Legenda fotbalului mondial vorbeste pentru ProSport despre cel mai mare jucator roman, despre vizita sa la Bucuresti de acum 35 de ani si despre pasiunea sa pentru gimnastica.

Prezent la Doha, in Qatar, unde a participat la inaugurarea celei mai mari sali de sport din lume, marele Pele a fost una dintre cele mai asaltate vedete, alaturi de Maradona. Cei doi fosti mari fotbalisti s-au intalnit pentru prima data in Orientul Mijlociu, unde fiecare a incasat aproximativ jumatate de milion de dolari pentru a onora festivitatile organizate de emirul Qatarului. Daca Maradona, care cu aceeasi ocazie a acordat si el un interviu exclusiv pentru ProSport, a facut cu adevarat spectacol la Doha, intrand pe terenul de joc si jongland mingea, Pele a avut o atitudine mult mai rezervata, limitandu-se la cateva intalniri cu presa si la o dezbatere comuna, alaturi de Maradona.

La spectacolul organizat de Academia Aspire, Pele s-a intalnit si cu Nadia Comaneci, pe care deja o cunostea. S-au fotografiat impreuna si au vorbit despre gimnastica, una dintre pasiunile lui Pele, dar si despre prietenul lor comun, Hagi. Extrem de amabil, Pele a acceptat sa dialogheze si cu ProSport, depanand cateva amintiri de cand a fost in Romania. Pazit in permanenta de cateva garzi de corp, brazilianul a fost scapat de sub paza atunci cand un grup de copii l-a luat cu asalt pentru autografe. O singura alta vedeta reusise in acele zile sa atraga mai mult atentia: Maradona. Cei doi fosti campioni s-au tachinat si au glumit impreuna, fiecare sustinand, discret, despre el, ca a fost un fotbalist mai valoros decat celalalt, subiect care starneste controverse in intreaga lume.

Care credeti ca este cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor?
Greu de raspuns. Glumind cu Maradona, i-am spus mai devreme ca eu sunt, dar si eu, in cariera mea, am facut o multime de greseli.

Dar echipa Braziliei din anii 70 e intrecuta astazi de o alta?
Nu se pot face astfel de comparatii, pe vremea aceea se juca alt fotbal. Cum nici o echipa care castiga Cupa Mondiala nu inseamna automat ca este cea mai valoroasa! Si acum, de exemplu, as putea spune ca Brazilia are cea mai buna echipa, dar mai sunt opt luni pana la Cupa Mondiala si ramane de vazut si cat timp va avea selectionerul sa-i adune pe toti la un loc. De asta va depinde si jocul echipei.

Realizati contributia pe care ati avut-o in fotbalul mondial?
Eu cred ca am avut mai mult un aport social. La 17 ani, am mers cu echipa la CM din Suedia, in 1958, si am descoperit ca Brazilia era singura nationala formata din jucatori de culoare. Astazi, multe echipe europene au jucatori de culoare, iar la aceasta deschidere cred ca am contribuit si eu. Succesul meu le-a dat multor fotbalisti de culoare curajul sa treaca granitele Americii de Sud sau ale Africii...

Ce parere aveti de noii investitori precum Abramovici?
Asta e democratia. In lume, bancile mari cumpara bancile mai mici. Asa se intampla si in fotbal, nu poti impiedica asta.

Cu ce va ocupati in prezent?
Se apropie Cupa Mondiala din Germania si asta imi ocupa foarte mult timp, dar este o activitate care imi da mari satisfactii. Apoi, am tot felul de campanii publicitare, cum ar fi cea pentru Mastercard, legata tot de Cupa Mondiala.

Aveti si o afacere in Brazilia, nu? Legata tot de sport...
Da, am un lant de sali de fitness, "Pele Gym", pe care incerc sa-l dezvolt.

"Ma inteleg bine cu Nadia"

Va place gimnastica. O stiti pe Nadia Comaneci?
Cum sa nu? Poate tocmai de asta imi si place gimnastica (rade). Ne-am intalnit aici, la Doha, si ne-am distrat, si am muncit impreuna, ne intelegem foarte bine...

Ce mai stiti despre Romania? Fireste, Hagi, nu?
Cu Hagi ma cunosc foarte bine, pentru ca lucram impreuna intr-unul dintre Comitetele FIFA. Este un baiat foarte de treaba si a fost un mare jucator. Era captivant sa-i urmaresc driblingurile la televizor.

Ati fost in Romania?
Da, imi aduc aminte ca am fost parca in 1971, mi-a placut, recunosc, tin minte capitala, era foarte curata si cu bulevarde largi...

