Cum nici un club nu se grabeste sa-si plateasca datoriile la stat, gruparile din Divizia A au toate resursele sa pregateasca returul de campionat in locuri exotice. Toate cluburile de pe prima scena si-au programat, sau sint in curs de a-si programa la inceputul anului, unul ori mai multe turnee in afara granitelor.

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, sustinea, in plin razboi cu datornicii din sport, ca are informatii certe ca fotbalul rostogoleste multe zeci de milioane de dolari, fiind un domeniu care nu se poate plinge de saracie. Au trecut citeva luni de atunci, iar colectarile la buget nu s-au imbunatatit prea mult de pe seama fotbalului. O masina de spalat, un mobilier plin de carii sau o Dacie la pachet cu garajul ponosit nu si-au gasit cumparatorii pentru acoperirea unui procent infim din totatul datoriilor de peste 40 de milioane de euro. In schimb, jucatorii sint platiti regeste tot cu sacosa, prin donatii sau imprumuturi. O dovada in plus despre faptul ca Bodu a avut dreptate in privinta comorilor ascunse din fotbal este si faptul ca, la fiecare inceput de an, echipele din primul esalon emigreaza spre locuri de pregatire exotice.

Nici macar datoriile fata de bugetul statului nu au reusit sa sparga rutina, cauzata si de vremea nefavorabila din Romania. In contextul in care ceea ce se astepta a fi cel mai important meci al patronilor, cu Agentia Nationala a Administratiei Fiscale (ANAF), s-a dovedit mai degraba un duel amical, grijile conducatorilor nu se indreapta spre plata restantelor, ci spre gasirea de turnee in afara granitelor. Destinatiile sint, in mare, aceleasi: Antalya, Cipru, Norcia.

De aceasta data, cluburile din Divizia A se pare ca vor lua cu asalt indeosebi statiunea din Turcia, unde vor putea alcatui chiar un mini-campionat, nu mai putin de opt formatii anuntindu-si prezenta in Antalya. Pe locul doi in topul preferintelor se situeaza Cipru, cel putin sase formatii intentionind sa dispute un turneu in aceasta zona. Nu este de neglijat Norcia, miutele cu bucatarii italieni intrind deja in traditie.

Cu cit mai multe datorii, cu atit mai multe turnee

Cele mai multe formatii din primul esalon au ales sa efectueze cite doua turnee peste granita, precedate de o pregatire centralizata in tara, din aceasta ecuatie nelipsind si "performerele" in clasamentul datoriilor. In "pole position" la restante, Steaua va incepe pregatirile sub conducerea tehnica a noului antrenor Cosmin Olaroiu direct in Italia, intre 10 si 21 ianuarie, urmind alte 11 zile de cantonament in Cipru.

Daca urmatorii pe lista neagra a datoriilor, dinamovistii, sint inca indecisi, din cauza instabilitatii de la nivelul bancii tehnice, Rapid si FC National isi vor muta tot de doua ori cartierul general in strainatate. Giulestenii se vor acomoda cu efortul la Poiana Brasov, dupa care vor schimba clima in Antalya, al doilea stagiu de pregatire urmind sa se decida ulterior. "Bancarii" n-au batut inca nimic in cuie, dar este cert ca se vor pregati in Italia si in Cipru. Pe linga traditionala Antalya, "studentii" vor vizita in "interes de serviciu" si Moldova. Otelul Galati va dispune, in schimb, de un singur stagiu de pregatire in afara tarii, dar cuprinzator. "Probabil ca vom sta toata luna februarie in Antalya", ne-a precizat presedintele otelarilor, Marius Stan. Jiul Petrosani, o formatie din subsolul clasamentului, va opta pentru doua turnee, avind de ales intre "duetul" Turcia-Cipru sau Austria-Ungaria.

80.000 de euro pentru pregatirea clujenilor

Pe prima scena exista si echipe fara datorii, dar, in linii mari, programul este similar cu majoritatea gruparilor datornice la stat. Clujenii merg pe modelul cu doua turnee afara unul in tara, pentru care vor plati 80.000 de euro. "Efortul este al clubului. Banii nostri vin din sponsorizarile pe care le primim, mai ales de la sponsorul nostru principal, Arpad Paszkanyi, din reclame si de la Consiliul Local Cluj. Nu avem datorii, dar nici nu sintem un club bogat", a declarat presedintele Iuliu Muresan.

Elevii lui Dorinel Munteanu vor pleca in ianuarie la Vatra Dornei, urmind ca in februarie sa efectueze doua turnee in Antalya, respectiv Cipru. Intr-una dintre cele doua locatii se vor prezenta si jucatorii formatiei Pandurii Tirgu Jiu, datoare la stat cu peste 100.000 de euro, dupa o "escala" in tara, la Rinca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.