Ralu Filip ameninta Consiliul Concurentei si LPF cu Comisia Europeana, CNA considerind ca atribuirea fara licitatie a drepturilor TV firmei Telesport este ilegala. In replica, Mitica Dragomir spune ca este o lupta pentru banii cluburilor

Lovitura pe care Liga Profesionista de Fotbal (LPF) a dat-o in urma cu aproape doi ani, prin vinderea drepturilor de televizare a partidelor din Divizia A firmei Telesport, a generat o serie interminabila de replici. Desi majoritatea cluburilor au apreciat suma de peste aproape 30 de milioane de dolari pentru o perioada de patru ani, principalele puteri bucurestene, Steaua, Dinamo si Rapid, au avut mai multe tentative de a combate contractul, miza fiind obtinerea posibilitatii de a negocia singure contractele.

Ceea ce a reusit vicepremierul Copos, printr-o ordonanta de urgenta, aplicabila in 2008, la finele prezentului contract. Dincolo de luptele interne, pe fir a intrat si Consiliul National al Audiovizualului (CNA), avind, conform lui Ralu Filip, sustinerea Comisiei Europene. Problema o reprezinta exclusivitatea acordata atit pe meciuri, cit si pe imaginile de la partide, televiziunii lui Horatiu Nicolau, iar rezolvarea ar fi trebuit sa vina de la Consiliul Concurentei. Dupa ce prima scrisoare adresata de CNA forului condus de Mihai Berinde a ramas fara ecou, "paznicul" audiovizualului a "recidivat" la finalul anului trecut. De aceasta data, raspunsul a venit, dar a fost unul ambiguu.

Sa se schimbe, dar sa nu se modifice nimic

"Domnul Berinde recunoaste ca nu este in regula contractul LPF cu Telesport, ca o licitatie ar asigura concurentialitatea, dar nu ia nici o masura, spune ca totusi se vad patru meciuri la televizor. Ne-a transmis ca in aceasta etapa trebuie sa se caute solutii concrete. Nu pot sa inteleg acest mesaj aluziv. Eu cred ca vrea sa protejeze contractul ligii. Nu stiu de ce. Probabil se teme de reactii", ne-a declarat presedintele CNA, Ralu Filip. Forul condus de acesta nu va abandona insa lupta, urmind sa fie cerut arbitrajul Comisiei Europene.

"Nu ni se pare corect sa existe doua exclusivitati: asupra meciurilor si asupra imaginilor redifuzate. Noi vom trimite raspunsul Consiliului Concurentei la Bruxelles si vom solicita Comisiei Europene sa se pronunte. Vom solicita in continuare Consiliului Concurentei ca de la anul sa se organizeze o licitatie la care sa participe toate televiziunile, drepturile sa nu mai fie cistigate de una singura, care sa redistribuie, si sa nu fie acordate pe mai mult de trei ani", a adaugat Ralu Filip, care a adaugat ca Nicolau vrea sa vinda unei firme germane postul Telesport, pentru 12 milioane de euro.

Dragomir: "Sint altii care vor sa ia cascavalul"

Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal nu a parut deloc deranjat de schimbul de scrisori dintre CNA si Comisia Europeana. "Pai ei ne dau banu’? Ce treaba au ei cu noi? Am respectat toate prevederile legislatiei romanesti, plus recomandarile Consiliului Concurentei si ale FIFA si UEFA. Nu transmite doar o televiziune, ci patru, care e problema?", a spus Dumitru Dragomir. Corleone crede ca la CNA sint interese mari, "deoarece altii vor sa ia cascavalul". Totusi, presedintele Ligii Profesioniste a declarat ca "am mare incredere in Ralu Filip, care poate sa tina si cu saracii, nu numai cu cei bogati".

In Europa se poate negocia individual

Ceea ce nu intentioneaza Consiliul Concurentei sa implementeze in Romania a facut-o forul omolog in campionatul italian, unul dintre cele mai importante de pe continent. Din cauza directivelor, nu s-a putut realiza o negociere colectiva, cum se intimpla in Romania, astfel ca Juventus, Internazionale Milano si AC Milan au ales sa-si negocieze individual contractele. Bunaoara, echipa lui Mutu va incasa nu mai putin de 240 de milioane de euro in schimbul drepturilor pe doi ani de zile, in perioada 2007-2009. Din ratiuni economice, celelalte 17 grupari au mers pe o organizare comuna.

In cazul in care s-ar legifera si in Romania practica italiana, situatia ar fi una similara, Steaua, Rapid si Dinamo manifestindu-si dorinta de a negocia individual. Mai mult, "ciinii" si-au facut si o televiziune proprie, urmeaza Steaua si, posibil Rapid. In Spania insa, situatia difera, in sensul in care exista o societate care negociaza fiecare meci in parte si care diferentiaza clar meciuri precum Real-Barcelona sau Valencia-Espanyol.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.