Modelul britanic va fi implementat si in Romania, sustine colonelul Daniel Georgescu, directorul general al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti. Astfel, turbulentii vor fi invitati la sectie pe timpul meciului.

Accesul suporterilor violenti pe stadioane ar putea fi interzis, ei urmind sa stea intr-o sectie de politie sau de jandarmi pe timpul desfasurarii meciurilor de fotbal, potrivit unor modificari legislative ce ar urma sa fie promovate pentru a pune capat actelor de violenta pe stadioane. Colonelul Daniel Georgescu, directorul general al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti (DGJMB), a declarat ieri ca se doreste modificarea si completarea unor acte normative - OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor si HG nr. 791/2004 pentru prevenirea si sanctionarea actelor de violenta si a iesirilor necontrolate ale spectatorilor cu ocazia manifestarilor sportive - in sensul introducerii unor noi sanctiuni contraventionale, care sa duca la eradicarea violentei de pe stadioane si din zona acestora.

El a mentionat ca aceste propuneri vizeaza alinierea legislatiei romanesti la cea europeana, in sensul interzicerii accesului in incinta stadioanelor, atunci cind se desfasoara meciuri de fotbal, a suporterilor care produc acte de violenta. "Legislatia va puncta mult mai bine faptul ca un turbulent nu va avea acces pe nici un stadion sau la nici o manifestare sportiva", a spus colonelul Georgescu. De asemenea, reprezentantii Jandarmeriei au cerut oficialilor din fotbal sa asigure monitorizare video la meciuri, dar si afise educative, postate la portile de acces ale arenelor.

"Suporteri platiti pentru provocari"

Comandantul jandarmilor bucuresteni a precizat ca, dintr-o monitorizare a galeriilor in timpul desfasurarii unui meci de fotbal, s-a constatat ca sint persoane care "vin la meci numai pentru a face cu totul si cu totul altceva decit a sustine echipa". El a precizat ca, sub o motivatie financiara sau alta, unele persoane - chiar din conducerea cluburilor de fotbal - incurajeaza acest gen de manifestare pe stadion, "pentru a i se striga numele, pentru a fi aplaudat, pentru a fi bine vazut si mediatizat", a precizat colonelul Georgescu, care a evitat sa dea exemple concrete.

Sentinta judecatoreasca

Seful DGJMB a explicat ca, in cazul in care vor fi aprobate aceste initiative legislative, suporterii violenti vor fi obligati sa se prezinte la sectia de politie sau la cea de jandarmi de care apartin si sa stea acolo pe timpul desfasurarii meciului. Aceasta masura va fi luata dupa o hotarire judecatoreasca. "In 15 zile de la constatarea contraventiei, se intocmeste un dosar care va fi inaintat instantei, iar aceasta va comunica ulterior Politiei sau Jandarmeriei sanctiunea definitiva", a mai spus colonelul Georgescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.