Patronul giulestenilor e favorit la preluarea a 32% din actiunile Loteriei Nationale, fapt ce i-ar putea aduce anual un profit de cateva milioane de dolari.

George Copos e recunoscut ca un tip diabolic in afaceri. Iar pozitia politica pare a fi acum un avantaj in plus pentru omul dispus sa cumpere tot ce aduce bani.

Dupa ce anul trecut a achizitionat pachetul majoritar de la Hilton pe o suma mult sub valoarea reala, indepartand toti concurentii, patronul giulestenilor e acum in carti pentru a prelua o parte din actiunile Loteriei Nationale.

Conform cotidianului Ziua, acesta e favorit la preluarea a 32% din actiunile Loteriei, in virtutea bunelor relatii pe care le are cu Nicolae Cristea (foto, in stanga), presedintele acestei institutii. Copos se poate folosi de un proiect emis pe 22 decembrie 2005 de catre Guvern, care face parte din strategia de privatizare a societatii. Dincolo de faptul ca e ciudat ca statul sa privatizeze ceva ce merge foarte bine, actionarii privati nu vor avea nimic de facut decat sa ridice dividendele, care ajung la ordinul milioanelor de dolari. Asta deoarece managementul va fi pastrat de stat si nu oferit particularilor. Deci, practic, vicepremierul ar putea incasa niste bani, chiar foarte multi, fara a face nimic.

Plasarea lui Copos in postura de favorit la pre-luarea actiunilor disponibile se datoreaza apropierii sale de Cristea, impreuna cu acesta el facand, de-a lungul timpului, o serie intreaga de business-uri reciproc avantajoase. La inceputul anilor 90, Loteria Romana a cumparat televizoare importate de Copos in valoarea de doua milioane de dolari, apoi aceeasi institutie a plasat un banner pe stadion, pentru care se platea enorm, si mai apoi a achizitionat un apartament in Targu Mures cu un pret exagerat.

De altfel, Loteria Romana a avut o implicare constanta in fotbalul romanesc, prin contractele de sponsorizare derulate catre FRF, Dinamo sau Rapid. Numitor comun in toate acestea este Marian Albu, fost trezorier al federatiei, fost presedinte la Rapid si actual director economic la Dinamo. Fiul acestuia, Adrian Albu, este director la Loterie.

Vicepremierul neaga orice implicare

Patronul giulestenilor nu recunoaste interesul fata de actiunile Loteriei, spunand categoric ca nu are nici o legatura cu asta. Ba mai mult, Copos vrea sa dea impresia ca n-are nici o treaba cu Nicolae Cristea. Contrar acestor aparente, Loteria a mutat Tragerea Extraordinara de Revelion de pe TVR 1 pe Antena 1, post patronat de Dan Voiculescu, prie-tenul si colegul lui Copos din Partidul Umanist. Totul fara nici o explicatie logica, cata vreme TVR este postul national si singurul cu acoperire in toata tara.

A taiat banii jucatorilor

Pe cat de multi bani are, pe atat de zgarcit este George Copos cand e vorba sa umble la buzunar.
La finalul unui tur in care echipa sa nu a stralucit in campionat, dar a facut-o in cupele europene, jucatorii Rapidului au avut de asteptat pentru a-si primi banii promisi. Iar cand acestia au fost virati, destui au avut parte de surprize. Fata de premierea fixata de Razvan Lucescu au aparut modificari esentiale, in special pentru jucatorii care au evoluat mai putin.

Unii dintre ei, intre care Curca, Grigore ori Negru, n-au luat nimic, Perja, Vasilache, I. Stancu si Burdujan au fost "ciuntiti" serios financiar, iar Nae Constantin (foto, in alb), titular in toate meciurile din UEFA, a primit o "amenda" de 2.500 de dolari. Pentru cei din anturajul Rapidului, atitudinea lui Copos nu e o noutate, el procedand de multe ori in acest fel. In plus, Copos nu a marit niciodata contractele jucatorilor, din acest motiv Ilyes ori Badoi castigand acum 40.000 de dolari, suma pe care au semnat acum trei sau patru ani.

Acesta este de fapt si motivul pentru care fotbalistii aflati la final de contract nu vor sa mai ramana in Giulesti, preferand sa plece la formatii care le ofera dublu, daca nu triplu fata de gruparea "feroviara".

Are o avere de 240 de milioane de dolari

Vicepremierul George Copos detine o avere estimata la 240 de milioane de dolari, conform Topului 300 realizat la finele anului precedent de revista Capital. Banii patronului rapidist au fost obtinuti indeosebi din industria hoteliera si cea alimentara. Afacerile lui Copos au crescut in ultimul an, in portofoliul sau intrand si Hotelul Athenee Palace Hilton, care a fost dorit si de Gigi Becali. Cea mai puternica dintre firmele sale este insa ANA Imep, care are o cifra de afaceri de 60 de milioane de dolari.

Patronul giulestenilor mai detine controlul societatilor ANA Pan, ANA Electronic si ANA Hotels, toate fiind membre ale ANA Grup. Tot in 2005, patronul rapidist si-a mai adaugat inca 24 de milioane de euro la averea sa, dupa ce a vandut grupului Vodafone participatia de 0,9% pe care o detinea la firma Mobifon, vechiul detinator al operatorului de telefonie mobila Connex.

Nici Nicolae Cristea nu o duce rau. Pe vremea lui Ceausescu a activat in Irak si a lucrat in Ministerul Comertului Exterior, iar din 1993 detine functia de presedinte al Loteriei. Acesta a beneficiat de o ordonanta data in 1999, prin care s-a stabilit infiintarea Companiei Nationale Loteria Romana, din acel moment CNLR iesind din categoria autoritatilor si a institutiilor publice.


Despre autor:

ProSport

Sursa: ProSport


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.