Mihai Stoica, managerul general al Stelei, este intruchiparea perfecta a cardinalului francez. A schimbat presedinti, antrenori, a impus jucatori, a batut un suporter, a castigat, dar a si pierdut prietenii pe banda rulanta.

Asemanarea dintre conducatorul ros-albastrilor si eminenta cenusie care a condus Franta in timpul lui Ludovic al XIII-lea nu este una pur intamplatoare.
Daca Meme este un fan al romanelor lui Dumas, nu se poate spune cu siguranta ca a imprumutat cu sau fara voia lui calitatile care l-au consacrat pe celebrul om politic al secolului XIII. Duplicitate, cameleonism, ambitie, intriga, lipsa scrupulozitatii, paranoia, acestea sunt cateva dintre punctele comune ale celor doua personaje.

Proaspat absolvent al Politehnicii Bucuresti, Mihai Stoica a devenit in ianuarie 1992 cel mai tanar conducator al unei formatii de Divizia A, la varsta de 27 de ani. Presedinte la Otelul Galati, Marius Stan avea nevoie de un om de incredere care sa-l ajute la clubul moldav. Dincolo de faptul ca Meme era un mare amator de fotbal, il practicase la nivel de copii si juniori, dar fara sa atinga nivelul marii performante, legaturile sale cu fenomenul nu depaseau relatia dintre suporter si tribuna.

Cununat de Ion Florentin Sandu, fost deputat PDSR si director general la SIDEX Galati in acei ani, Stoica este uns vicepresedinte al Otelului. "Meme era un impatimit al fotbalului, il manca pe paine. Cine l-a adus la noi la club atunci a avut mana buna. Omul intelegea fenomenul si era ambitios", ne-a povestit Mihai Ciobanu, unul dintre prietenii actualului stelist. Marius Stan l-a initiat pe Mihai Stoica in tainele unei lumi dure. Ei au format timp de aproape sase ani tandemul redutabil care a reusit sa propulseze Otelul in postura de campioana neincoronata a provinciei. Despre ruptura dintre cei doi, care a survenit in 1998, au circulat multe zvonuri. "Nu stiu ce a fost atunci intre ei, se intelegeau foarte bine. Ceva s-a schimbat, da’ nu stiu ce sa va spun", se limiteaza sa declare Ciobanu.

Cert este ca Meme devine vioara intai la Galati dupa o lupta care s-a dus la baioneta mai ales in culise. Stoica nu era genul care sa conduca discret si nici nu voia acest lucru. El si-a atras unele simpatii in lumea fotbalului datorita declaratiilor spumoase de care incepuse sa faca uz la fiecare aparitie televizata. Posesor de caterinca damboviteana, galateanul nu a facut rabat de la ironii si de la intepaturi. A inceput o adevarata cruciada impotriva echipelor mari din Capitala, declarandu-se impotriva lor.

Insa in 2002, lui Mihai i se iveste oportunitatea vietii, aceea de a deveni presedintele Stelei. El isi incalca principiile si incepe sa-si declame peste tot atasamentul pentru culorile ros-albastre. Una dintre marile performante ale lui Meme este aceea ca a reusit sa-l inlature pe Piturca din Ghencea in vara lui 2004. De atunci el a fost cel care s-a ocupat de soarta ros-albastrilor. Vanitatile de conducator discretionar par a se toci in fata noului antrenor Cosmin Olaroiu, teoretic noul inamic public numarul unu.

A batut un suporter stelist

Episodul din timpul meciului Steaua - CFR Cluj, atunci cand Stoica a batut un suporter, reprezinta pata cea mai neagra din biografia conducatorului. Meme are multe pe constiinta, dar momentul in care si-a pierdut luciditatea si a coborat din loja pentru a-l pune la respect pe Radu Ion, un suporter aflat la tribuna I a stadionului Steaua, il va urmari mult timp. El a fost imediat repudiat de fanii Stelei, care nu l-au putut ierta nici in momentul in care in Ghencea se jubila obtinerea celui de-al 22-lea titlu. Pentru cateva ore, in martie 2005, el si-a dat si demisia, dar Gigi Becali nu a fost de acord. "Unde pleci tu daca iti dai demisia? Nu iti dai seama ca esti halit?", i-a replicat latifundiarul.

A rupt relatia dintre Gigi Becali si Victor Piturca

Gigi Becali a fost introdus in fotbal de catre Victor Piturca, pe cei doi legandu-i mult timp o prietenie trainica. Primul a devenit patronul echipei ros-albastre, iar cel de-al doilea antrenor. Colaborarea dintre ei a mers excelent pana in momentul in care Meme a venit la Steaua. Intelegand ca e doar o piesa in puzzle-ul lui Piturca, Stoica a inceput sa-i puna bete in roate antrenorului. La prima discutie in contradictoriu dintre tehnician si Becali, Stoica a profitat si a pus paie pe foc. Actualul selectioner al nationalei a plecat atunci din Ghencea, iar Meme a condus Steaua asa cum si-a dorit.