"M-am nascut ca sa joc fotbal, asa cum Beethoven s-a nascut ca sa faca muzica. Hagi a fost un mare fotbalist, ma fascina mereu cu driblingurile lui. Acum lucram impreuna la FIFA si ne intelegem foarte bine."
Edson Arantes do Nascimento Pele

"Cei mai buni sportivi din lume"

Dupa un an de la retragerea initiala (2 octombrie 1974), a acceptat oferta de 7 milioane de dolari facuta de americanii de la New York Metro Stars. "Vreau sa le arat si americanilor frumusetea fotbalului", si-a explicat Pele decizia. S-a retras definitiv pe 1 octombrie 1977, pe stadionul "Giants" din New York. A jucat o repriza la Cosmos, si una la Santos. Inaintea meciului, Muhammad Ali l-a imbratisat si i-a spus: "Acum sunt doi cei mai buni sportivi din lume".

A fost cosmarul fundasilor

Evolutiile sale nu au starnit numai admiratia spectatorilor, dar si pe aceea a fundasilor adversi. Suedezul Sigge Parling declara, dupa finala CM din 1958, ca ii venea sa aplaude atunci cand Pele a dat golul cinci al sud-americanilor. Doisprezece ani mai tarziu, aparatorul italian Tarcisio Burgnich avea sa recunoasca in urma finalei pierdute contra brazilienilor, 1-4: "Imi spuneam inainte de meci ca e facut din carne si oase la fel ca toti oamenii. M-am inselat".

Baiatul sau are probleme

Fiul sau, Edson Cholbi Nascimento, a fost arestat in urma cu cateva luni alaturi de alte 50 de persoane din cauza legaturilor cu o banda de traficanti de droguri din Sao Paolo. In varsta de 35 de ani, acesta a evoluat la echipa de suflet a tatalui sau, FC Santos. Ironia sortii a facut insa ca el sa aleaga postul de portar. "Daca este vinovat, sa stea la inchisoare. Am incredere in justitie", a declarat Pele, la aflarea vestii.

Maradona spune ca el este cel mai mare fotbalist

Cand s-au intalnit in Qatar, Diego Maradona si Pele au facut haz pe tema rivalitatii pentru titlul de cel mai mare fotbalist al lumii. Daca Pele a fost mai rezervat, Maradona a spus ca mama lui este de parere ca Diego al sau este cel mai valoros jucator din toate timpurile. "Iar eu nu pot s-o contrazic pe mama, deci ii impartasesc opinia", a spus Maradona, razand.

INEDIT

A trimis mingea in poarta Cehoslovaciei, de la 61 de metri, intr-un meci de la CM 1970

in 1995 a fost numit in functia de ministru al sporturilor, in Brazilia, doi ani mai tarziu primind titlul de cavaler, in Marea Britanie

Este ambasador UNICEF, dar reprezinta si imaginea unei fundatii pentru disfunctii erectile

in 1992, a fost numit ambasador al Natiunilor Unite pentru probleme de Ecologie si Mediu Inconjurator
in 1995, a fost desemnat "Atletul secolului" de Comitetul International Olimpic

in 1970, deoarece era prezent la Lagos pentru a participa la un joc demonstrativ, combatantii razboiului civil din Nigeria au hotarat sa faca un pact de 48 de ore este prima vedeta din sport devenita personaj in jocurile pe computer, "Pele’s Soccer"
A fost unul dintre primii oameni de culoare care au aparut pe coperta celebrei publicatii americane "Life Magazine"

in 2002, a fost invitat sa consemneze finalul cursei la Marele Premiu de Formula 1 al Braziliei. In timp ce Michael Schumacher trecea linia de finis, el flutura steagul catre public la data de 19 noiembrie, in Brazilia se celebreaza "Ziua Pele" in memoria zilei in care acesta a marcat golul sau cu numarul 1.000. S-a intamplat in 1969, in tricoul lui Santos biletele la meciul sau de retragere au fost epuizate cu sase saptamani inainte

lovea mingea la fel de bine cu ambele picioare, avea o lovitura de cap devastatoare, viteza si forta. Iar peste toate astea erau driblingurile si pasele sale geniale

A fost botezat Edson, dupa numele inventatorului american Thomas Edison

Regele fotbalului are in palmares multe recorduri

Atacantul brazilian a impus in fotbal recorduri greu de batut vreodata. La debutul sau ca profesionist, a dat patru goluri intr-un meci din campionatul statului Sao Paolo, desi nu implinise inca 16 ani.

FC Santos a crezut in talentul sau dupa ce un fost international "cariocas", Waldemar de Brito, cel care l-a descoperit pe strazile din Sao Paolo, le-a spus ca "pustiul va deveni cel mai mare fotbalist al lumii". In sezonul care a urmat, a devenit titular si golgeterul campionatului, fiind chemat apoi la echipa nationala, la numai 10 luni de la semnarea contractului cu Santos. A cucerit Cupa Mondiala la 17 ani, in Suedia, dupa ce a marcat doua goluri in finala, in succesul cu 5-2 in fata reprezentantilor tarii gazde, meci la capatul caruia coechipierii l-au purtat pe umeri pe cel mai tanar castigator din istoria competitiei. A mai participat apoi la alte trei turnee mondiale, dintre care doua castigate: Chile 1962 si Mexic 1970.

