Octavian Belu si Mariana Bitang au fost numiti consilieri de stat la Cotroceni pentru a nu da curs unei inexistente oferte din Orientul Indepartat. Oficialii Federatiei Chineze de Gimnastica au precizat, ieri, pentru ,,Cotidianul" ca tehnicienii romani au fost invitati doar pentru a tine niste cursuri.

Telenovela ai carei protagonisti sint fostii antrenori ai lotul olimpic feminin de gimnastica, Octavian Belu si Mariana Bitang, se apropie de sfirsit. Amenintarile lansate de acestia cu privire la o oferta tentanta primita din China au declansat o adevarata isterie nationala. Dornici sa-si faca imagine, conducatori ai sportului si chiar seful statului au inceput sa se intreaca in a-i oferta pe cei doi tehnicieni.

Astfel, primul care a dat tonul a fost presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Octavian Morariu, care le-a propus celor doi un proiect legat de infiintarea unei Academii Olimpice la Izvorani. Citeva zile mai tirziu, seful statului, Traian Basescu, le-a cerut celor doi tehnicieni sa reflecteze asupra deciziei de a da curs unor oferte din strainatate, propunindu-le in schimb postul de consilieri pentru educatie fizica si sport.

Functionari prezidentiali

Cei doi tehnicieni s-au grabit sa accepte oferta prezidentiala, astfel ca, de astazi, sint consilieri de stat la Cotroceni, functie pentru care vor primi fiecare in jur de 30 de milioane de lei pe luna. ,,Nu avem inca date exacte despre ce vom face, dar, din cite am inteles, e vorba de aspecte legate strict de sport, de la expertizarea unor probleme generale ale sportului pina la monitorizarea si asistarea unor evenimente de importanta sportiva majora pentru Romania. Nu renuntam nici la ideea proiectului de la Izvorani. Vom face tot ce depinde de noi pentru a sprijini acest proiect", a spus Belu.

Totodata, Mariana Bitang a anuntat ca, "odata acceptata oferta presedintelui, toate celelalte negocieri se incheie". In completare, Octavian Belu a afirmat: ,,Presedintele a gasit o varianta pragmatica si realista de a ne pastra in sportul romanesc. Oricum, noi credem ca am dovedit ca nu eram extrem de grabiti sa plecam, pentru ca, daca ar fi fost asa, am fi plecat de mult".

Chinezii ii voiau ca lectori

Surprize-surprize insa. In timp ce Mariana Bitang si Octavian Belu sustin ca sint ofertati de asiatici - ,,deocamdata au fost doar discutii telefonice, dar vom negocia contractul la fata locului" -, chinezii infirma declaratiile romanilor. Contactati telefonic de "Cotidianul", oficiali din interiorul Federatiei Chineze de Gimnastica au negat, ieri, ca le-ar fi propus un contract antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang pentru a pregati lotul olimpic de gimnastica. ,,In China, o astfel de propunere ar fi vazuta ca o lipsa de respect la adresa tehnicienilor de aici", a sustinut oficialul chinez, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, precizind ca la ei declaratiile la presa se dau doar cu aprobare: "Este interzisa orice relatie cu presa. Toti cei din cadrul federatiei am semnat contracte de confidentialitate".

Totodata, oficialul chinez a afirmat ca "prezenta celor doi romani a fost solicitata pentru a sustine timp de o saptamina cursuri antrenorilor la toate nivelurile de virsta. Federatia chineza, pentru a-si pastra relatiile de prietenie cu Federatia romana, a respectat demersul oficial, trimitind o cerere forului de la Bucuresti prin care sa ceara acordul ca cei doi antrenori sa se poata deplasa in China pentru a tine cursuri in cadrul Academiei de aici. Nu s-a negociat direct cu antrenorii, ci doar prin intermediul Federatiei romane, care inca nu ne-a raspuns".

De altfel, inca de la aparitia zvonurilor ca Belu si Bitang isi pregatesc bagajele pentru China, asiaticii s-au grabit sa dezminta. Astfel, presedintele forului de la Beijing, Gao Jian, a declarat ca cei doi tehnicieni romani vor veni in China, la inceputul anului 2006, dar ca lectori. Mai mult, si oficialii FRG au discutat cu conducatorii chinezi, cu ocazia Mondialelor din Australia, raspunsul primit fiind acelasi: ,,Vin sa sustina cursuri la Academie".

