Astazi se va Sti numele celui mai important om din fotbalul romanesc, pentru urmatorii patru ani. In ciuda CV-ului impresionant si a imaginii extraordinare in rindul opiniei publice, Popescu pare victima sigura in fata „Nasului“. Alegerile de astazi sint singurele de dupa 1990 in care Sandu a fost serios amenintat.

Astazi se va Sti numele celui mai important om din fotbalul romanesc, pentru urmatorii patru ani. Aproape sigur, el va fi tot Mircea Sandu, aflat in pragul celui de-al cincilea mandat ca presedinte al FRF. Tinut in functie de rezultatele celei mai performante generatii de fotbalisti din istoria Romaniei, Sandu si-a tesut in jur un sistem atit de complicat si sigur incit nu mai poate fi inlocuit nici macar de o figura exponentiala a grupului de jucatori care i-a consolidat "firma" pe plan intern. Aparut intempestiv in cursa pentru presedintia FRF, Gica Popescu a facut tot ceea ce a depins de el ca sansele sale sa creasca. E greu de presupus ca el a reusit sa distruga intr-o luna ce a facut Sandu in 15 ani, adica un sistem de complicitati si cunostinte aproape infailibil.

Situatia de acum de la FRF seamana foarte mult cu cea din bancul care circula inainte de alegerile din 1996, in care un taran explica altuia cu cine si de ce voteaza: "Cine e acum presedinte? Iliescu! Votam cu Iliescu! Cind o fi Constantinescu, votam cu Constantinescu." Aproape cu certitudine, insa, absurdul situatiei nu va fi rasturnat in 2005, in fotbal, ca acum noua ani in politica.

Sistem de vot impus de Popescu

Alegerile de astazi de la FRF vor fi decise prin vot secret. Au drept de vot 294 de membri ai Adunarii Generale, dar probabil ca vor fi citeva zeci care nu vor uza de stampila. Votul este secret, Popescu aducind el patru cabine de vot care sa asigure intimitatea celor care pun stampila pe numele unuia dintre cei doi candidati. Masura este bine gindita, deoarece in masa de presedinti de cluburi de prin Divizia C sau sefi de Asociatii Judetene de Fotbal exista destui tematori de privirea colegului care va piri apoi la Sandu in cazul in care votul nu este "corespunzator". In plus, Gica a cerut si a primit ca buletinele de vot sa fie marcate cu o holograma, iar in sala sa fie permis accesul presei.

Pacatoasa treime

Mare maestru al combinatiilor, Sandu a tinut sa se asigure ca toate lucrurile sint sub control. Ieri seara, la baza FRF de la Mogosoaia, circa 80 de apropiati ai Nasului (aproape o treime din totalul de membri FRF cu drept de vot) au petrecut impreuna cu presedintele citeva ore extrem de placute. Popescu s-a deplasat si el la Mogosoaia, pentru a semna protocolul desfasurarii alegerilor. Gica a atacat dur decizia lui Sandu de a-i caza pe votanti la una dintre proprietatile FRF, dar pirghiile lui de decizie in aceasta chestiune sint si, probabil, vor ramine extrem de mici.

Gica Popescu: "Nu ii ofer nici un post"

Au intervenit schimbari importante in impartirea voturilor, cu o zi inainte de alegeri?

Nu. Primesc in continuare telefoane, multa lume imi confirma ca ma va vota, sa vedem daca o sa se si intimple acest lucru. Eu sint optimist si am incredere in cei cu care am vorbit si care mi-au spus ca i-am convins cu programul meu.

Sandu spune ca ai fost sprijinit politic. Cine anume te-a ajutat?

E o prostie ce spune Sandu. Daca nu are dovezi, cum sa acuze ca m-au sprijinit X sau Y? Spune-mi un singur nume de politician care a afirmat ca il sustine pe Gica Popescu in disputa pentru FRF si eu ii dau dreptate lui Mircea Sandu.

Actualul presedinte a spus ca va accepta un post in conducerea FRF daca va pierde. Ce i-ai oferi?

Nici un post.

Crezi in corectitudinea alegerilor?

Am avut in acest weekend discutii telefonice cu Bela Kassai si Mircea Sandu. Am facut un protocol cu primul, care urma sa primeasca si semnatura actualului presedinte, prin care solicit conditii optime pentru cei care vor vota. FRF pregatise citeva panouri de PVC, dupa care era o masa. Nu mi-a convenit si am adus chiar eu patru cabine de votare. Vreau ca oamenii sa se simta protejati atunci cind isi exprima optiunile.

