Oltchim Ramnicu Valcea a reusit, prin performantele sale, sa umbreasca "reusitele" negative ale fotbalistilor. Dar cine este omul din spatele acestor succese?

Preparatorul fizic al campioanei la handbal feminin Oltchim Ramnicu Valcea, francezul Frank Kuhn a vorbit despre stilul sau de munca, obiectivele din acest sezon, dar si despre experientele din Romania, relateaza MEDIAFAX.

"Este probabil cel mai important transfer al Oltchimului", spunea in urma cu o luna, la reunirea echipei, presedintele Petre Berbecaru, despre preparatorul fizic Frank Kuhn. In urma cu doi ani, Kuhn a lucrat cu jucatoarele de la Oltchim, insa doar in timpul verii, iar acum a acceptat sa semneze un contract valabil pe intreg sezonul. A fost deja alaturi de fete in cantonamentele de la mare si de la munte, iar rezultatele incep sa se vada. Chiar daca regimul sau de munca este unul "draconic", totul se face cu zambetul pe buze, exercitiile sunt variate, iar jucatoarele nici nu-si dau seama cum trece timpul.

Mai mult, finalul oricarui antrenament ii apartine lui Frank. Iesirea din efort este extrem de importanta, iar Frank se pricepe la ce face, chiar daca experienta de la Oltchim este prima cu o echipa de handbal feminin. "Am profesat timp de 9 ani la Strasbourg, la baschet masculin, dar si feminin. La handbal, e prima data cand lucrez. Acum doi ani l-am cunoscut pe antrenorul Radu Voina si am venit sa lucrez inaintea sezonului cu fetele, dar acum raman tot sezonul. Programul nostru de munca a fost pana in prezent cam acelasi cu cel de acum doi ani, dar de acum incolo vom lucra si mai mult fizic", a declarat Frank.

Are 32 de ani, e un tip jovial, optimist, care este vadit incantat sa vorbeasca despre "secretele" meseriei sale. "Focusul va fi de acum inainte pe programele individualizate. Adica, in functie de varsta jucatoarelor, experienta lor, conformatia corpului fiecareia, postul de joc, dar si slabiciunile fiecarui organism in parte. Va fi importanta munca specifica pe posturile de joc, dar si mentinerea formei tot sezonul", dezvaluie Kuhn.

Citeste si:
Cod galben de PLOI si VIJELII in Bucuresti si patru judete
Cod galben de PLOI si VIJELII...

El s-a aratat surprins ca la sosirea in Romania a gasit fetele iesite din forma. "Am fost surprins sa vad ca fetele nu sunt in forma, le simteam. La asta lucram zilnic. Este o echipa eterogena, fetele au aptitudini excelente si sunt talentate. Antrenamentele nu sunt deloc usoare, chiar dure, dar incerc sa le animez, sa fie cat mai variate, iar fetelor sa le captez atentia tot timpul. Au trecut doar patru saptamani de pregatire, in care am pus accentul pe teste de anduranta. Fata de acum 2 ani, daca e sa fac o comparatie, pot spune ca sunt 3-4 fete care au facut progrese excelente. Asta a fost o surpriza placuta pentru mine. Pe de alta parte, trebuie sa spun ca stilul meu de lucru prevede ca fetele sa aiba greutatea optima. Nu lucrez cu cineva care are probleme cu greutatea. Jucatoarele trebuie sa aiba un corp armonios, pentru ca asa putem face programe pentru performanta".

Citeste si:
Cât de bun este Huawei P30 Pro la peste un an de la apariție
Android Authority dă...

Frank este deschis si in privinta unui subiect mai delicat, specific de multe ori sportului romanesc, nu doar handbalului. "Da, stiu ca sunt situatii in care sportivii cad psihic, mental si, oricat de bine sunt pregatiti fizic, uneori e imposibil sa mai fie readusi pe linia de plutire. Dar, daca ne vom lovi de aceste situatii, trebuie sa spun ca eu nu sunt un antrenor mental, sunt preparator fizic. Treaba mea este pe alt domeniu, iar daca se va considera ca e nevoie de un specialist motivational, desigur ca va decide in consecinta. Cu fetele e mai dificil din acest punct de vedere, dar cum am spus deja, nu e domeniul meu de activitate".

Preparatorul fizic al campioanei a vorbit si despre relatia sa cu antrenorul Radu Voina. "Acum doi ani nu il cunosteam. Mi-am dat seama intre timp nu doar ca este un mare antrenor, ci si ca este un om care respecta si este respectat la randul sau de cei din jur. El nu vrea sa controleze totul, cum fac multi antrenori. Ma lasa cu competentele mele, pe domeniul meu, iar asta imi da incredere. Nu poti fi deodata si antrenor, manager, antrenor secund, specialist fizioterapeut etc. Iar el nici nu incearca asta".

Citeste si:
Romania s-a calificat in grupele principale ale Campionatului Mondial
Nationala feminina de handbal...

Desi pastrarea indicilor corporali la un nivel optim este chiar jobul sau, Frank recunoaste ca i-a fost imposibil sa nu se ingrase putin de cand a venit in Romania. "Recunosc ca am pus un kilogram pe mine. Mancarea este excelenta, imi place mult, mai ales supa de pui, broccoli sau telina. Totul este biologic, romanii inca stiu sa manance sanatos. Dincolo de mancarea romaneasca, imi place mult si faptul ca am calatorit de cand am venit, am vazut locuri frumoase. Viata e frumoasa pentru mine, acum", a incheiat Frank, grabit de echipa sa se alature, pentru masa de seara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.