Cu scorul general de 187 la 102, Mircea Sandu a cistigat alegerile pentru presedintia FRF si l-a obligat pe Gica Popescu sa se recunoasca pentru prima oara invins intr-o mare batalie. El conduce federatia de fotbal de 15 ani si o va mai face inca patru ani.

Cu ceva emotii, dar nu atit de multe incit sa il streseze evident, Mircea Sandu a putut vorbi din nou, ieri dupa prinz, din postura de presedinte al Federatiei Romane de Fotbal. Alegerile au inceput pe la ora noua si jumatate cu o mutare de parc auto care a trezit in memoria martorilor amintiri legate de autobuzele cu votanti de anul trecut: petrecaretii de la Mogosoaia, care duminica noaptea au ciocnit niste sprituri avant la lettre pentru victoria lui Mircea Sandu, au fost adusi la sediul FRF.

Usor-usor au sosit si ceilalti, astfel incit la ora inceperii Adunarii Generale de alegeri s-a inregistrat cel mai mare procentaj de membri prezenti din istoria federatiei: 290 din 294. Sandu si-a adus in prezidiu un sustinator atit de consacrat, incit aproape ca nu mai e credibil, omologul sau spaniol Angel Maria Villar, totodata si vicepresedinte UEFA.

Borcea, cu ochii pe voturi ca pe butelii

Odata pornita sedinta, Sandu a numit oamenii care sa numere voturile la deciziile preliminare marii confruntari, in marea lor majoritate probleme strict tehnice legate de alegerea presedintelui. Sectoarele de membri au fost monitorizate, printre altii, de Cristi Borcea, Paul Enache, Mircea Stoenescu, Cristi Dulca. Dupa cum cere procedura, vechiul Comitet Executiv a fost suspendat, lui Mircea Sandu i-a expirat mandatul si vidul de putere a fost umplut in virtutea postului de sef al LPF si de vicepresedinte al FRF de Dumitru Dragomir.

In verva maxima, Corleone a glumit aproape tot timpul, avind abilitatea de a detensiona atmosfera ori de cite ori aceasta ii era ostila lui Mircea Sandu. El a stabilit cine si cit vorbeste, interzicindu-i lui Cristi Borcea, sustinator declarat al lui Popescu, sa se inscrie la cuvint. "Nu va lasa Adunarea Generala sa vorbiti, domnul Borcea", a anuntat cu o grimasa hoata Dragomir dupa un simulacru de vot.

Nasu’ si "acolitii mafiei"

Tot printr-o stratagema a lui Dragomir - "candidatii sint rugati sa-si sustina programele, in ordine alfabetica" -, Mircea Sandu a avut ultimul cuvint. Popescu a citit un discurs foarte bine facut, care a incercat sa repare declaratiile jignitoare pe care le facuse la adresa membrilor Adunarii Generale. "Ma uit la dumneavoastra si nu vad masina de vot despre care am tot auzit, ci oameni responsabili care vor binele fotbalului". Gica a insistat pe succesul financiar al actiunilor organizate de el in seria "Seara Campionilor", spunind ca din profit s-ar fi putut cumpara aproape 60.000 de mingi de calitate sau ar fi putut fi montate scaune pe doua stadioane de 25.000 de locuri.

Sandu a trecut elegant peste acest moment dificil si a tinut sa le reaminteasca celor din sala ca Popescu i-a facut "acolitii mafiei" sau "tentaculele din tara ale unei caracatite care are capul la Bucuresti". Nasul a taxat cu "fals" toate acuzatiile pe care i le-a adus "contracandidatul", cum l-a numit mereu pe Gica, dupa care disputa a trecut de la prezidiu in sala.

