastra. In disputa romano-bulgara pentru al doilea loc calificant vor conta mult eventualele puncte obtinute in meciurile cu Olanda, dar mai ales constanta in intalnirile cu outsiderele grupei. Slovenia este departe de forma echipei care ne-a infrant la baraj in 2001, dar poate constitui o problema, Albania este relativ periculoasa doar pe teren propriu, iar Belarus este o echipa tehnica, in crestere si cu ambitii. Singura certitudine o reprezinta intalnirile cu luxemburghezii, care conteaza doar pentru imbunatatirea golaverajului.

Meciurile din preliminarii se vor disputa in perioada septembrie 2006-noiembrie 2007. Dupa tragerea la sorti, federatiile nationale au la dispozitie 90 de zile pentru a stabili de comun acord programul de meciuri din grupa. Daca nu se va ajunge la un acord, ordinea partidelor va fi stabilita de forul continental.
Potrivit lui Ionut Lupescu, director general al FRF, oficialii federatiilor tarilor din grupa G se vor intalni, pe 16 februarie, la Amsterdam, pentru a stabili programul meciurilor.

Grupe bine impartite

Nationala romaneasca nu se poate totusi plange de prea mult ghinion, pentru ca, in general, valorile au fost destul de bine impartite in cele sapte grupe.
Cea mai echilibrata pare grupa A, unde pentru cele doua bilete la Euro 2008 se vor lupta Portugalia, Polonia, Serbia si Muntenegru, Belgia sau chiar Finlanda. Outsidere aici sunt Armenia, Azerbaijan si Kazahstan.

In grupa B, marile favorite sunt, de departe, Franta si Italia. Ele vor avea insa viata grea cu Ucraina si chiar cu bataiosii scotieni. Lituania, Georgia si Insulele Feroe nu vor putea emite pretentii la calificare.
Interesanta este si grupa C, unde "capi de serie" sunt Grecia si Turcia, doua tari care, desi impart orgolii mult mai mari decat cele sportive, se tot intalnesc prin preliminarii. Aici vor mai emite pretentii Norvegia si chiar Bosnia, grupa fiind completata de Ungaria, Moldova si Malta.

Tot doua mari favorite sunt si in grupa D: Germania si Cehia. Slovacia, Irlanda, Tara Galilor, Cipru si San Marino nu vor putea conta, foarte probabil, in lupta pentru prezenta in Elvetia si Austria.

Grupa E este una interesanta, unde, alaturi de Anglia, vor mai vrea sa fie la Euro 2008 si Croatia, Rusia si Israel. Tragerea la sorti de ieri, din orasul elvetian Montreux, le-a pus ca adversare si Estonia, Macedonia si Andorra.

In grupa F va fi, aproape sigur, o lupta in trei, intre nordicele Suedia si Danemarca si Spania. In aceeasi grupa mai figureaza Letonia, Islanda, Irlanda de Nord si Liechtenstein.

Mircea Sandu: Nici, nici

Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, a declarat, ieri, ca grupa G, in care va juca Romania pentru calificarea la turneul final al CE din 2008, este una echilibrata.

"Consider ca avem o grupa echilibrata, nici foarte puternica, dar nici slaba. Favorita este clar Olanda, dar sper ca de aceasta data sa ne calificam si noi, fara a mai depinde de rezultatele celelalte din grupa pana in ultimul moment", a spus boss-ul FRF.
El a adaugat ca avem datoria sa razbunam niste rezultate slabe din trecut. "Trebuie sa luptam si cu Olanda, si cu Slovenia. Avem de luat o revansa in fata ambelor echipe si imi doresc mult sa se intample acest lucru", a aratat Sandu. Conducatorul federal a mai precizat ca a purtat discutii cu omologii spanioli in vederea perfectarii unui meci amical cu selectionata iberica.

"Nu s-a reusit stabilirea unei date. Am purtat discutii, dar urmeaza sa continuam", a dezvaluit el. In schimb, mai sigura pare participarea la un turneu amical in SUA, intre 23 si 29 mai, unde Romania ar urma sa joace cu SUA, Uruguay, Turcia, Columbia si Irlanda.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.