Gazonul sintetic ia tot mai mult locul celui natural, mai scump si mai greu de intretinut, in special in conditii meteo nefavorabile. Stadioanele Steaua si Dinamo isi refac terenurile pina la sfirsitul acestui sezon competitional, oficialii luind in calcul si o varianta semi-artificiala a suprafetei de joc.

Ultima etapa a Diviziei A a combinat fotbalul cu luptele in noroi, mixtura rezultata fiind preferata doar de numaratorii de rating. Desi ne batem pentru primul loc in Europa, gazoanele noastre arata tot ca o miriste de pe care s-au raportat depasiri de recolta la hectar. Daca tinem cont ca de anul viitor numarul echipelor din prima divizie se va mari si, in consecinta, meciurile vor fi mai multe, se impune rediscutarea posibilitatii de a trece si noi la orarul de toamna/iarna, dupa modelul rusilor, ceea ce implica investitii in gazoane artificiale, dupa modelul occidental.

Pentru a neutraliza efectele unei clime capricioase asupra suprafetelor de joc, FIFA a inceput sa mute fotbalul pe gazon sintetic, experimentind aceasta suprafata in competitiile cu o mai mica importanta, in special cele de juniori. Fara sa impuna aceasta suprafata, forul international recomanda tot mai des, in ultima perioada, folosirea gazonului sintetic, in special in zonele in care clima nu permite ca terenurile naturale sa fie de cea mai buna calitate.

Ofensiva FIFA in aceasta privinta este posibila ca urmare a imbunatatirii calitatii gazonului sintetic, care are acum citeva puncte in plus fata de cel normal: protejeaza mai bine jucatorii in momentul impactului, are o durabilitate mai mare si se intretine relativ usor si cu costuri mai mici. Singurul aspect la care producatorii de astfel de terenuri mai au de lucrat este cel al disconfortului provocat de frecarea pielii cu firele de iarba sintetica, jucatorii alegindu-se uneori cu arderi sau iritatii dupa intrari prin alunecare.

Recomandarea FIFA

Forul international supravegheaza insa atent acest proces de inlocuire a gazonului natural cu cel sintetic, terenurile fiind omologate doar daca au fost instalate de firme agreate de FIFA, care supune fiecare nou tip de suprafata artificiala unor teste. Printre aceste teste, efectuate la o temperatura cuprinsa intre -4 si +45 de grade Celsius si la o viteza a vintului de mai putin de 2 m/s, care au fost trecute cu brio de terenurile sintetice, se numara: cit se rostogoleste mingea dupa o cadere la un unghi de 45 de grade, cit sare inapoi dupa ce cade de la 2 metri, plus alte experimente de laborator. Dupa toate evaluarile, in functie de calitate, forul international recompenseaza suprafetele sintetice cu o stea sau doua.

Romania se antreneaza

Ca zona si clima, Romania se afla la limita recomandarilor forului international. Terenurile de fotbal sint poate cel mai slab punct al nostru, dar asta este cauza, in principal, a investitiilor minime si a tehnicilor rudimentare, clima fiind un motiv secundar. Totusi, daca la inceputul sezonului, vara, suprafetele de joc primesc o nota de trecere, sezonul ploios aduce traditionalele de acum orezarii. Acelasi lucru se intimpla si in retur, doar ca in ordine inversa, stirile meteo fiind la fel de importante ca si cele despre adversari.

Pe de alta parte, fotbalul romanesc a facut primul pas, destul de mic si doar teoretic, in trecerea de la gazonul natural la cel sintetic. Astfel, in manualul de licentiere a cluburilor, este recomandat ca fiecare club sa-si instaleze un gazon sintetic, insa doar pentru antrenament.