Fluieraturi pentru Craciunescu

Discursurile care merita retinute au fost trei, din totalul celor zece care au rasunat in Casa Fotbalului. Iuliu Muresan (CFR Cluj) a venit cu lectia bine invatata: "Popescu este un produs media obtinut la 'Recurs>>", aluzie mai mult decit evidenta la partea de presa care l-a sustinut pe Gica in campania incheiata ieri. "Speram ca bunul-simt sa invinga aroganta", a incheiat Muresan. Marius Stan, de la Otelul Galati, a incercat sa risipeasca teama sustinatorilor lui Popescu: "Spun deschis ca voi vota cu Gica. Nu are nimeni ce sa imi faca pentru aceasta optiune". Ion Craciunescu a fost oprit cu fluieraturi copioase din a "n"-a relatare a scandalului dintre el si Sandu, nu inainte de a apuca sa spuna ca "Mircea Sandu mi-a promis un buget pe care nu l-am vazut niciodata. Presedintele a spus ca nu-i nici o problema ca banii sint doar pe hirtie, deci va dati seama ce incredere poti avea intr-un asemenea om".

Contabilul Siman

Dorinta lui Popescu de a avea un om in comisia de numarare a voturilor l-a adus pe Vasile Siman in postura de a contabiliza cine si cum a votat. Procedura efectiva a fost un pic intirziata de o problema tehnica: sa se indoaie sau nu buletinul dupa votare, dupa ce hologramele solicitate de Popescu nu s-au mai imprimat? Chestiunea arata cit de fricoasa este inca lumea fotbalului in momentul schimbarii: neimpaturite, hirtiile stampilate pe Popescu ar fi putut fi observate de oamenii Nasului plantati linga urne. Pina la urma, s-a decis ca buletinele sa nu fie impaturite. Rezultat final: din 290 de votanti, 178 au mers cu Sandu, 102 cu Popescu, iar un vot a fost anulat. Punct, si inca patru ani cu Nasul.

Sandu vrea cal troian in FRF

Imediat dupa validare si momentul umoristic oferit de Dragomir, care a anuntat ca domnia lui peste FRF a durat doar o ora, Mircea Sandu si-a savurat victoria la microfon. A dat mina cu un Popescu fumegind de furie, caruia i-a propus ca "oricind doreste, sa vina sa lucreze alaturi de mine la FRF", probabil cea mai mare umilinta care i se putea servi orgoliosului oltean care spusese de zeci de ori ca "pe mine nu ma conduce nimeni". Istet foc, Dragomir a comentat ideea Nasului: "Daca il primeste pe Popescu in FRF, Sandu nu apuca sa-si termine acest mandat". A fost profetia care a incheiat practic votarea, colaj care a compus din nou chipul lui Mircea Sandu in patratica destinata cistigatorului.

Suspans pentru Ionut Lupescu

In paralel cu conferinta de presa sustinuta de Gica Popescu, Mircea Sandu a anuntat ca va renunta la o serie de prerogative in favoarea unor directori, insa a omis sa il nominalizeze pe Ionut Lupescu. "Nu voi mai avea responsabilitatea echipei nationale. De aceasta se va ocupa altcineva", a spus presedintele FRF, al carui mandat va expira in 2010. Rugat sa nominalizeze persoana care va lucra direct cu selectionerul Victor Piturca, Nasu’ a declarat evaziv ca "astept sa vad si eu organigrama".

Gica Popescu vrea anticipate

La citeva ore dupa rezultatele votului, Gica Popescu a organizat o conferinta de presa in care a anuntat ca "s-a zdruncinat lumea fotbalului", precizind ca Mircea Sandu a cistigat in culise si nu se va bucura de un mandat intreg la conducerea FRF. Baciu’ a declarat ca jocurile au fost facute la Mogosoaia: "Jean Padureanu a primit diploma de excelenta in marketing probabil pentru cumpararea si vinzarea meciurilor". Despre campania electorala, Popescu a punctat ca si-a platit-o singur, anuntind ca bonusul prevazut in contract nu se va acorda firmei care a organizat-o deoarece a pierdut alegerile. Fostul international va ramine in fotbal, desi a recunoscut ca nu a primit nici o oferta din partea vreunui club din Divizia A. "Sint fundas, asa ca o sa le fac marcaj si lui Mircea Sandu, si lui Mitica Dragomir", refuzind sa faca echipa cu vreunul dintre cei doi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.