Jucatorul de box care a facut istorie, Sportivul Secolului, Muhammad Ali a implinit 70 de ani.

Americanul, nascut Cassius Clay, la 17 ianuarie 1942, a obtinut 56 de victorii in 61 de meciuri, din care 37 inainte de limita, devenind primul boxer care a castigat trei titluri de campion mondial al greilor.

"The Greatest" cum ii placea sa se autointituleze, Muhammad Ali a invatat sa lupte si sa castige de la o varsta frageda, la 18 ani avand deja 108 victorii si medalia de aur de la Olimpiada de la Roma. Pasiunea lui pentru box s-a declansat in urma unui eveniment petrecut in copilarie, la doar 12 ani, cand i-a fost furata bicicleta. Mergand sa faca reclamatie la politie, Ali i-a spus ofiterului Joe Martin ca si-ar fi dorit sa-l fi batut pe hot. Ofiterul i-a sugerat ca ar trebui sa invete cum sa se lupte si fiind antrenor la o sala de box l-a luat la antrenamente ca sa-i arate cum sa se apere de hoti data viitoare. Asftel si-a inceput cariera de pugilist, scrie Bioghraphy.

Din punct de vedere social, dorinta sa de a zgudui dominarea "albilor" in America anilor '60, refuzand sa plece in Vietnam in 1967, a dat curaj numerosilor afro-americani in vremea in care acestia luptau pentru drepturile de baza.

La 30 de ani de la ultimul sau meci, curajul si evolutia din ring, dar si luarile de pozitie si declaratiile socante in afara ringului raman simboluri puternice.

Dupa box, Ali s-a implicat in numeroase cauze umanitare, iar in 2005 a primit medalia libertatii (Medal of Freedom), cea mai inalta decoratie posibila pentru un cetatean american. In 1996, in ciuda durerilor provocate de maladia Parkinson, el a fost ultimul purtator al tortei olimpice intr-un oras, Atlanta, unde cu 30 de ani in urma era cetatean din zona a doua, potrivit MEDIAFAX.

Moartea lui Joe Frazier, in noiembrie, l-a adus din nou in "lumina reflectoarelor" pe Ali, care, in ciuda bolii, a mers la inmormantarea celui care l-a invins pentru prima oara la profesionisti (in 1971). Dupa cateva zile a fost spitalizat la Phoenix, unde locuieste, dupa ce a suferit de deshidratare.

Citeste si:
Cătălin Moroșanu a fost victima hackerilor. Și-a pierdut conturile...
Cătălin Moroșanu a fost...

Chiar daca astazi nu mai "pluteste ca un fluture si inteapa ca o albina" ("Float like a butterfly, sting like a bee"), septuagenarul continua sa fie o legenda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.