Daca forul de la Bucuresti neaga ca ar fi primit vreun fax de la Federatia chineza prin care cei doi tehnicieni romani sa fie solicitati ca lectori, asiaticii inca spera ca Belu si Bitang vor veni, pentru o saptamina, la Beijing. "Prezenta celor doi antrenori aici ar insemna foarte mult pentru gimnastica chineza, experienta si rezultatele cuplului Belu-Bitang conferindu-le o mare credibilitate, iar din faptul ca sint buni pedagogi ar putea profita antrenorii chinezi".

,,Divort" cu repetitie

In ultimii patru ani, Belu si Bitang si-au anuntat demisia de nu mai putin de cinci ori:

Iulie 2001. Belu si Bitang si-au anuntat intentia de a parasi lotul din cauza problemelor financiare, dar si a lipsei de colaboratori. Cei doi s-au razgindit dupa o vizita la Cotroceni, unde au "plins" pe umarul presedintelui Ion Iliescu, care s-a implicat in rezolvarea problemelor.

Noiembrie 2001. Dupa CM de la Gent, au refuzat sa revina la Deva, declarindu-se ofensati de premiile prea mici oferite de statul roman. Guvernul a majorat premiile.

Februarie 2003. Si-au prezentat demisiile dupa ce au fost acuzati de citeva gimnaste, printre care Sabina Cojocar si Alexandra Marinescu, ca le trateaza dur in cantonament si ca le pretind un comision din premii. Dupa negocieri, s-au razgindit.

August 2005. Cei doi antrenori au cerut rezilierea contractului cu FRG, dupa ce conducerea acestui for a decis sa desfiinteze lotul olimpic.

Ianuarie 2005. Ostilitatea presei si scandalul "Petrovschi" au fost motivele invocate de antrenori la anuntarea demisiei.

Jogging intre Cotroceni si Izvorani

Conducerea Comitetului Olimpic este convinsa ca va colabora in proiectul de la Izvorani cu cei doi consilieri prezidentiali Octavian Belu si Mariana Bitang.

Chiar daca nu au primit inca un raspuns din partea antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang cu privire la oferta facuta la inceputul acestei saptamini, conducatorii Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR) sint optimisti. ,,Cei doi antrenori s-au aratat extrem de interesati de proiectul nostru. Cele doua oferte, a presedintiei si a forului olimpic, nu sint concurente. Un post de consilier pe probleme de sport si o structura de genul unei Academii Olimpice - asa cum exista in toata lumea - nu au cum sa se afle in tabere opuse. Ba, din contra, noi incercam sa le armonizam. Tavi Belu va fi ambasadorul nostru, care poate deschide dialogul real cu cei din conducerea tarii. Ei pot afla direct de la sursa problemele cu care se confrunta sportul romanesc. Cei doi vor putea lucra la Cotroceni atunci cind va fi nevoie si in rest sa se ocupe de Academie", a declarat secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu.

Oficialul COSR a dezvaluit si in ce consta proiectul in care COSR vrea sa-i includa pe cei doi tehnicieni: "Nu ne putem multumi ca la o locatie de anvergura celei de la Izvorani sa se pregateasca haotic loturile olimpice. Tocmai de aceea intentionam ca in timp sa dezvoltam o anumita structura acolo. Nu este un proiect strict legat de Belu si Bitang, ci este important pentru intreg sportul romanesc. Aici va fi un loc unde antrenorii tineri sa poata invata de la cei mai experimentati. Vom aduce aici personalitati ale sportului. Nu este vorba doar de gimnastica, vom avea si tenis de cimp si altele. Comanda va veni din partea sportului romanesc".

Infiintarea acestei Academii creeaza insa o noua polemica intre forul olimpic si FRG. ,,Este o treaba incurcata. Prin lege, din cite stiu, de gimnastica, in Romania, se ocupa federatia. Proiectul COSR creeaza o prapastie intre federatie si forul olimpic", a declarat presedintele FRG, Adrian Stoica. In replica, secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, spune ca presedintele FRG nu cunoaste proiectul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.