Presedintele FIFA si cel al UEFA au venit la a doua inaugurare a Centrului National de la Mogosoaia, unde i-au facut campanie electorala „adolescentului” Mircea Sandu. Presedintele FRF va anunta in maximum o saptamina daca va candida pentru un nou mandat.

In preajma alegerilor pentru presedintia FRF si cu trei zile inainte de ziua sa de nastere, Mircea Sandu a primit ajutorul scontat de la presedintii FIFA si UEFA. Joseph Blatter si Lennart Johansson s-au pronuntat clar pentru ca Sandu sa conduca in continuare Federatia Romana de Fotbal.

Aflati in functii de multi ani, cei doi sefi ai fotbalului mondial au raspuns aproape la fel atunci cind au fost rugati sa comenteze intentia lui Gica Popescu de a limita la doua numarul mandatelor de-a lungul carora un presedinte poate conduce federatia. "Nu cred ca trebuie pusa o limita la numarul mandatelor. Un om poate sa stea in fruntea unui organism atita timp cit il alege majoritatea", a spus Johansson, sustinut de Blatter.

Referitor la necesitatea de a se intineri conducerea FRF, presedintele FIFA a parat cu umor: "Daca ne gindim la faptul ca eu am 69 de ani, iar domnul Johansson 75, va dati seama ca nu pot da decit un singur raspuns. Pe linga noi, Sandu este un adolescent! Nu ne vom amesteca in politica federatiei nationale. In Romania exista o echipa invingatoare, dupa parerea mea, si Federatia Romana de Fotbal va decide daca aceasta se va schimba sau nu".

Mogosoaia se scumpeste pe zi ce trece

Daca la inaugurarea din septembrie, impusa de cazarea in complex a lotului national, Mircea Sandu a estimat costurile pentru construirea complexului la 3,6 milioane de euro, ieri cheltuielile crescusera la 4,2 milioane! Oricum, Johansson nu a parut deranjat de nimic din activitatea lui Mircea Sandu, decontul acestuia aratind impecabil in fata lui Johansson. Incercarile lui Blatter de a-l scoate basma curata pe presedintele federatiei romane au avut uneori accente penibile: "In Romania s-a construit mai greu decit in Moldova un centru de pregatire, deoarece tara dumneavoastra este mai mare. Moldova are un milion de locuitori (n. red. - vecinul din Est are o populatie de patru ori mai mare), iar tara dumneavoastra 24. Si in Elvetia se construieste greu, cam trei ani dureaza ridicarea unei simple case de locuit!".

Nasu mai asteapta 400.000 de euro

Sandu a explicat cum s-a reusit atragerea de fonduri de la FIFA si UEFA: "Cind au fost anuntate programele de asistenta financiara ale forurilor internationale, noi aveam deja proiectele gata". Pentru Casa Fotbalului, prin programul Goal 1, FRF a primit 400.000 de dolari dintr-un total de 2,5. UEFA a oferit si ea 150.000 de franci elvetieni. Pentru baza de la Mogosoaia, in faza I, FRF a fost sprijinita cu un milion de dolari in perioada 1998-2002 de catre UEFA, costul acestei prime faze fiind de doua milioane de dolari.

Prin programul Hattrick, de la UEFA s-au mai primit 2,5 milioane de franci elvetieni, FRF sperind sa-i fie aprobata o noua finantare, de 400.000 de dolari, prin programul Goal 2. De asemenea, pentru programul "mini-pitch", destinat construirii de mini-terenuri artificiale, FRF a beneficiat de un milion de franci elvetieni, bani care au ajuns pentru construirea a 80 de astfel de instalatii.

Charter pentru VIP-uri

Desi FRF este pe minus la buget, apelind la credite pentru evitarea falimentului, gazda gentila, Mircea Sandu a organizat exemplar vizita simandicosilor musafiri. Ei au avut la dispozitie o cursa charter, care a costat in jur de 15.000 de euro, iar cazarea a fost asigurata la Intercontinental. Costul total al protocolului destinat delegatiei de sase reprezentanti ai FIFA si UEFA se cifreaza la aproape 20.000 de euro.

Blatter trimite galacticii pe Marte

Presedintele Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA), Joseph Blatter, si-a continuat acuzele, mai mult sau mai putin directe, impotriva bogatilor din fotbal, declarindu-se mihnit, in cadrul unei emisiuni la BBC, ca echipele mici "se predau" in fata celor bogate, care, cu banii "indecent de multi" au cumparat tot ceea ce era mai valoros. Blatter a dat exemplu Chelsea, dar a adaugat: "Nu ma refer numai la Chelsea, vreau sa spun ca exista si alte cluburi in aceasta situatie. Am avut ocazia cu o luna in urma sa vorbesc cu un oficial de la West Bromwich Albion, iar el mi-a spus o chestie ciudata, anume ca atunci cind intilnesc mari cluburi precum Chelsea, Manchester United, Liverpool sau Arsenal nu intra in teren cu cea mai buna echipa, pentru ca oricum ar pierde. Cea mai buna formula o pastreaza pentru Birmingham, Aston Villa, Sunderland sau Fulham".

Pe de alta parte, a mai spus Blatter, la marile echipe exista jucatori foarte buni care stau pe banca, nu joaca niciodata: "Acesta este un lucru imoral in fotbal. Ar trebui sa aveti o competitie care sa fie deschisa oricui. Sau daca nu, mai bine, luati aceste cluburi bogate, puneti-le deoparte, sa joace un fotbal galactic pe Marte, Jupiter sau oriunde altundeva".

FIFA ajuta sinistratii

Cu o intirziere serioasa care nu anuleaza insa utilitatea gestului, FIFA a decis sa ajute persoanele care au suferit de pe urma inundatiilor. Prin intermediul producatorului de material sportiv Adidas, parterner al UEFA, FRF a primit un voucher in valoare de 50.000 de euro, cu ajutorul caruia se pot cumpara produse ale firmei. "Sper sa ne faca un pret bun pentru a lua cit mai multe perechi de incaltaminte si treninguri pentru copiii afectati de inundatii" .


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.