Cu Pele in echipa, Santos a dominat fotbalul brazilian timp de aproape doua decenii si a ajuns sa faca turnee demonstrative prin Europa, acolo unde marile cluburi ale continentului se intreceau in oferte. Ca sa nu poata fi transferat, autoritatile din tara sa l-au numit in mod oficial "monument national".

In 1964, contra lui Botafogo, a marcat de opt ori. De sase ori a reusit sa inscrie cate cinci goluri intr-o partida, de 30 de ori, cate patru si de 92 de ori cate trei. A depasit bariera de 100 de goluri pe sezon in trei randuri. In total a marcat 1.281 de goluri in 1.363 de meciuri. Destinul nu i-a servit insa succesul pe tava lui Pele.

A crescut intr-o suburbie din Sao Paolo, cel mai populat oras din Brazilia, acolo unde parintii sai s-au mutat cand el avea 6 ani. La 11 ani castiga bani lustruind pantofi. A fost descoperit apoi de mentorul sau Waldemar de Brito, care l-a luat la echipa lui de amatori, Atletico Bauru, iar la 15 ani l-a dus la FC Santos.

Inainte de prima sa experienta la un Campionat Mondial, s-a lovit la genunchi, accidentare care avea sa il urmareasca tot restul carierei. La editiile din 1962 si din 1966, a fost vanat de adversari pe teren, care cautau sa il accidenteze si sa il scoata din joc. In Chile nu a evoluat decat un singur meci, iar in Anglia nu a putut fi prezent pe teren pentru a impiedica prima infrangere a "Selecao" dupa 12 ani, 1-3 cu Ungaria, urmata de eliminarea inca din faza grupelor.

Accidentarile provocate intentionat de catre adversari l-au facut sa promita ca nu va mai participa la alt turneu final. Din fericire, s-a razgandit pana in 1970. Avea 29 de ani cand a participat, in Mexic, la ultima sa Cupa Mondiala. In ultimul act, 4-1 contra Italiei, a dat golul cu numarul 100 al brazilienilor la CM. Cu capul, ceea ce l-a facut sa isi aminteasca un record de care nu a izbutit sa se apropie. Cinci goluri inscrise in acest mod intr-un singur meci, performanta cu care se mandreste tatal sau, Dondinho, fost atacant al lui Fluminense. S-a retras la 37 de ani, dupa doua sezoane petrecute in Statele Unite la New York Metro Stars.

Carte de vizita

Nume: Edson Arantes do Nascimento
Nascut: 23 octombrie 1940; Tres Coracoes, Brazil
A jucat la:
Clube Atletico Bauru (1955 - 1956)
FC Santos (1956 - 1974)
New York Cosmos Metro Stars (1975 -1977)
Echipa nationala (92 de selectii / 77 de goluri)
Palmares:
- triplu campion mondial Brazilia (1958, 1962, 1970)
- 11 titluri de campion al statului Sao Paolo (1956, 1958, 1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1967, 1968, 1969, 1973)
- 2 Cope Libertadores (1961 si 1962)
- 6 Cupe ale Braziliei (1961, 1962, 1963, 1964, 1965 si 1968)
- campion al Statelor Unite (1977)
- de 11 ori golgeterul statului Sao Paolo (1957/17g, 1958/58g, 1959/45g, 1960/33g, 1961/47g, 1962/37g, 1963/22g, 1964/34g, 1965/49g, 1969/26g, 1973/11g)
- a inscris 1.281 de goluri in 1.363 de meciuri jucate
- a inscris 12 goluri la Cupa Mondiala, aceasta fiind a treia performanta din istoria competitiei
* in Brazilia se disputa 27 de campionate regionale, cate unul pentru fiecare stat. Campionatul national a fost introdus din 1971

Nu-i place sa i se spuna Pele, ci Edson, numele sau de botez

Edson Arantes do Nascimento (foto) a fost cunoscut intregii lumi nu sub numele sau, ci sub diminutivul Pele. In mod surprinzator, cel socotit a fi jucatorul numarul unu al tuturor timpurilor, nu a agreat niciodata aceasta porecla. Intr-un interviu acordat recent unei publicatii germane, el a marturisit ca i-a placut intotdeauna sa fie apelat pe numele sau, Edson. "Pele e o porecla data de un coleg de scoala. Pentru asta a primit o corectie fizica din partea mea. Cine ar fi stiut ca acea nascocire a lui avea sa-mi marcheze intreaga viata si cariera, pentru ca toata lumea a vorbit doar de Pele, nu de Edson?"


Despre autor:

ProSport

Sursa: ProSport


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.