Presedintele FR Handbal spune ca tara noastra are sanse sa organizeze, in 2009, turneul final mondial al seniorilor, competitie al carei buget este estimat la 2,5 milioane de euro

Ieri, presedintele FR Handbal, Cristian Gatu, a declarat in cadrul unei conferinte de presa organizate la Hotelul Intercontinental, ca Romania are mari sanse sa obtina dreptul de a organiza Campionatul Mondial de seniori din 2009, pentru gazduirea caruia mai candideaza Grecia, Spania, Croatia si Africa de Sud.

"Sansele noastre sunt destul de mari, din mai multe motive. In primul rand, pentru ca avem patru titluri mondiale la handbal masculin, dar nu am avut sansa niciodata sa organizam vreun turneu final. Apoi, ne bazam si pe aprecierile internationale primite dupa organizarea Euro 2000 de senioare. In plus, avem mai multe locatii care indeplinesc criteriile cerute pentru o astfel de competitie", a spus Gatu, adaugand ca celelalte contracandidate au prezentat dosare puternice. "Grecia se bazeaza pe infrastructura olimpica, Spania poate oferi conditii deosebite, dar si noi ne vom lupta", a mai afirmat presedintele FRH, mentionand ca gazda CM 2009 va fi desemnata, anul viitor, in martie, de cei 18 membri ai Comitetului Executiv al forului international.

Conform declaratiilor fostului mare handbalist, Romania a propus sase locatii pentru derularea meciurilor: Bucuresti, Rm. Valcea, Brasov, Sibiu, Cluj si Oradea, oficialii IHF urmand sa aleaga doar patru. Totodata, Gatu a mai precizat ca ar fi multumit daca IHF ar alege patrulaterul format din Bucuresti, Rm. Valcea, Sibiu si Brasov, ultima locatie nefiind deocamdata regulamentara, deoarece are tribune pe o singura latura.

De altfel, la inceputul lunii decembrie, inspectorii IHF vor veni in Romania pentru a controla salile de joc si de antrenament, conditiile de cazare si traseele, limitate la maxim 200 de kilometri intre orasele gazda. Potrivit presedintelui FRH, costurile organizarii CM 2009 in Romania se ridica la aproximativ patru milioane de franci elvetieni. "ANS va acoperi 40% din aceasta suma, aproximativ 700.000 de euro vom primi de la IHF, iar restul cheltuielilor urmeaza sa fie acoperite din venituri proprii", a mai mentionat Gatu, adaugand ca Romania si-a mai depus candidatura si pentru organizarea Europenelor de tineret, masculin, din 2008, si feminin, din 2009.

Discutand si despre apropiatele Mondiale din Rusia, unde va fi prezenta si reprezentativa feminina tricolora antrenata de Tadici si Musi, presedintele FRH a spus ca este de partea staff-ului tehnic in conflictul cu interul Carmen Amariei-Lungu. "Vom lupta s-o aducem la lot, dar nu vom cadea in genunchi. Amariei este una dintre cele mai bune jucatoare din ultima vreme, dar e vorba de un joc sportiv in care trebuie sa ne gandim daca sacrificam un jucator sau echipa. Nu sunt de acord ca un jucator sa conditioneze venirea la nationala de plecarea unui antrenor. Ea a avut conflicte si cu Musi, si cu Otelea, si cu Tadici. A fost convocata chiar si acum, in lotul largit pentru Mondiale, dar a raspuns negativ, trimitand o scrisoare in limba engleza. Dragoste cu sila nu se poate!", a concluzionat Gatu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.