La reunirea Otelului, s-a prezentat un jucator din Ouagadougou, care a jucat pentru nationala Burkinei Faso, dupa ce Gloria Buzau legitimase un sportiv din Togo. In schimb, Robert Ilyes a lasat Rapidul garat in Europa pentru a semna un contract in Azerbaidjan.

Piata fotbalului din Romania a suferit mutatii semnificative in ultimii ani, in ciuda faptului ca divizia lui Mitica a facut salturi spectaculoase in ierarhia mondiala, ajungind, conform ultimului clasament, pe locul 19 in lume.

Astfel, fotbalistii romani patrund tot mai greu pe piata comunitara si se transfera din ce in ce mai la est, iar campionatul intern este populat cu jucatori din ce in ce mai exotici, reprezentind Africa, Australia sau America de Sud.

Ieri, unul dintre liderii Rapidului, Robert Ilyes, a plecat spre Azerbaidjan, unde a semnat un contract cu formatia Hazer Lankaran, desi echipa vicepremierului Copos este calificata in fazele superioare ale Cupei UEFA. In aceeasi zi, la reunirea lotului, Otelul Galati a batut "cuba" cu Salif Nogo din Burkina Faso, dupa ce, cu doua zile inainte, togolezul Amewou Komlan se familiariza cu peisajul Buzaului. Rednic anunta ca asteapta fotbalisti nigerieni, camerunezi si sirbi in probe, aproape fiecare echipa acceptind sa testeze jucatori ieftini din lumea a treia fotbalistica.

Paradisul azer

Nu mai putin de 35 de jucatori straini au evoluat in turul Diviziei A la fotbal, la 11 echipe din cele 16, singurele care nu au avut "stranieri" fiind Farul Constanta, FC Arges, Sportul Studentesc, Jiul Petrosani si FCM Bacau. Singurul integralist a fost portarul belarus Hamutovski, de la Steaua, care nu a pierdut nici unul din cele 1.350 de minute ale turului. Dintre cei 35 de jucatori straini, 5 sint portari, 7 evolueaza ca fundasi, 17 sint considerati mijlocasi, alti 6 fiind atacanti.

Intrebat daca pleaca de la Rapid cu inima indoita, Ilyes a spus ca "ma doare ca nu joc in primavara europeana", insa le-a prezis giulestenilor accederea "cel putin in semifinale" in Cupa UEFA. Ex-mijlocasul giulestean a precizat ca a auzit ca sint conditii foarte bune in Azerbaidjan, iar echipa are un "manager nebun dupa fotbal".

Alaturi de Ilyes au plecat la negocieri alti doi fotbalisti romani, Catalin Lita si Ionut Savu. Salif Nogo are 19 ani si a jucat in ultima campanie de calificare la Campionatul Mondial din acest an, cu reprezentativa Burkinei Faso, fiind titularizat de doua ori. Fundasul a fost transferat de la liderul la zi al campionatului din Burkina Faso, US Ouagadougou, care a terminat campionatul trecut pe locul secund, dar a cistigat cupa.

Togolezul merge la CM 2006

Directorul general al Otelului, Marius Stan, il cunoaste de anul trecut pe internationalul din Ouagadougou, el avindu-l in probe la Poli Iasi. Intelegerea a picat atunci, deoarece Nogo urma sa vina in Copou, prin intermediul lui Dinamo, antrenorul Ioan Andone fiind interesat sa-l rodeze cel putin un sezon in provincie. Ulterior, echipa dinamovista nu s-a mai inteles cu clubul de provenienta al fundasului african si transferul nu a mai fost perfectat. Togolezul are 23 de ani si este mult mai titrat, facind parte din lotul nationalei calificate la CM 2006 din Germania. Din cauza climei sau a prejudecatilor tehnicienilor romani, majoritatea fotbalistilor exotici rezista putin in Divizia A, pe care o folosesc ca trambulina pentru a accede in fotbalul occidental.

De exemplu, atacantul camerunez Patrick Bengondo, fost rezerva-rezervelor la Universitatea Craiova, se afla in aceste zile in pregatiri cu formatii din Anglia - Sunderland (locul 20 in Premier League) si Cardiff City (locul 10 in liga secunda). Un alt exemplu celebru este cel al grecului Zagorakis, care a fost refuzat de Dinamo pentru ca ulterior sa devina campion european cu nationala Greciei.

Harta crampoanelor exotice din Divizia A

Legat de repartizarea geografica, Europa are cei mai multi reprezentanti - 18, cei mai numerosi fiind sirbii, cu 7 jucatori. Ceilalti sint din Bosnia - 4, Belarus, Armenia - 2, Republica Moldova, Portugalia, Croatia - 1. America de Sud are 7 jucatori, cite doi din Argentina si Brazilia, si cite unul din Venezuela, Columbia si Uruguay. Africa are 6 reprezentanti, cite unul din Nigeria, Ghana, Guineea, Congo, Cote d’Ivoire si Senegal. Australia are si ea 4 jucatori, completind tabloul.

Acestora li se adauga alti fotbalisti care nu au apucat sa joace in tur la echipele la care au fost sau mai sint legitimati: portarul bulgar Radostin Stanev (FC National), atacantul argentinian Gonzalo Ucho Lopez (FC National), fundasul argentinian Juan Manuel Raponi (Poli Iasi) sau mijlocasul sirb Martin Saric (Poli Iasi).

Permise de munca ilegale

Pentru a putea fi legitimati, angajatorul trebuie sa nu aiba datorii la Bugetul de stat.

La sfirsitul anului trecut, erau inregistrati la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca 74 de sportivi, dintre care 64 erau fotbalisti legitimati la cluburi din cele doua divizii. Legislatia autohtona prevede ca fotbalistii, ca orice alta meserie, trebuie sa obtina permise de munca pe teritoriul Romaniei. Teoretic, intocmirea documentatiei este o simpla formalitate, conditia esentiala fiind ca angajatorul sa dovedesca faptul ca nu are datorii la bugetul de stat si ca nu exista someri in domeniul respectiv de activitate.

Situatie complicata pentru cluburile de fotbal, care solicita modificarea legislatiei prin simplificarea procedurilor, astfel incit fotbalul sa fie tratat ca o exceptie. In conditiile in care legislatia nu s-a modificat, au fost aplicate mai multe amenzi, dar exodul fotbalistilor legitimati la LPF pe baza unor documente aproximative continua. Si fotbalul nu este singurul sport cu probleme in acest sens, multi handbalisti sau baschetbalisti evoluind pe baza unor adeverinte provizorii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.