Obligata de contractul cu MApN sa investeasca in refacerea gazonului, Steaua ar putea fi primul club din Divizia A (in esalonul secund, Urziceni evolueaza pe un astfel de gazon) care ar beneficia de un gazon semiartificial. Lucrarile la Steaua au fost incredintate firmei fratelui lui Marian Oprisan, acelasi care a adus plaja pe fostul "23 august", unde Steaua ar urma sa evoleze in retur, si se vor incheia cu citeva etape inainte de incheierea campionatului, incluzind pe linga schimbarea gazonului si lucrari la sistemul de drenaj.

Pentru a grabi revenirea in Ghencea, presedintele LPF, Dumitru Dragomir, a sfatuit conducerea stelista sa foloseasca si implanturi cu gazon artificial, astfel incit sa nu se mai piarda timp cu insamintarile. "Vom avea cel mai nou si mai bun gazon: 25% sintetic si 75% natural. Costa un milion de euro", ne-a precizat patronul Stelei, Gigi Becali, care a lamurit si locul in care "ros-albastrii" vor evolua in retur: "Vom juca doar pe 'Lia Manoliu>> pentru ca nu mai vreau sa joc decit pe teren de cea mai buna calitate".

Bataie pe "Lia Manoliu"

Oficialitatile din Romania au ales insa varianta traditionala, si invechita, de refacere a gazonului de pe "Lia Manoliu", in cazul cel mai recent de teren refacut. Astfel, iarba este 100% naturala, iar acest aspect este mai degraba unul negativ decit unul pozitiv. Dupa ce Steaua a incheiat un contract cu administratorii arenei, urmind sa joace returul din Divizia A, plus meciurile din Cupa UEFA pe acest stadion, Dinamo a apelat si ea la aceeasi metoda. Cele doua cluburi isi disputa acum dreptul de folosire, programul suprapunindu-se in trei etape, caz in care hotarirea va apartine Ligii Profesioniste.

Mai mult, lucrarile de pe "Lia Manoliu" au intrat in intirziere, din cauza unor probleme la instalarea centralei termice, existind riscul sa nu fie terminate la timp. Astfel, gazonul de pe aceasta arena va trebui sa suporte in prima jumatate a anului meciurile celor doua echipe, plus alte competitii sau evenimente mai mult sau mai putin sportive, terenul fiind adaptat in continuare si pentru intrecerile de atletism. In aceste conditii, investitia uriasa ar putea fi neutralizata in doar citeva luni de crampoanele sportivilor, din cauza unui program supraincarcat, gazonul avind mai multe sanse de supravietuire in cazul in care ar fi fost, partial, artificial.

Experiment pe pustii de 17 ani

Campionatul Mondial Under 17, desfasurat in Peru in luna septembrie, a fost primul turneu final organizat de FIFA in care meciurile s-au disputat pe gazon artificial, nici o accidentare neavind loc din cauza suprafetei de joc. "Este pentru prima oara cind un campionat se desfasoara pe gazon artificial", a subliniat presedintele forului international, Joseph Blatter, precizind: "Nu am auzit nici macar un comentariu negativ legat de suprafata de joc. Nici din partea jucatorilor, nici din partea arbitrilor. Nu ne vom opri aici". La acelasi turneu final, FIFA a experimentat si "mingea inteligenta", cu microcip, avind aceleasi rezultate bune. "Vom continua cu experimentarea acestui tip de balon la Campionatul Mondial al cluburilor, de anul acesta, din Japonia", a declarat Blatter.

25 de euro pe metrul patrat

Cu un pret mediu de 25 de euro pe metrul patrat, diferentele fiind determinate de lungimea firului artificial de iarba, gazonul sintetic nu mai este de mult o simpla mocheta. Solul modelelor agreate de FIFA este alcatuit dintr-un amestec de "nisip" facut din silicon si particule minuscule de cauciuc, inghetate si slefuite pina ajung la aceleasi dimensiuni si greutate cu "nisipul". Iar firele de iarba artificiala sint identice ca dimensiuni si proprietati cu cele naturale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.