Imagine buna, sonor cu bruiaj

Popescu a marsat pe credibilitatea lui, dar si pe punctele slabe ale Nasului. Atu-urile lui Gica sint seriozitatea, imaginea excelenta in fotbalul din Vest si o independenta financiara care sa il fereasca de compromisuri. La minusuri s-ar putea trece apropierea de netagaduit fata de fratii Becali, carora le-a fost partener de afaceri pina acum doua luni. Lumea fotbalului se teme de cresterea pina la hegemonie a influentei acestora asupra pietei de transferuri interne si, prin urmare, il priveste cu mefienta pe Popescu. Nervozitatea excesiva din ultima vreme a fratilor Becali s-a rasfrint asupra campaniei lui Gica Popescu, bruind mesajul de credibilitate pe care fostul international s-a straduit sa-l imprastie printre cei care voteaza astazi. Tot la dezavantaje ar intra si lipsa de transparenta in anuntarea echipei cu care ar urma sa colaboreze daca ar cistiga alegerile.

Sandu: "Politician care vrea sa cistige in fotbal"

Ati dat afara lotul lui Iannis Guda de la Mogosoaia pentru a caza membrii Adunarii Generale?

E un tertip de politician care vrea sa cistige in fotbal. Nu e adevarat! O data la doua saptamini, Guda le da liber jucatorilor, iar cei care sint mai departe de Bucuresti se duc in vizita la colegii lor din Capitala. Asa s-a intimplat si in acest sfirsit de saptamina. I-am spus lui Guda, dupa ce au aparut speculatiile lui Popescu: "Noi terminam intilnirea la 22, poti sa chemi copiii in cantonament", dar mi s-a spus ca ei au deja alt program.

Dar nu lasa loc la interpretari cazarea votantilor pe teritoriul unuia dintre candidati?

Nu vad nimic rau in asta. Au stat aici si rugbistii din lotul national, si Otelul Galati, si Jiul si CFR Cluj, cind au avut meciuri in Capitala. De ce sa nu stea si alti membri ai FRF? Ce favor credeti ca le fac, daca ocupa un etaj din hotel, in care sa stea trei intr-o camera, cu paturi suprapuse? Mai degraba pierd din voturi…

Aveti vreun raspuns de la FIFA, la raportul privind implicarea politicului in alegeri?

Nu inca, dar il voi face public imediat ce il voi primi.

Veti contesta alegerile daca va cistiga Gica Popescu?

Daca le va cistiga, ii voi stringe mina, il voi felicita si ii vor ura mult spor in fotbal.

Nasul promite ca schimba tot

Mircea Sandu a demonstrat o buna capacitate de adaptare la rigorile impuse de Gica Popescu. A facut deja un pas important spre credibilitate, determinindu-l pe Ionut Lupescu sa accepte postul de director general din FRF. Are promisiunea forului european ca va fi sprijinit pentru ca Bucurestii sa gazduiasca in 2009 finala Cupei UEFA, cu ocazia centenarului FRF. A adus la Bucuresti toti "greii" fotbalului mondial care l-au sprijinit la modul libidinos, ca sa facem trecerea spre defecte. I se pot reprosa trecutul aburit de promisiuni nerealizate in ceea ce priveste performantele echipei nationale, proasta gestionare a momentelor de criza ale acesteia (vezi momentul demisiei de trei zile a lui Iordanescu, dupa 2-5 cu Danemarca), lipsa de transparenta financiara si colaborarea parca eterna cu nume compromise din FRF.

Taberele care i-au sustinut pe fiecare dintre cei doi candidati la presedintia Federatiei Romane de Fotbal au fost clar separate de la inceput, dar au suferit modificari spectaculoase pe parcursul campaniei. Gica Popescu e sigur de o parte importanta a voturilor din vestul tarii, Mircea Sandu domina restul.

