Tehnicianul cipriotilor traieste la Nicosia o alta viata, fiind ocolit de scandalurile din Divizia A.

Usor, dar sigur, Ioan Andone incepe sa-i cucereasca pe ciprioti. Ajuns de putina vreme la Nicosia, fostul dinamovist si-a castigat deja respectul la Omonia.
Ioan Andone este un om cu totul schimbat. In decembrie, "Falcosul" era in razboi cu Giovani Becali, care i-a recomandat sa demisioneze de la Dinamo, cu toate ca a terminat turul Diviziei A pe prima pozitie si si-a atins obiectivele fixate la inceput de campionat in cupele europene, respectiv calificarea in grupele Cupei UEFA.

La aproximativ o luna dupa, l-am intalnit pe Andone la Nicosia, printre portocali, lamai si palmieri, eliberat de stresul la care a fost supus in "Groapa", volubil si foarte linistit, dar tot in cantonament, cu Omonia. "In tara, pana la ora 13:00 ajungeam sa fumez cate un pachet de tigari. Acum, de dimineata si pana la aceeasi ora daca fumez trei-patru tigari. Parca nici nu sunt in largul meu cand vad cata liniste este in jur", ne spune Andone.

Fostul antrenor al lui Dinamo s-a adaptat mai usor decat se astepta in Cipru si a facut echipa cu un fost stelist, Stefan Stoica. De altfel, fostul colaborator al lui Oleg Protasov in Ghencea indeplineste un cumul de functii, pe langa cea de antrenor secund fiind si traducatorul lui Andone. "Mi-e greu sa invat limba. Dar il am pe Fane cu mine. Mereu ii atrag atentia sa aiba grija cum traduce, sa nu faca greseli, ca sa nu ni-i punem pe oameni in cap (n.r. - rade)", puncteaza antrenorul Omoniei.

Ioan Andone a sustinut ca a avut nevoie de aceasta iesire din tara: "Puteam foarte bine sa ma duc la Otelul, la Jiul sau la Sportul. Am mai avut oferte din Rusia si Belgia, dar de la echipe de mijlocul clasamentului, pe care trebuia sa le formez. Am vrut sa ma bat la Cupa si la campionat si am ales Omonia".

Apoi Andone ne-a atentionat: "In Cipru nu este un campionat slab, asa cum se stie in tara noastra. Ca lot, buget si suporteri, Omonia Nicosia se poate bate la primele patru locuri in Romania". Altfel, Ando ne-a spus ca s-a obisnuit sa conduca si masinile cu volanul pe partea dreapta.

Nu se va intoarce prea curand in tara

"Falcosul" a obtinut succese pe linie de la venirea in Cipru si este decis sa nu revina prea curand in Divizia A. "Pentru urmatorii trei-patru ani avem deja facute proiecte. Dupa ce luam titluri in Cipru trecem in Grecia, antrenam pe la Atena, iar spre final ne retragem la Salonic, ca e mai aproape de casa. Apoi ma duc sa-i pregatesc si pe oltenii mei de la Craiova", glumeste secundul Stefan Stoica (foto). Nici nu a sosit bine in Cipru, ca Andone este deja o persoana populara in Nicosia. Aseara, fostul dinamovist a fost invitat la masa de o familie de romani: "Am intrat intr-un magazin, iar o doamna mi-a sarit de gat si mi-a spus ca este o mare admiratoare de-a mea. Apoi mi-a facut invitatia de a iesi impreuna cu sotul ei, fost baschetbalist la Dinamo, la cina".

"Cat e Giovani Becali nu mai vin la Dinamo!"

Desi a inceput o noua viata, Ioan Andone recunoaste ca nu s-a inteles niciodata cu Giovani si spune ca Radoi merita 10 milioane de dolari.

V-ati acomodat in Cipru?
Mi-a fost mult mai usor decat ma asteptam. Nu m-am dus la o echipa necunoscuta. Pe 14 jucatori ii stiam de la primul antrenament.

