Internationalii Craiovei Maxima sustin ca medicamentatia primita la echipa nationala la meciul Romania - Italia (scor 1-0) i-a dat peste cap pentru semifinala cu Benfica, principalul vizat fiind selectionerul Romaniei din acea perioada.

Craiova Maxima a deschis drumul echipelor romanesti in confruntarile europene. Toti microbistii au ramas cu un gust amar dupa ce au pierdut in semifinalele Cupei UEFA din cauza unui gol marcat in deplasare de Benfica. Aurica Beldeanu dezvaluie in cartea in curs de aparitie, "Frumosii nebuni ai Craiovei Maxima", semnata de ziaristul Ion Jianu, ca, in 1983, inaintea meciului Romania - Italia, scor 1-0, "tricolorii" de atunci au fost fost "stimulati" medicamentos, presupunind ca doctorul echipei din acea vreme, Dumitru Tomescu, le-ar fi administrat sustinatoarele de efort fotbalistilor. Ideea este abordata si de alti componenti ai Craiovei Maxima, care sustin in aceeasi lucrare ipoteza lui Beldeanu, considerind ca, la acel moment, s-a urmarit doar interesul echipei nationale.

Sorin Cirtu: "A fost facuta o supervitaminizare!"

- A urmat semifinala cu Benfica. N-ai jucat in meciul tur, de ce?

- Nu ma asteptam sa nu joc la Lisabona. (...) Cind a anuntat Otet formatia, am fost tare suparat, am avut intentia sa ma ridic si sa plec din vestiar. M-am simtit frustrat si am avut acest impuls... Lucescu, care a participat la sedinta tehnica, a sesizat supararea mea si mi-a facut semn, din ochi, sa ma abtin. Si asa am facut, desi eram foarte suparat. In sfirsit...Dupa partida de la Lisabona, am plecat la convocarea lotului national pentru meciul cu Italia. Am fost mai multi craioveni selectionati pentru acea partida: Ungureanu, Stefanescu, Balaci, Geolgau, Camataru, Cirtu si Negrila. Ticleanu era suspendat, iar Lung, accidentat. Primii cinci au fost titulari, eu am intrat in finalul meciului.

- Returul?

- Meciul care m-a marcat cel mai mult - dar in sens negativ - a fost cel cu Benfica, returul. Dupa un 0-0 la Lisabona, a urmat un sir de... Nu stiu cum sa le numesc, dar zic ca atunci Universitatea n-a mai putut. Asta-i adevarul. De ce? Meciul nationalei cu Italia a fost epuizant, iar Craiova a avut in teren in acea intilnire sase jucatori, printre care si eu, chiar daca am jucat doar citeva minute. Trebuie spus adevarul: la acest meci al nationalei, disputat cu doar patru zile inainte de returul cu Benfica, a fost facuta o supervitaminizare! Iti dau un exemplu: antrenamentul (de vineri) premergator intilnirii cu Italia a fost intrerupt de Lucescu dupa jumatate de ora! Se speriase de modul cum participau jucatorii, i-a fost frica de epuizarea resurselor in acel antrenament! Cert este ca dupa acest meci fantastic Romania - Italia, 1-0, a urmat o cadere. Vitaminele au si efecte secundare, adica isi fac efectul pentru un anume meci, apoi intervine refluxul, o cadere inerenta. Asta s-a intimplat cu noi peste patru zile, la meciul Universitatea - Benfica. Lipsa de prospetime a fost principala cauza a eliminarii noastre. (...)

Manuscrisul Dr. Vasile Frinculescu: "Jucatorilor li s-administrat carnitina"

Cu citiva ani inainte de a deceda, medicul "Craiovei Maxima", Vasile Frinculescu, a inceput sa scrie o carte despre istoria Universitatii, asa cum a trait-o, manuscris care se afla acum in posesia sotiei si n-a fost inca publicat. In "Episodul Benfica", dr. Frinculescu a scris: "Cel mai grav lucru s-a intimplat in timpul cantonamentului echipei nationale premergator meciului cu Italia, din aprilie 1983, cit si dupa terminarea jocului cu campioana mondiala, joc in care au evoluat sase fotbalisti de la Universitatea: Stefanescu, Ungureanu, Balaci, Geolgau, Camataru, Cirtu. Jucatorilor li s-a administrat carnitina, un complex de nucleo-proteine cu efect stimulatoriu (dopaj), care i-a epuizat fizic pe jucatori".

"Secundul" Nicolae Ivan: "Vitaminele lui Lucescu si-au facut efectul"

Antrenorul secund al "Craiovei Maxima", Nicu Ivan, a afirmat ca Universitatea n-a reusit sa elimine pe Benfica in aprilie 1983 din cauza unui cumul de erori: "Au fost citeva greseli in ograda noastra, dar Universitatea a fost eliminata din cauza Federatiei Romane de Fotbal, a interesului doar pentru echipa nationala. Atunci cind s-au stabilit datele de disputare a meciurilor din preliminariile CE ‘84, federatia n-a tinut cont de probabilitatea ca o echipa romaneasca ar putea ajunge in semifinalele unei Cupe Europene. In anii urmatori, cind echipele departamentale - Dinamo, Steaua - s-au calificat in Cupele Europene, atunci s-a tinut cont si de interesul echipelor de club! (...)

Si a mai existat o problema atunci pe care n-am avut voie s-o comentam, eram sub dictatura. Una extrem de importanta: "tricolorii" au fost vitaminizati pentru acest meci capital cu Italia! Si cred ca au fost prea vitaminizati, s-a exagerat.

- De unde v-ati dat seama?

- Internationalii Universitatii erau terminati, intelegi? Vitaminele lui Lucescu si-au facut efectul asteptat in meciul cu Italia, apoi jucatorii au avut in zilele urmatoare o cadere! O moliciune, pur si simplu. Faceam antrenamente pentru returul cu Benfica... Cu cine sa faci? Erau cazuti, nu mai erau vioi, cum au fost tot timpul pina atunci. Noi, antrenorii, voiam sa facem sedinte de pregatire, sa tragem de ei, dar n-aveam de cine sa tragem. Era imposibil! (...)

Unul dintre ei, un fotbalist foarte serios, imi spunea atunci: "Nea Nicu, nu stiu ce am, nu pot...". Noi stiam ce au, adica stiam ca Lucescu a pregatit din toate punctele de vedere acel meci si i-a indopat cu stimulente!"

Citeste din editia de ieri si articolul: Craiova Maxima: blaturi pe bani si dopaj

Securitatea s-a opus operarii lui Balaci in Germania

Fost ministru de externe al Romaniei in perioada Craiova Maxima, Stefan Andrei sustine ca Balaci a fost tras pe tusa cu "ajutorul" Securitatii: "Eu am avut un foarte bun prieten in R.F. Germania, Keutzniak, seful in Bundestag al Factiunii Liberal Democrate. Cheltuiala noastra se rezuma doar la deplasarea cu avionul a lui Ilie Balaci. Aceasta problema financiara am rezolvat-o prin Mircea Angelescu. Am stabilit cu prietenul meu din Germania si ziua cind Balaci trebuia sa ajunga la consulat. Cu o zi inainte de plecare, Haralambie Alexa, pe atunci presedintele CNEFS, a primit de la Securitate o nota prin care se interzicea plecarea lui Balaci in strainatate! Se spunea in nota respectiva ca ar exista informatii potrivit carora Balaci ar ramine in R.F. Germania".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.