Pentru a scapa de sechestrul pe avere, patronul ros-albastrilor a cedat societatii care a acumulat datoriile de peste 11 milioane de euro brandul "Steaua", adica numele, insemnele si palmaresul echipei

Gigi Becali a gasit solutia miraculoasa in conflictul contra Ministerului de Finante si a lui Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Inspirat de o declaratie a oficialului ANAF, care a spus intr-o emisiune televizata ca marca "Steaua" valoreaza 100 de milioane de euro, finantatorul ros-albastrilor a cedat brandul, insemnand numele, traditia, palmaresul, stema oficiala, catre vechea societate care administra clubul de fotbal si care contabilizase datoriile pentru care i s-a pus sechestru pe avere lui Gigi Becali.

In felul acesta AFC Steaua, societatea de la care bossul din Ghencea a preluat clubul de fotbal, nu mai poate fi declarata insolvabila si, in consecinta, ANAF poate scoate la licitatie marca pentru a-si recupera datoria de 11 milioane de euro catre stat. "Este in joc familia mea si nu am avut alta cale de a rezolva acest conflict. Intre familia mea si Steaua am ales familia", a declarat Becali. Acesta a acuzat ca impotriva sa se practica un "terorism de stat". "Zeci de functionari publici din Ministerul de Finante sunt pusi sa lucreze zilnic sa-mi gaseasca ceva. Se inventeaza legi si ordonante de urgenta special pentru mine. Au facut si legi retroactive doar ca sa ma prinda", a spus bossul Stelei.

"Ii banuiesc pe Tiriac si pe Tariceanu"

Gigi Becali a continuat cerand interventia publica a sefului statului. "Ii cer presedintelui Basescu sa intervina in acest conflict pentru ca statul roman prin oamenii sai incearca sa ma distruga. In calitate de presedinte, el trebuie sa medieze intre stat si societate", a declarat Becali, care a avut grija sa precizeze ca nu-l banuieste pe Basescu de implicare in "campania" care se poarta impotriva sa. Printre cei suspectati de Becali ca stau in spatele actiunilor ANAF se numara omul de afaceri Ion Tiriac si premierul Calin Popescu Tariceanu. "Eu nu am dovezi clare ca unul sau altul este responsabil de ce se intampla. Dar am ceva banuieli. Este posibil sa fie Tiriac sau Tariceanu, pentru ca eu sunt si sef de partid, iar lucrurile pe care le spun la televizor au deranjat multa lume", a incheiat Becali nominalizarea "dusmanilor" sai.

In alta ordine de idei, finantatorul campioanei Romaniei a declarat ca noua echipa va avea drept simbol steaua cu opt colturi pe care Becali a denumit-o "steaua crestina": "Noua denumire a echipei va fi tot Steaua pana va contesta cineva acest nume. Simbolul va fi o stea in opt colturi, care este steaua crestina. La nevoie vom schimba si culorile echipei... Suporterii vor sti ca de fapt este vorba tot de campioana Romaniei, echipa care joaca in fiecare an in cupele europene". Bossul din Ghencea a aratat ca in vara este posibil sa cumpere prin fuziune un loc in Divizia A. "Momentan locul in Divizia A nu se poate vinde, deci ANAF-ul nu are ce sa faca, insa nu este exclus ca la sfarsitul campionatului sa cumparam un loc", a spus Becali.

Acesta a recunoscut ca, in conflictul purtat cu oficialii Ministerului de Finante si cei ai ANAF, prin decizia luata bate in retragere. "Se poate considera ca este un pas inapoi, insa nu se poate lupta contra terorismului de stat. Este dureros ce se intampla, insa eu nu vreau sa platesc datoriile pe care le-au facut altii, in conditiile in care am bagat 20 de milioane de euro in echipa" a spus Becali.

Totusi, actiunea finantatorului campioanei se bazeaza pe o simpla estimare verbala facuta de Sebastian Bodu, care, cel mai probabil, nu va accepta sa preia si sa incerce sa vanda brandul "Steaua" pentru ca statul sa-si recupereze banii. In cazul in care licitatia pentru marca "Steaua" nu aduce cele 11 milioane de euro necesare stingerii datoriei, sechestrul asupra averii lui Becali devine din nou activ.

Ar putea fi exclusi din campionat!

Mutarea lui Gigi Becali a fost primita cu stupoare la Liga Profesionista de Fotbal, organizatoarea Diviziei A. Valentin Alexandru, secretarul general al LPF, nu a dorit ieri sa comenteze decizia patronului din Ghencea, motivand ca nu este la curent cu situatia exacta de la Steaua, dar a raspuns principial la chestiune. "Exista un articol in ROAF (n.r. Regulamentul de Organizare si Functionare a Fotbalului) in care se precizeaza ca schimbarea de nume, a localitatii de domiciliu a unui club nu se poate face decat in pauza competitionala. In plus, fiecare club are un lot de cel putin 12 jucatori legitimati la liga, care nu se pot transfera decat in perioadele specificate pentru mercato. Prin urmare, jucatorii care sunt acum la echipa cu drept de joc in campionat nu pot trece la noua echipa decat in perioada de transferari. Eu nu cred ca cei de la Steaua ar fi putut face asa ceva, dar daca au facut-o, e grav", a comentat Alexandru.

Practic, daca actele prezentate ieri de Gigi Becali sunt in regula, Steaua ar putea fi exclusa din campionat! Societatea careia Gigi Becali i-a cedat numele, traditia si insemnele, AFC Steaua, este controlata tot de el, prin partenerul sau de afaceri Teia Sponte, cel care are acum brandul Steaua, dar care nu are si nu poate legitima jucatori pentru a participa in campionat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.