Compania britanica CVC va plati un miliard de euro pentru actiunile pe care le detin in F1 Bernie Ecclestone si banca germana BayernLB. Se incheie astfel o perioada de 25 de ani in care puterea absoluta a fost detinuta de un singur om.

Bernie Ecclestone si BayernLB, actionarul majoritar al SLEC (societatea care detine 75% din drepturile comerciale ale Formulei 1, prin trei banci: BayernLB, JPMorgan si Lehman Brothers), sint gata sa vinda partea pe care o detin in cel mai popular sport auto, noul proprietar urmind sa fie compania britanica de investitii CVC Capital Partners.

Bernie mai ramine un pic

Pretul tranzactiei nu a fost facut public, insa se crede ca el se va situa in jurul sumei de un miliard de euro. De asemenea, este de asteptat ca Bernie sa ramina in afacere - pentru o perioada cuprinsa intre trei si cinci ani -, in functia de presedinte sau de director executiv. Noul proprietar, CVC, este in negocieri si cu celelalte doua banci care detin actiuni SLEC, JP Morgan si Lehman Brothers, insa procentele acestora abia daca ajung la 30. Schimbarea patronatului in Formula 1 este surprinzatoare, Ecclestone promitind in mai multe rinduri ca le va propune constructorilor implicati in F1 sa isi controleze propriul destin sportiv. De altfel, veniturile prea mici incasate de echipe din drepturile comerciale, in raport cu incasarile totale, fac in continuare obiectul unor discutii aprinse, care au adus Marele Circ in pragul sciziunii.

Vinzare strategica

Acordul Concorde, dupa care se desfasoara la ora actuala competitia, va expira in 2008 si doar trei echipe au semnat prelungirea sa: Jordan, Red Bull si Ferrari. Celelalte team-uri, grupate sub titulatura GPMA, au amenintat ca vor crea un campionat paralel, idee despre care actualul presedinte al SLEC, Gerhard Gribkowski, membru in board-ul BayernLB, a spus: "Doua campionate? Ar insemna sinuciderea tuturor!".

Tocmai evitarea unei crize de acest gen se pare ca sta la baza tranzactiei, fiind de asteptat ca noul proprietar sa negocieze in alti termeni cu marii producatori auto. Pesimistii spun insa ca Bernie Ecclestone vinde tocmai in ideea de a sari din barca Formulei 1 inainte ca aceasta sa se scufunde.

CVC detine CM de Motociclism

Omul din spatele acestei intelegeri este americanul Hardy McLain, unul dintre fondatorii CVC, care anterior a lucrat pentru Citibank. El a pus bazele noii societati la Londra, in urma cu doua decenii, iar in ultimii ani a achizitionat mai multe companii auto. Prin compania spaniola Dorna, care organizeaza si detine drepturile comerciale ale Campionatului Mondial de Motociclism, CVC s-a implicat direct in acest sport si a redenumit clasa "regina", 500 cmc, Moto GP. Printre alte companii pe care CVC le manageriaza se afla Automobile Association, Kwik-Fit, Debenhams, Halfords si posta nationala a Danemarcei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.