Perceput de la inceput ca un apropiat al lui Giovanni Becali, Popescu a fost sustinut de cluburile aflate in sfera de influenta a puternicului impresar. Din Divizia A insa, doar Dinamo, Sportul Studentesc si Poli Timisoara merg cu siguranta pe mina lui Popescu, restul interventiilor fiind facute la nivelul Diviziei B sau al AJF-urilor. Au fost si personaje extrem de importante, gen George Copos, despre care se spune ca au preferat un joc duplicitar. Desi s-a declarat in cercuri apropiate presedintelui FRF un sustinator al lui Mircea Sandu, despre actualul vicepremier se spune ca ar fi fost cel care a insistat pe linga Consiliile Judetene sa intervina la sefii cluburilor din teritoriu pentru a-l vota pe Popescu. Mutarea a fost insa deconspirata de Sandu, acesta trimitind la UEFA, in urma scandalului, un raport in care acuza implicarea politicului in alegerile din 21 noiembrie. Nasul a mers in continuare pe profitabila mezalianta cu Dragomir si Padureanu, care i-a rezolvat rapid suprematia in Divizia A si un "cap de pod" in Ardeal, altfel targetul principal al lui Popescu. Este vorba despre CFR Cluj, care insa nu pare sa aiba destula influenta in judet - mai ales din cauza rivalitatii neloiale cu celebra "U" - pentru a intoarce majoritatea voturilor catre actuala conducere a FRF.

Doi oameni-cheie pentru Sandu

Stiind ca in vestul tarii poate obtine cel mult un avantaj minim in fata lui Popescu, Sandu a insistat pe majoritatea covirsitoare a voturilor din Moldova, Oltenia sau centrul Transilvaniei. Masina de zvonuri foarte credibile din fotbal a produs variante destul de interesante. Pentru Moldova a fost sacrificat Ion Craciunescu din fruntea CCA, Sandu obtinind astfel sprijinul neconditionat al lui Adrian Porumboiu, dusman ireductibil al lui Craciunescu.

S-ar putea ca Galatiul sa nu mearga cu Mircea Sandu, deoarece Marius Stan, presedintele clubului, este in relatii de maxima adversitate cu Porumboiu. In Oltenia, Nasul a infipt steagul multumita unei aliante de tip sindical intre Alex Radulescu (AFAN) si Marin Condescu (CNL Oltenia). Se spune despre Centrala Nationala a Lignitului ca sponsorizeaza sau are relatii cu aproape 50 de echipe din zona care voteaza la Adunarea Generala si ar merge aproape toate cu Mircea Sandu. In schimbul apropierii de mineri, Alex Radulescu l-a impins in fata pe Ionut Lupescu, dindu-i astfel lui Sandu si girul unei factiuni din generatia de aur.

Cei mici merg cu Nasu’

Centrul Transilvaniei merge cu Sandu prin prisma relatiilor dintre influentii Vasile Kraila si Paul Enache cu Dragomir, respectiv actualul presedinte. In fine, sudul tarii este stapinit de Mircea Sandu, cu o enclava bizara numita Ialomita. La Urziceni este stapin un amic al lui Netoiu si Craciunescu, deci votul "Unirii Valahorum" plus cele ale apropiatilor pot ajunge la Popescu. Fotbalul feminin, fotbalul in sala si juniorii vor merge in marea lor majoritate cu Sandu, deoarece banii pentru activitatile lor - multi, putini, cum au fost - au venit mereu de la FRF, iar Sandu stie sa fie baiat intelegator atunci cind trebuie.

In apararea credibilitatii fotbalului

Gica Popescu a derulat o campanie electorala realmente impresionanta. A strabatut aproape toata tara cu exceptia unui singur judet, Ialomita. Sloganul lui, "Voi apara fotbalul!", ii ataca direct pe Mircea Sandu si echipa lui si este structurat pe 12 puncte.

* Schimbarea Statutului FRF, astfel incit un presedinte sa nu aiba dreptul la mai mult de doua mandate. Modificarea duratei unui mandat de la 4 ani, in prezent, la 5.

* Dezvoltarea de programe educationale si de training pentru toti participantii la fenomenul fotbalistic.

* Cistigarea credibilitatii in fotbal.

* Implicarea administratiei centrale si locale pe baza parteneriatului public-privat.

* Dezvoltarea unei retele de centre regionale de pregatire pentru copii si juniori.

* Dezvoltarea infrastructurii si bazei materiale fotbalistice la nivel local prin implicarea Federatiei Romane de Fotbal.

* Reorganizarea Scolii de Antrenori dupa criterii clare de eficienta si profesionalism.

* Dezvoltarea unui program profesionist si modern de marketing care sa asigure triplarea bugetului pina in 2016.

* Asigurarea unui stadion de 4-5 stele, astfel incit echipa nationala sa poata dispune de o arena ultramoderna in Capitala.

* Organizarea unor evenimente, precum Gala Hagi sau Seara Campionilor.

* Reorganizarea managementului FRF.

* Gazduirea Campionatului European din 2016.

