Ca multi alti sportivi, luptatorii de sumo din Japonia sunt nevoiti sa se retraga la o varsta destul de tanara. Cei care au reusit sa ajunga deja celebri devin fara prea mare dificultate profesori de sumo. Ce se intampla insa cu ceilalti? Asociatia de sumo din Japonia a decis sa organizeze cursuri astfel incat orice luptator sa se poata califica, daca doreste, ca profesor de sumo.

E ora sapte dimineata. Intr-o suburbie prafuita a orasului Tokyo, un grup de luptatori de sumo se antreneaza sub indrumarea atenta a maestrului. Toate diminetile incep la fel. Patru ore de antrenament in care luptatorii invata sa isi perfectioneze tehnica de lupta.

Iar la final, atletii se stang in jurul celui mai bun dintre luptatori pentru a-l invita la lupta. El isi alege adversarul. Osata Fuji are 28 de ani. Cariera sa se apropie de sfarsit.

"Am luptat ca profesionist vreme de 10 ani," spune el, "a venit vremea sa pun punct acestei cariere. As vrea totusi sa continui sa imi desfasor activitatea in acest sport."

Dupa antrenament, luptatorii pregatesc impreuna pranzul. Farfurii aburinde de tocana. De altfel cand nu mai pot lupta, multi sportivi ajung sa foloseasca invataturile primite la bucatarie si devin bucatari ori isi deschid restaurante.

Spre deosebire de alte sporturi, ca baseball-ul de pilda, sumo-ul nu e o afacere foarte profitabila. Luptatorii de sumo nu au bani la dispozitie ca alti sportivi, dupa cum spune Jack Sakazaki.

"In sumo, daca esti luptator de elita atunci castigi un milion, un milion si jumatate de dolari pe an. Daca joci baseball poti sa castigi 10 ori 12. Cred ca, daca as avea un fiu, l-as sfatui sa se faca fotbalist ori jucator de baseball", spune el.

In lipsa unor fonduri generoase, cei care practica sumo trebuie sa gaseasca ceva de facut dupa ce se retrag. Multi dintre ei isi doresc sa ajunga profesori. Dupa ani de practica, luptatorii care vor sa devina profesori se intorc la ABC-ul teoretic. Invata cum sa se explice copiilor principiile acestui sport. Invata cum sa faca resuscitarea artificiala. Osata Fuji spera ca va fi in curand profesor de sumo.

In joc nu e numai viitorul luptatorilor de sumo ci si viitorul sportului ca atare. Pentru ca sumo-ul sa supravietuiasca e nevoie de profesori entuziasti care la randul lor sa trezeasca interesul copiilor, dupa cum spune Izanumi, el insusi maestru de sumo.

"Daca vrem ca in Japonia copiii sa fie atrasi de acest sport, avem nevoie de antrenori", spune el.
Intr-un parc din apropiere, la sfarsit de saptamana au fost chemati copiii care vor sa stie mai mult despre acest sport. Multi au venit plini de entuziasm. O dovada in plus ca profesorii de sumo ar fi la mare cautare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.