Handbalul masculin e la pamint, dar oficialii sai sint premiati pentru rezultatele de exceptie ale fetelor. Un antrenor federal si un organizator de competitii, ambii de la baieti, primesc 270 de milioane de lei, desi au vazut Mondialele doar la televizor

Argintul obtinut de nationala feminina de handbal reprezinta cea mai mare performanta sportiva a Romaniei in anul 2005. Recompensele financiare au fost pe masura rezultatului - Guvernul, Agentia Nationala pentru Sport si alte institutii sau chiar persoane fizice oferindu-se sa le rasplateasca pe fete. Executivul a aprobat o hotarire conform careia echipa sa fie premiata cu 30 de miliarde de lei, iar premierul Tariceanu, prezent la St. Petersburg, anunta ca va lasa la latitudinea federatiei impartirea banilor, in functie de aportul individual la respectiva medalie, pentru a nu se ajunge ca femeia de serviciu sa fie premiata ca o sportiva.

Suplinitori de sute de milioane de lei

"Dupa toate premierile, fiecare dintre voi va avea cite un miliard si jumatate de lei", le spunea Cristian Gatu handbalistelor, dupa finala pierduta cu Rusia, insa, la adapostul acestei sume deloc neglijabile, pe lista premiatilor se gasesc si personaje care nu au tangenta cu handbalul feminin. Conform editiei de ieri a "Gazetei Sporturilor", Gheorghe Goran, antrenor federal la handbal masculin, a fost premiat cu 150 de milioane de lei, iar Marius Iliuta, organizator de competitii, de asemenea, la baieti, a primit 120 de milioane.

Gatu ne-a confirmat prezenta acestora pe lista, incercind sa transforme anomalia in normalitate. "Conform fiselor de post, organizatorii se suplinesc unul pe altul, in cazul in care unul este plecat. Astfel, era normal sa ii trec pe lista si pe cei de la baieti", ne-a declarat Gatu, in ideea ca Iliuta i-a tinut locul lui Paul Soare, iar Goran lui Remus Draganescu. Cu exceptia unui meci din Superliga europeana, organizat insa de Oltchim, intreaga activitate a handbalului feminin romanesc a fost concentrata, in zilele de suplinire, asupra Mondialelor din Rusia, astfel incit 270 de milioane de pe lista lui Gatu au fost repartizate aiurea.

Amariei a luat bani de doua ori

Pe de alta parte, in mod firesc, au fost premiate jucatoare care nu au fost prezente la St. Petersburg, dar au participat la campania de calificare, precum Talida Tolnai, Elena Avadanii, Adina Meirosu sau Carmen Amariei. Aceasta din urma a disputat ultimul meci in nationala pe 18 iunie 2005, impotriva Cehiei, in preliminarii, iar certurile sale cu Tadici au transformat-o in "oaia neagra" a echipei reprezentative. Ea a primit, totusi, 150 de milioane de lei, Gatu spunindu-ne ca este una dintre jucatoarele de care nationala va mai avea nevoie in viitor.

Pe de alta parte, antrenorul Dumitru Musi ne-a spus ca Amariei nu se regasea pe lista propusa de tehnicieni pentru premiere. "Dupa calificarea la Mondiale s-a tras linie. A fost o prima etapa de activitate, iar cele care au participat la ea au fost recompensate, inclusiv Amariei. Apoi am plecat la un alt drum, abordarea Mondialelor, in care n-am mai contat pe Amariei", ne-a explicat Musi ratiunile pentru care n-a mai trecut-o pe jucatoare pe lista de premiere.

Modelul a fost patentat la fotbal

Seria anomaliilor pe listele de premiere a fost deschisa de Federatia Romana de Fotbal. Pentru calificarile la turnee finale ale campionatelor mondiale si europene, banii primiti de la FIFA si UEFA au ajuns pe la te miri cine. Membrii Comitetului Executiv din acea vreme au fost premiati cu zeci de mii de dolari, mai mult uneori decit unii jucatori care evoluasera in meciurile preliminare. Femeia de serviciu, ca si celebrii portari ai sediului FRF, Gica si Petrica, foarte utili intr-o campanie de calificare epuizanta, au primit si ei sume de ordinul miilor de dolari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.