Am trait s-o auzim si pe asta! Stadionul National va fi demolat! Autorul acestei idei este nimeni altul decat Calin Popescu Tariceanu, primul-ministru al Romaniei. Ieri, insa, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate chiar la arena din Complexul Sportiv "Lia Manoliu", Laszlo Borbely (foto), ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, ori a ignorat, ori nu l-a interesat ce a spus seful sau, intrucat in declaratia sa se vorbeste nu despre demolare, ci despre modernizarea tribunelor! Cum ramane, insa, cu suma avansata de premier pentru constructia unui nou stadion: 100 milioane de euro?

Sala Polivalenta, o alta gogoasa?

Potrivit lui Laszlo Borbely, Primaria Bucuresti isi va anunta, pe 14 noiembrie, obiectivele pentru urmatorii trei ani si este probabil ca atunci sa fie prezentat si proiectul noii Sali Polivalente din Capitala.

"Bucurestiul nu are o Sala Polivalenta pe masura unei capitale europene. Suntem in tratative cu Primaria Generala pentru gasirea locatiei viitoarei sali, care va avea 15.000 de locuri. Ne bazam si pe profitul Loteriei Romane, la care se adauga resursele bugetare si atragerea unor alte fonduri", a mentionat Borbely. Pe de alta parte, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Gheorghe Florian, s-a bagat si el in seama, declaratiile sale fiind si ele ciudate prin continutul lor. "Proiectul modernizarii Stadionului National este altul decat cel prezentat de predecesorul meu, Octavian Morariu", a spus Florian. Totusi, ceva nu se leaga.

Eliminarea celor trei randuri de scaune, ridicarea suprafetei de joc cu 1,5 metri, drenajul, instalatia de incalzire nu s-au realizat in baza unui proiect? Iar daca lucrarile nu s-au desfasurat dupa proiectul lui Morariu, atunci de ce fosta conducere a ANS a premiat cu aproape 2 miliarde lei vechi castigatorii concursului de proiecte, printre care s-a numarat si Institutul de Arhitectura "Ion Mincu"? Iar acum se arunca banii pe un alt proiect? Florian a mai servit inca o "gogoasa". El a mentionat ca nu doar Stadionul National va fi supus modernizarii, ci si celelalte obiective din cadrul Complexului Sportiv "Lia Manoliu": "Se va moderniza absolut totul, iar unde este necesar vor disparea unele constructii", a spus Gheorghe.

Alte studii, alti bani de la buget

Ioan Simonca, director de programe al Companiei Nationale de Investitii, a precizat ca la investitiile de pana acum se vor adauga alte 36 miliarde de lei vechi pentru finalizarea lucrarilor la pista de atletism si a aleilor pietonale. In plus, Simonca a precizat ca noua capacitate a arenei va fi stabilita dupa expertizarea structurii de rezistenta a actualelor gradene, iar apoi, in functie de evaluare, se va intocmi un nou proiect de consolidare si exploatare!

Adica, dupa ce in mandatul Morariu s-au facut studii de fezabilitate si prefezabilitate in valoare de cateva miliarde bune, acum se vor face altele? Pana unde poate merge imaginatia? De ce prim-ministrul a avansat suma de 100 milioane de euro, iar subalternii sai nu pot face inca o evaluare corecta a costurilor? Intrebari la care raspunsul va veni, probabil, peste cateva luni, atunci cand lumea se va dumiri ca si finalizarea modernizarii nu va fi la termen.

S-a mai intamplat, iar pentru asta s-au cheltuit bani importanti de la buget. Ghita Florian stie!


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.