S-a declansat si continua, cu mult aplomb, ofensiva marilor sportivi la functiile supreme, de presedinti de federatie, in diverse ramuri sportive. Este un semn mai mult decat clar ca vremea "dinozaurilor" este ca si trecuta. In fata evidentelor, Nicolae Vieru, matusalemicul presedinte al federatiei de gimnastica, a anuntat ca nu va mai candida pentru un nou mandat. Daca stirea este exacta, merita felicitari. Ii vor urma in functie multiplul campion Marius Urzica, sau fosta mare gimnasta Maria Olaru, sau actualul secretar general al federatiei, Adrian Stoica. Primul dintre candidati a avut amabilitatea sa ni se confeseze.

Un interviu cu gimnastul Marius Urzica nu este un lucru tocmai usor, mai ales atunci cand abordarea are loc la cateva minute dupa obisnuitul antrenament de dimineata. Pe fata i se citeste oboseala, iar gandurile inca ii sunt la exercitiul abia incheiat la aparatul preferat, calul cu manere. Cu toate acestea, este amabil, zambeste si se straduieste sa raspunda cat mai exact intrebarilor. "Ideea de candida la presedintia Federatiei Romane de Gimnastica mi-a venit acum trei saptamani, la adunarea Biroului Executiv".

Recunoaste ca este stimulat intrucatva de "atacul" unor sportivi la functiile de conducere ale diverselor federatii, dar asta nu inseamna ca s-a aliniat modei cu pricina. "In ce ma priveste, zice Marius, am constatat ca nu-mi prea place actuala inertie din gimnastica. Totul este ca ieri, ca alaltaieri, nu s-a facut nimic nou si, mai ales, nimic esential pentru sportivi. Nu spun ca n-am fost sprijiniti pentru marea performanta, dar se putea face mult mai mult".

Intrebat de ce tocmai el candideaza si nu si-a depus candidatura un nume de referinta, cum ar fi antrenorul sau, Dan Grecu, Marius este literalmente descumpanit. "Stiu ca domnul Grecu a vrut sa candideze acum patru sau opt ani, dar, din motive pe care numai dansul le stie, n-a facut-o. In alta ordine de idei, pot sa va spun ca domnul Grecu a fost primul om caruia i-am spus ca vreau sa candidez. Foarte bine, mi-a zis dansul, e hotararea ta, dar sa stii ca nu-ti va fi usor". "De ce nu-ti va fi usor?" "Pai n-ar fi fost chiar simplu sa ma lupt cu actualul presedinte, Nicolae Vieru, un om al carui nume se confunda de decenii intregi cu gimnastica romaneasca. Nici cu fosta campioana mondiala Maria Olaru nu va fi simplu sa ma lupt.

Pe langa acesti doi candidati ar mai fi vorba de cineva de la clubul Steaua, cineva care vine din fotbal, nu stiu cum il cheama. In ce ma priveste, ca sa candidez trebuie sa obtin aprobarea Clubului Sportiv Dinamo, unde sunt legitimat ca sportiv. Stiu ca o voi obtine, dar abia dupa aceea pot sa-mi depun candidatura. Nu stiu daca voi avea timp sa o depun, pentru ca pe data de 14 noiembrie plecam la Campionatele Mondiale, in Australia. Voi intra in plin, cu indeplinirea tuturor formalitatilor de rigoare, abia dupa revenirea din Australia. La noi, la gimnastica, o campanie electorala e ceva mai simpla, numarul cluburilor si al asociatiilor abia daca se ridica 15-20. Fiecare club sau asociatie, indiferent de cate sectii are, dispune doar de un singur vot, ceea ce, sigur ca da, simplifica foarte mult lucrurile. Pana in 9 decembrie, cand va avea loc adunarea generala de alegeri, voi avea tot timpul sa le spun oamenilor ce vreau sa fac. Si pot sa spun de pe acum ca intentia mea numarul unu este de-a restabili la nivelul federatiei si al intregii gimnastici romanesti un climat propice marii performante, un sprijin mai substantial acordat cluburilor si sportivilor. Cam atat, deocamdata".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.