Inedit

A jucat fotbal in cadru organizat la nivel de copii si juniori la Otelul Galati si in Divizia D (Vointa Sivita), dar n-a reusit sa se impuna si a fost nevoit sa renunte mai repede decat ar fi dorit. In 2001 juca in Divizia D alaturi de Vali Stefan, un alt fost prieten la catarama, cu care ulterior s-a certat

Considera ziarele de sport, mai ales ProSport, adversari la fel de puternici ca Dinamo si Rapid. La emisiunile TV, primele lui cuvinte sunt dezmintiri din presa scrisa. Unii dintre jurnalisti il considera paranoic

Este vorbitor de engleza si franceza, lucru care l-a ajutat foarte mult. A putut sa comunice astfel foarte bine cu Oleg Protasov. Reprezinta clubul in strainatate la majoritatea evenimentelor oficiale

In 1993, pe cand era vicepresedinte la Otelul, a intrat pe teren la un meci cu FC Brasov si l-a alergat pe Andrei Gheorghe, masorul echipei de la poalele Tampei, caruia i s-a adresat cu apelativul drag lui Ion Iliescu: "Bai animalule!"
In anul 2000 a fost pentru trei zile presedintele Rapi-
dului, fiind cooptat de patronul George Copos. In cele din urma intelegerea dintre cei doi a cazut, cauzele ramanand neclare

Contestat de fani si adulat de Gigi Becali, Meme are multe parti bune. In acest an a reusit si lucruri bune, recunoscute cu fair-play in presa. L-a sustinut pe Zenga pana la capat, i-a adus in Ghencea pe Nicolita si Iacob.

Cea mai mare gafa o reprezinta gestul huliganic la adresa unui fan al propriei echipe, fapt unic in fotbalul mondial. In loc sa recunoasca gestul, Meme s-a dus la majoritatea televiziunilor, unde a ajuns din acuzator si huligan victima.

Intors pe toate fetele

AFACERI: Pana acum nu a fost foarte preocupat de acest domeniu. Nu este cunoscut ca un businessman, desi are relatii cu oameni de afaceri. Cu toate acestea, nu se poate spune ca este sarac, mai ales ca unii apropiati afirma ca ar fi remunerat de Gigi Becali cu 15.000 de euro lunar.

SLABICIUNE: Desi a intrat in lumea fotbalului la o varsta frageda, de la inceput a fost macinat de ambitia de a conduce. Nu s-a multumit cu rolul de vice al Otelului si a devenit presedinte. Aceeasi functie a indeplinit-o si la Steaua, iar in prezent este manager general. Vrea sa controleze tot ce misca in Ghencea.

PRIETENI: Gigi Becali s-a lasat impresionat de calitatile oratorice ale lui Meme si l-a propulsat pe acesta tot mai sus. In general, galateanul a legat prietenii cu oameni importanti de pe urma carora a avut de castigat. Apoi s-a dispensat usor de ei cand nu a mai avut nevoie de serviciile lor.

DUSMANI: Marius Stan si Victor Piturca sunt doua persoane care vad rosu in fata ochilor cand aud numele stelistului. Mai nou, galateanul a stricat relatiile si cu Dorinel Munteanu, cei doi ducand in ultimul timp prin presa un razboi stupid si inutil. De asemenea, l-a laudat pe Mircea Sandu cand a fost cazul si l-a bombardat in momentul in care Gigi Becali, seful sau direct, se afla "la cutite" cu presedintele FRF.

VIS: Marea sa dorinta este aceea de a crea o echipa redutabila, care sa domine cativa ani Divizia A si sa reuseasca sa se califice in grupele Ligii Campionilor. Aceasta nazuinta se confunda si cu dorinta lui Gigi Becali, managerul garantandu-i finantatorului ca marea performanta nu va intarzia sa apara.

VIATA DE FAMILIE: Este casatorit si are o fetita de 12 ani. N-a fost surprins in ipostaze compromitatoare in compania altor femei. Surse autorizate pretind ca el se fereste de publicatiile de scandal in schimbul unor informatii siropoase despre alte VIP-uri. Se spune ca socrul sau este un om cu influenta in Galati, lucru ce a contat in cariera lui Stoica. Locuieste intr-o vila de langa Manastirea Casin.

DEFECTE MAJORE: Este impulsiv, arogant, razbunator si mai ales ingamfat. De multe ori face uz de ironie ieftina, pe care o considera a fi una dintre armele sale de calibru. Sufera de teoria conspiratiei, crede ca toata lumea este impotriva sa. Angajatii de la Steaua simt pe propria piele acest aspect. Nu este obiectiv.

CALITATI: La Galati a reusit sa mentina Otelul intre echipele de prim-plan ale fotbalului autohton. La Steaua a castigat niste pariuri personale, numite Zenga, Protasov, Bostina, Ogararu sau Victoras Iacob. Are meritul de a fi presedintele care a adus titlul in Ghencea in sezonul 2004-2005. Este foarte atent la detalii.


Despre autor:

ProSport

Sursa: ProSport


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.