Fotbalistii prezenti la turneul final de pe continentul negru se cred lei, elefanti, vulturi sau faraoni. Pe de alta parte, starea terenurilor de joc este sub orice critica

Cupa Africii pe Natiuni (CAN) este o competitie colorata. La figurat. Executii tehnice care lasa de dorit, incidente amuzante si terenuri pe care Europa isi risca milioanele de euro, prin jucatorii trimisi la CAN, sint elementele care fac deliciul tribunei. Fauna care domina continentul negru este insa punctul forte al unei competitii aflata la mare distanta, din toate punctele de vedere, de turneele finale continentale din Europa sau America de Sud.

Leul, regele CAN

Aproape toate echipele participante la CAN au supranumele legate de fauna. Iar leul este rege si la acest capitol. Astfel, camerunezii sint "neimblinziti", senegalezii - "ospitalieri", in timp ce marocanii au pus accent pe geografie, spunindu-si simplu "din Atlas", iar fotbalistii din Congo, care au eliminat in preliminarii leoparzii din Zair, au folosit "simba", adica traducerea in limba autohtona. Pasarile sint si ele la mare cautare, nigerienii fiind cunoscuti drept "Super-vulturii", tunisienii - "Vulturii din Cartagina", in timp ce Togo a preferat eretele. De asemenea, Coasta de Fildes si Guineea au pus pe emblema elefantul, iar Angola - antilopa neagra.

Un alt domeniu care ii inspira pe africani este razboiul, selectionata din Zimbabwe fiind "Brave warriors", iar cea a Zambiei - "Gloantele". In fine, la Cupa Africii, care are drept mascota "Crocodilul", tara gazda, Egiptul, are supranumele "Faraonii", cei mai pasnici fiind cei din Africa de Sud, cunoscuti sub porecla de "Bafana-bafana", adica echipa "baietilor".

Desert pe teren

Starea gazoanelor este principala problema cu care se confrunta organizatorii CAN, Henri Michel, selectionerul Coastei de Fildes, si Didier Drogba criticind suprafata de joc. "Starea terenului este deplorabila, nu se poate juca un fotbal de calitate pe asa ceva", a declarat Henri Michel, completat de atacantul lui Chelsea: "Suprafata este dura, mingea sare imprevizibil, trebuie facut ceva, poate ar trebui udat gazonul".

Cupa revanselor

Egiptul, tara organizatoare, a debutat cu o victorie la scor de forfait, obtinuta in fata Libiei, in meciul de deschidere. In a doua partida a grupei A, Coasta de Fildes a invins la limita, scor 1-0, pe Maroc. Singura reusita a intilnirii i-a apartinut vedetei lui Chelsea, Didier Drogba, care a marcat din penalty. Si Camerunul si-a confirmat statutul de vedeta, cistigind cu 3-1 in fata Angolei, in timp ce, tot in Grupa B, Congo a batut cu 2-0 pe Togo.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.