Cei care au administrat Universitatea Craiova in perioada de dupa Revolutie isi paseaza o datorie de 100 de miliarde de lei

Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta, zilele trecute, ca ii va executa pe toti acei oameni de fotbal care au adus prejudicii bugetului de stat. Printre acestia se numara si cei care au patronat clubul de fotbal Universitatea Craiova, lasind in urma o datorie de 2,58 milioane de euro. Conform cotidianului "Gazeta de Sud", in prezent, finantele doljene lucreaza la un raport privind situatia tuturor societatilor si asociatiilor de fotbal care s-au ocupat de finantarea clubului alb-albastru.

Arheologie financiara la olteni

Pe lista neagra figureaza deja doua asociatii sportive care au avut legatura cu clubul: Asociatia Fotbal Club Universitatea Craiova si Asociatia Sportiva Fotbal Club Universitatea Craiova datoreaza Fiscului 28,5 miliarde de lei, respectiv 69 de miliarde de lei, restante acumulate de-a lungul timpului. Problema este ca ambele asociatii sint pe cale sa se destrame. Prima este in lichidare, iar cea de-a doua in reorganizare judiciara.

Inspectorii finantelor doljene vor sa ceara insa socoteala persoanelor care au administrat fara sa achite si care, asa cum se intimpla in cele mai multe cazuri, mai au in patrimoniu un birou sau o masa cu doua scaune. "Nu va pot spune la momentul actual ce masuri vom lua cu exactitate. Vom decide impreuna cu judecatorul sindic, in baza Legii falimentului. Indiferent de forma juridica, vom executa silit toate firmele cu datorii. Executarea se va face impotriva persoanelor din cauza carora firma a fost declarata insolvabila ", a declarat purtatorul de cuvint al ANAF, Dorin Tiganas.

Fuga de responsabilitate

Cu toate acestea, fostii sau actualii patroni ai Universitatii Craiova nu se sinchisesc. "Am cesionat in 1997 drepturile asupra asociatiei unui grup de zece persoane din care facea parte si George Ilinca. Asociatia nu avea nici un fel de datorie la acea data", a declarat Eugen Arnautu, fost presedinte al CA al clubului Universitatea Craiova. George Ilinca s-a spalat si el pe miini, spunind: "O fi datorie istorica. Eu nu mai am nici o treaba cu clubul de cinci ani. Unele datorii au fost mai vechi, altele s-au creat ulterior. Eu nu stiu foarte multe. Eram zece actionari. In al doilea rind, noi am avut o societate comerciala, nu o asociatie. Asociatia era o fundatie cu foarte multi membri. Printre membrii fondatori erau fotbalisti, antrenori, investitori. Eu eram doar unul dintre membrii asociatiei".

Trecerea actiunilor clubului de la un investitor la altul i-a pus in incurcatura pe finantisti care au intirziat aplicarea executarii silite la clubul oltean. Asa s-a intimplat in cazul lui Dinel Staicu, care, prins la strimtoare, a actionat in instanta finantele, proces pe care i l-a lasat mostenire lui Adrian Mititelu. "I-am predat lui Mititelu, cu proces pe rol, datoria de 1,5 miliarde de lei vechi. Am acte doveditoare in acest sens, dar presa s-a invatat sa asocieze numele Dinel Staicu cu orice scandal, inclusiv cu datoriile istorice ale Universitatii", sustine Staicu.

Acesta a fost acompaniat de Mititelu: "Nu este o datorie, ci un litigiu. Este vorba despre niste penalitati. Societatea actuala SC Univstiinta SA nu are nici o datorie la stat. Oricum, 1,5 miliarde de lei nu reprezinta mult. Ii putem plati. Atunci cind am preluat clubul, Dinel Staicu mi-a promis ca va plati in caz ca pierd procesul cu DGFP Dolj".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.