80.000 de spectatori au asistat vineri seara la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra.

Startul ceremoniei a fost dat de rutierul Bradley Wiggins, castigatorul Turului Frantei, care a batut clopotul olimpic, cel mai mare clopot "acordat" din lume, relateaza MEDIAFAX.

Spectacolul "Isles of Wonder", realizat de Danny Boyle, a fost conceput pentru a arata ceea ce sunt britanicii ca natiune, de unde vin si directia spre care vor sa mearga. Urmatorul segment a avut ca tematica revolutia industriala, atmosfera intunecandu-se si fiind marcata de sunetele a 965 de tobe.

Jocurile Olimpice in cifre

Publicul a exclamat cu incantare si la momentul James Bond al serii, in care actorul Daniel Craig a fost prezentat intr-un filmulet ducandu-se sa o ia pe regina Marii Britanii de la Palatul Buckingham.

Spectacolul a continuat cu un segment dedicat Serviciului Britanic de Sanatate (NHS) si literaturii pentru copii, insotit muzical de Mike Oldfield.
Orchestra Simfonica a Londrei a cantat apoi melodia de pe coloana sonora a filmului "Chariots of Fire", in timp ce la claviatura se afla un personaj extrem de familiar britanicilor, Mr Bean - actorul Rowan Atkinson.

Ultimele decenii au fost reprezentate aratandu-se o casa obisnuita de britanici, cu o familie simbolica, formata din voluntari neprofesionisti.

Un alt moment savurat de public a fost cel in care fotbalistul David Beckham, extrem de elegant, a fost aratat intr-o barca pe Tamisa, aducand torta olimpica.

O parte importanta a ceremoniei a fost reprezentata de intrarea in arena a celor peste 10.000 de sportivi din 204 tari participante la JO. Acestia au defilat, delegatie dupa delegatie, incepand cu cea a Greciei si incheind cu Marea Britanie, gazda competitiei. Romania a intrat condusa de portdrapelul Horia Tecau.

Show-ul a continuat cu un moment muzical electrizant al trupei Arctic Monkeys.

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a declarat deschise JO, moment urmat de aprinderea vasului olimpic ce va ramane astfel pe toata durata Olimpiadei. Sir Paul McCartney, legendar component al trupei Beatles, a incheiat, cu melodia Hey Jude, ceremonia de la Londra.

Citeste si:
China a cerut Rusiei să amâne războiul până după Jocurile Olimpice
China a cerut Rusiei să amâne...

La eveniment au asistat aproape 70 de sefi de stat si de guvern, precum si zece capete incoronate, dar si prima doamna a SUA, Michelle Obama. Printre invitati se afla regina Danemarcei, Margrethe II, printul Albert de Monaco, regina Sofia a Spaniei, premierii David Cameron (Marea Britanie), Jean-Marc Ayrault (Franta), Enda Kenny (Irlanda), Elio Di Rupo (Belgia), Recep Tayyip Erdogan (Turcia), Victor Ponta (Romania), Salam Fayyad (Palestina) si Dmitri Medvedev (Rusia), precum si presedintii Joachim Gauck (Germania), Ali Bongo (Gabon), Alassane Ouattara (Coasta de Fildes) si Paul Kagame (Rwanda).

Citeste si:
Primul record mondial la Jocurile Olimpice 2012

Citeste si:
Horia Tecău și-a anunțat încheierea carierei: „A venit timpul să mă...
Horia Tecău și-a anunțat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.