Va felicitati pentru alegerea facuta?
Am stat trei ani in strainatate, dar ca antrenor e altceva. Aveam nevoie de o iesire afara.

Veti mai reveni vreodata la Dinamo?
Nu, atat timp cat Giovani este presedinte la Dinamo. Lui nu i-a placut de fata mea de la inceput. Nici mie nu mi-a placut de fata lui. Am fost ca soarecele cu pisica.

Ii veti oferi informatii lui Esteban Vigo daca acesta le va cere?
El are toate datele mele, au ramas la club. Cele confidentiale nu le are insa nimeni. Lui Esteban i le spun, dar nu si altor persoane. Daca vrea sa afle ceva, sa ma intrebe, doar nu am de ce sa-l caut eu.

Cine considerati ca are cele mai mari sanse la titlu?
Poli Timisoara are sanse la titlu pe langa Dinamo, Steaua si Rapid. Programul din retur ii avantajeaza pe banateni.

Il luati pe Florentin Petre la Nicosia?
Acum nu este posibil, intrucat locurile de extracomunitari sunt ocupate. Dar am vorbit aici ca de la vara sa vina si el, si Florentin Dumitru. Am dat deja toate datele despre ei. Federatia cipriota ar putea sa decida atunci ca Romania si Bulgaria sa fie considerate tari comunitare. As aduce chiar mai multi jucatori din Romania. Florentin Petre ramane pentru moment la Dinamo si va juca. A avut ceva probleme pentru ca a deschis gura.

L-ati fi lasat pe Plesan sa plece la Timisoara?
Aveam incredere in el. Nu a facut un tur deloc prost. A jucat titular in majoritatea meciurilor, in conditiile in care avea ciupitura de menisc. El poate sa dea mult mai mult decat la Dinamo. Forma lui adevarata este cea aratata in meciul cu Germania, dar pentru asta trebuie sa munceasca mult. Poate e sansa lui la Timisoara. Are un contract pe cinci ani, un antrenor care tine la el, e banatean, deci sunt toate premisele pentru a urca.

Jucati vreun amical cu Dinamo in Cipru?
Avem deja programul incarcat. Sunt meciuri perfectate de mult timp cu Steaua Rosie, a lui Walter Zenga, si cu Teplice.

Ioan Andone despre...

"dubla" Steaua - Heerenveen:
Am vorbit deja cu Olaroiu la telefon si il astept in Cipru. Ii voi oferi toate informatiile. Cunosc foarte bine aceasta echipa si mai am si cativa prieteni acolo. Oricum, Steaua are prima sansa, avand un lot valoric peste cel al olandezilor;

Radoi:
Eu zic ca se poate transfera pe 10 milioane de dolari. Cu ce este Radoi mai slab decat Essien (n.r. - jucatorul ghanez a fost transferat de la Lyon la Chelsea pentru 30 de milioane de dolari)? Radoi nu este sub 20 la suta din valoarea lui Essien. Diferenta este ca el a plecat din campionatul Frantei, care este mai organizat, mai corect si in care se investesc foarte multi bani;

Gigi Becali:
Gigi gandeste foarte bine. Incearca sa vanda bine un jucator si nu cinci ca apoi sa adune fotbalisti de prin alte parti. Am auzit ca a decis sa creasca si contractele jucatorilor cu 30 la suta. Trebuie sa ne tinem valorile in tara daca vrem un campionat puternic. Daca tinem la pret, iar jucatorii sunt platiti cu a treia parte fata de sumele pe care le-ar primi afara, nu vor mai pleca;

Echipa nationala:
Daca e adevarat ca Radoi a plecat din cantonament fara aprobarea selectionerului Victor Piturca (foto), atunci jucatorul trebuie sanctionat. Dar dupa o anumita perioada iti trece ca antrenor. Daca fotbalistul intelege ca a gresit, iar echipa nationala are nevoie de serviciile lui, atunci Radoi trebuie sa joace.


Despre autor:

ProSport

Sursa: ProSport


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.