Numarul deceselor survenite prin infarct dupa ce echipa favorita pierde finala campionatului de fotbal american (NFL) Superbowl a crescut, in special in randul femeilor, conform unui studiu.

Autorii acestui studiu, publicat in Jurnalul de cardiologie clinica, au cules date din randul populatiei orasului Los Angeles al carui echipa a fost invinsa de Pittsburgh Steelers in finala din 1980, dar a castigat in fata formatiei Redskins Washington ultimul act din 1984, scrie MEDIAFAX.

Astfel, s-a constatat o crestere cu 15 procente a numarului de morti prin infarct la barbati si cu 27 procente la femei, dupa infrangerea echipei lor favorite.

"Superbowl poate provoca o reactie emotionala similara la barbati si la femei, dar este posibil ca reactiile barbatilor in urma infrangerii sa influenteze starea partenerelor", au mentioant autorii studiului.

In schimb, in cazul victoriei echipei favorite la Superbowl, femeile reactioneaza mai bine. "La bucurie, constatam o rata mai scazuta a deceselor in randul femeilor", explica americanii.

"Medicii si pacientii trebuie sa fie constienti ca meciurile stresante pot provoca emotii susceptibile de a provoca o problema cardiaca"
, afirma principalul autor al studiului, Robert Kloner.

Precedentele studii au relevat o crestere a sindroamelor coronariene acute si a aritmiilor in Europa in timpul Cupei Mondiale la fotbal din 2006, mai mult la barbati decat la femei.

Cea de-a 45-a editie a Superbowl se va disputa la 6 februarie, in Dallas (Texas), intre Pittsburgh Steelers si Green Bay Packers.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.