Datorita parcursului bun al celor trei reprezentante in cupele europene, Romania a urcat zece locuri in clasamentul pe tari, ocupind in acest moment locul 15. Daca isi pastreaza pozitia la sfirsitul sezonului, doua formatii din Divizia A vor juca in Liga Campionilor. In varianta cea mai pesimista, Mitica se va putea lauda cu trei formatii in Cupa UEFA.

11 victorii, 6 egaluri si 4 infringeri, acesta este bilantul provizoriu al celor trei echipe romanesti, Steaua, Dinamo si Rapid, in actuala editie a cupelor europene. Parcursul fara precedent al celor trei a adus puncte importante in clasamentul pe natiuni, pe baza caruia UEFA repartizeaza locurile in Cupa UEFA si Liga Campionilor. In acest moment, datorita rezultatelor bune si a unor imprejurari favorabile, Romania a reusit un salt impresionant in acest clasament, de zece locuri, ajungind de pe 25 pe 15.

Astfel, Romania a dobindit pina acum un coeficient de 7,166, care va fi adaugat la cel general, de unde se va scadea rezultatul celei mai proaste performante din ultimii 15 ani, 0,833. Efectul acestui salt in clasament, in cazul in care Romania pastreaza pina la finalul sezonului pozitia a 15-a, este unul care se poate simti in editia urmatoare a Diviziei A, la finalul careia locul doi ar da dreptul de a participa in Liga Campionilor 2007/2008. Mai mult, campioana Romaniei ar urma sa intre in cea mai importanta competitie direct in turul al treilea preliminar, unde nu are insa garantat locul de cap de serie.

Salt de zece locuri

Romania a depasit Ungaria, Danemarca, Croatia, Bulgaria, Norvegia, Elvetia, Polonia, Serbia, Israel si Austria. Coeficientul campionatului intern a saltat de la 15,457 la 21,790, un alt beneficiu urmind sa iasa in evidenta la stabilirea capilor de serie de la tragerile la sorti. In conditiile in care anul trecut, cind doar Steaua a mers excelent, Romania a obtinut un coeficient de 5,500, iar sezonul acesta, cu trei reprezentante in grupele UEFA, a acumulat 7,166, iar competitia este abia la jumatate, tara noastra poate urca si in urmatorii doi ani in acest clasament, cind se vor scadea performantele submediocre din anii 2001 si 2002.

Elvetia, Bulgaria si Norvegia - adversare directe

Pentru a putea pastra locul 15 la finalul sezonului, Romania (coeficient 21,790) se lupta cu Elvetia (21,625), Bulgaria (20,290) si Norvegia (19,575), tari care mai au tot cite trei reprezentante in cupele europene si pot acumula astfel puncte in clasamentul general. Tara noastra are insa un avantaj, avind doar trei reprezentante la inceputul sezonului, astfel incit orice punct obtinut de o echipa se imparte la trei, in timp ce Bulgaria si Elvetia au avut patru reprezentante, iar Norvegia - cinci. Practic, un punct obtinut de Steaua, Dinamo sau Rapid valoreaza 0,333 in clasamentul general, in timp ce in cazul Bulgariei si al Elvetiei echivalentul este 0,250, iar al Norvegiei - 0,200.

Situatia rivalelor

In aceste conditii, a devenit important parcursul echipelor "rivale" si, mai ales, au crescut sansele lor de a ajunge in primavara europeana. Situatia formatiilor romanesti in grupele Cupei UEFA, unde mai au de disputat impreuna sapte meciuri, este cunoscuta, Steaua si Rapid avind sanse reale de a se califica. Elvetia are pe Thun pe locul trei al Grupei B in Liga Campionilor, cu sanse de a prinde Cupa UEFA, daca nu pierde in deplasare la Sparta Praga, in timp ce, in a doua cupa europeana, Grasshoppers ocupa locul patru, fara nici un punct in doua meciuri, iar Basel are o victorie tot dupa doua partide. In total, formatiile din Elvetia mai au "garantate" sase meciuri.

Si Norvegia are o reprezentanta in Liga Campionilor, Rosenborg, formatie care este aproape sigura de locul trei al Grupei F, care o duce in Cupa UEFA. Formatiile din aceasta tara mai au de disputat sase meciuri, insa cele din grupele UEFA au sanse mici de a se califica in primavara europeana, Tromso (locul cinci, cu 0 puncte) si Viking (locul trei cu o victorie, insa doar doua meciuri de disputat). Bulgaria este avantajata din punctul de vedere al partidelor ramase de jucat, opt, si al locurilor ocupate in grupele Cupei UEFA. Astfel, Levski, adversara lui Dinamo, ocupa locul doi, singurul meci disputat fiind contra lui Dinamo, iar Litex este pe locul trei, dar cu aceeasi linie de clasament: un meci/o victorie.

Cupa UEFA, premiu de consolare

Chiar daca Romania nu va reusi sa-si pastreze locul 15, ultimul care asigura doua locuri in Liga Campionilor, in clasamentul pe natiuni, tara noastra este aproape sigura ca va primi un loc suplimentar in Cupa UEFA, pentru care trebuie sa urce de pe 25 pina pe 21. Astfel, Romania a urcat deja trei locuri, depasind Ungaria (coeficient actual - 14,666), Croatia (14,043) si Polonia (18,500), care nu mai au nici o reprezentanta in cupele europene si nu mai pot acumula puncte. Ca sa piarda si pozitia 21, Romania (21,790) trebuie sa fie depasita de toate aceste tari, care mai au insa doar cite o reprezentanta, iar situatia lor nu este prea buna: Suedia (13,249), Danemarca (16,700), Serbia (18,999), Israel (21,541) si Austria (19,625).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.