Mandate multe, strategii durabile

Mircea Sandu a fost luat prin surprindere de rapiditatea cu care s-a miscat Gica Popescu si a prezentat programul sau electoral alegatorilor si presei la mai bine de doua saptamini dupa ce Popescu isi prezentase propriul program. Daca Sandu a fost discret si nu a criticat niciodata oferta electorala a contracandidatului sau, Gica s-a manifestat mult mai agresiv: "Nu este program, este o brosura plina de pasaje umoristice". Programul Nasului, "Strategia dezvoltarii durabile a fotbalului romanesc", este, intr-adevar, mai stufos, dar bine structurat si mai complet decit al lui Popescu. Principalele directii pe care Sandu vrea sa mearga in viitorul mandat sint:

* Relatii coerente cu autoritatile.

* Extinderea parteneriatului cu sponsorii si a activitatilor de marketing si stringere de fonduri.

* Consolidarea sistemului de selectie si pregatire a tinerelor talente.

* Redefinirea modelului de conducere a FRF, separind precis rolurile legislativului si cele ale executivului.

* Organizarea unui program antidoping.

* Transferul autoritatii FRF catre liga si cluburi.

* O piramida mai puternica a fotbalului care coexista si colaboreaza cu celelalte sporturi.

* Institutionalizarea dialogului cu organizatiile de tip sindical.

* Concentrarea responsabilitatii presedintelui in urmatoarele domenii: legislatie, strategie si politici generale, buget, investitii, relatii internationale.

* Extinderea sistemului de licentiere a cluburilor, diferentiat, pe niveluri de performanta.

* Reorganizarea Departamentului tehnic al FRF.

* Consolidarea autonomiei organizatorice si a independentei in problemele tehnice ale comisiei de arbitri.

Fotbal ereditar

Cazul fotbalului romanesc e revoltator. Toata lumea cunoaste numele faptasilor: Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, cei doi Becali.

Delictul a fost dovedit zilnic. Federatia Romana de Fotbal a fost anexata, in 1990, de Mircea Sandu, printr-o manevra ilegala. Veniturile Federatiei s-au scurs in vile si flote de masini. Salariul presedintelui FRF a atins o cifra fabuloasa, in timp ce nivelul de joc al echipelor romanesti a facut drumul invers si a deraiat din calificari de mondiale si europene. Dupa 15 ani de arenda, fotbalul romanesc e o fabrica de bani pentru uzul patronului si un esec vizibil in toate ierarhiile si clasamentele lumii.

Cu toate acestea, astazi, cind se va prezenta in fata corpului de slujbasi care au menirea sa il realeaga, Mircea Sandu poate fi sigur pe succes si imunitate. Nimeni si nimic nu pot pune capat acestei povesti scandaloase in care danseaza zeci de milioane de dolari, locuri in Liga la mezat, evaziune in algoritm Becali si pugilat in sistem M.M. Stoica. Cum e posibila atita putere nedreapta?

Raspunsul e simplu si inutil. Fotbalul romanesc e cea mai fidela macheta a sistemului national. Paralela e toxica si perfecta. Fotbalul a fost preluat, sub pretexul revolutiei, de o mafie care a facut exact ce a facut oligarhia politica, de indata ce a luat sub control resursele, institutiile si sistemul de vot. Patriciatul fotbalului e alcatuit, aidoma unei mari parti a corpului de magistrati, a clasei politice si a capitalistilor recenti, dintr-o populatie brutala. Scopul ei: averea. In afara acestui obiectiv, impins spre lipsa de limite a nebuniei, stapinii fotbalului nu au vocatie, interes si program. Dupa modelul ifoselor juridice ale oligarhiei politice, oligarhia fotbalistica si-a creat institutii si a invatat sa se realeaga solemn si legal.

Fotbalul e copilul monstruos al unui sistem monstruos. Nasterea sa e logica si ereditara. Aceasta relatie de rudenie adinca face din fotbal un domeniu extralegal, oricit de strigatoare la cer ar fi potlogariile si oricit de patrunzatoare ar fi anchetele presei. Tranzitia nici n-a inceput, macar. Incursiunile fiscale ale lui Sebastian Bodu si contracandidatura lui Gica Popescu anunta doar ca istoria dezastrului va avea, cindva, un sfirsit. Lumina de la capatul tunelului va veni de la un bec care va fi montat, dupa ce va fi cumparat, dupa ce va fi fabricat, de cineva care are deocamdata doar planul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.