De la 1 ianuarie 2004 a fost abrogata Ordonanta 40/2002 privind recuperarea creantelor bugetare. In luna martie 2005, Guvernul a abrogat si alte acte normative ce permiteau acordarea de facilitati fiscale la plata datoriilor bugetare sau esalonarea obligatiilor neachitate, pentru a evita continuarea acestui sistem.

Presedintele ANAF, razboinic solitar

Ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, impreuna cu ministrul muncii, solidaritatii sociale si al familiei, Gheorghe Barbu, si cu presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Florian Gheorghe, s-au intalnit, ieri, cu reprezentanti ai catorva federatii sportive si ai unor cluburi de fotbal. Toti au facut front comun, propunand un proiect de lege care sa permita miscarii sportive achitarea datoriilor catre stat in mai multe transe. Ministrul finantelor se pare ca va initia, pe baza propunerilor, un proiect de ordonanta de urgenta, ce va fi depus la Guvern. Propunerile faceau, in principal, referire la datoriile cluburilor sportive, inclusiv cele ale gruparilor fotbalistice, si achitarea acestora pe baza unor conventii incheiate intre administratiile financiare teritoriale si debitori, la care se vor atasa grafice de plata.

Se va modifica Legea sportului

In cadrul aceleiasi intrevederi a fost stabilita modificarea si completarea Legii educatiei fizice si sportului privind statutul jucatorului profesionist. Astfel, viitoarea ordonanta de urgenta va modifica statutul jucatorului profesionist. Intre sportiv si club va exista un contract civil in forma scrisa si in acest mod se va cunoaste cine si ce are de platit la stat. Asta presupune modificarea si completarea legii, in principal a articolului 14". Presedintele LPF, Dumitru Dragomir, a precizat ca gruparile de fotbal isi vor plati datoriile in etape.

"Pentru mine au fost o surpriza placuta atat ministrul muncii, cat si ministrul finantelor. Dansii au inteles ca noi, cei din fotbal, ne zbatem atat pentru lucruri corecte, noi nu vrem sa fim scutiti de la plata. Datoriile vor fi platite. Nu s-a pronuntat cuvantul esalonare. Nimeni din fotbal nu vrea sa nu plateasca, dar nu se poate totul dintr-o data", a spus Dragomir. Totodata, Dragomir crede ca exista neintelegeri intre ministrul finantelor si presedintele ANAF. "Probabil ca Bodu nu se intelege cu ministrul de finante, nu stiu. Pentru ca nu a vrut sa vina nici la intalnirea asta. Nu poate el sa inchida cluburile. Ce, e recuperator, sau ce e? Sa ne si impuste, sa ne puna sechestru pe tot si vedem noi dupa aia daca rezistam, daca ne inchidem sau nu. Dar gata, ii ajunge publicitatea pe care si-a facut-o pe spatele fotbalului", a spus presedintele LPF.

Fiecare federatie pe limba ANS piere

Curios este faptul ca, desi propunerile au fost generale, pana la urma fiecare federatie si-a cautat interesul, depunand documente si propuneri care vor fi analizate de specialisti din cadrul ANS si de cei ai Ministerului de Finante. In treacat fie spus, analizarea propunerilor de Gheorghe Florian este egala cu zero, intrucat priceperea lui manageriala a fost dovedita cu ocazia refacerii gazonului de pe National. Totusi, participantii la intalnire spera ca in cateva zile va fi aprobata o Ordonanta de Urgenta care sa reintroduca unele amendamente anulate din Legea 69/2000! Adica, tot ceea ce s-a anulat se va valida. Culmea este ca ANS si-a arogat toate meritele propunerilor, desi federatiile si gruparile sportive au fost initiatoarele, lucru confirmat si de presedintele CA al FC Dinamo, Nicolae Badea: "Propunerile privind rezolvarea si gasirea unor solutii legate de problemele de natura fiscala se vor face numai prin ANS".

Copos - Gica contra

Concluzia finala este ca Ministerul Finantelor este gata sa cada la pace cu fotbalul si sa-si recupereze datoriile in mai multe etape, lucru ce este in totala contradictie cu actiunile in forta ale lui Sebastian Bodu. Totusi, exista si carcotasi. George Copos, desi este cu musca pe caciula si datoreaza statului cateva miliarde bune, este contra esalonarilor! "Eu cred ca fiecare club trebuie sa-si vanda masinile sau alte active pentru a-si plati datoriile", a spus Copos. Oare este dispus vicepremierul sa vanda autocarul echipei, nocturna si gazonul din Giulesti?


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.